親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

yuyu.c 發表於 23-6-20 08:57
小朋友好細?包車就舒服d。

搭車就巴士點到點都好方便,不過要排隊等車,冇回程車票買。

咁就唔細,hahaha

係怕咁夜啫,唔知攞完行李仲趕唔趕到巴士,鐵路拖住行李又唔想轉站

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

jenniferkwok 發表於 23-6-20 09:02
咁就唔細,hahaha

係怕咁夜啫,唔知攞完行李仲趕唔趕到巴士,鐵路拖住行李又唔想轉站

有行李咁包車

我最怕拎行李,所以有行李時我多數包車。

別墅

wiiabcd 發表於 23-6-20 08:04
錦系町, 你想去嘅其他地方都8成直達,
唔熟新宿站反而日日玩迷宮先搭到車.

想請問從成田機埸到錦糸町,係咪可以搭JR 或利木津巴士?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

heikwanmama 發表於 23-6-20 17:46
想請問從成田機埸到錦糸町,係咪可以搭JR 或利木津巴士?

可以搭JR 直達,
機場巴士網站話有 https://www.narita-airport.jp/ch2/access/bus/
自己查下第幾航站落機, 3 個航站都有巴士到錦系町.

別墅

wiiabcd 發表於 23-6-20 18:33
可以搭JR 直達,
機場巴士網站話有 https://www.narita-airport.jp/ch2/access/bus/
自己查下第幾航站落機, ...

Thanks!

子爵府

yuyu.c 發表於 23-6-20 09:03
有行李咁包車

我最怕拎行李,所以有行李時我多數包車。

係,阿媽懶

4個人都有一定量行李⋯

子爵府

wiiabcd 發表於 23-6-20 18:33
可以搭JR 直達,
自己查下第幾航站落機, ...

咁廸士尼去呢區?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

jenniferkwok 發表於 23-6-20 18:47
咁廸士尼去呢區?

有巴士

子爵府

wiiabcd 發表於 23-6-20 19:17
有巴士

咦咁呢區真係可以考慮,多個選擇,新宿同錦系町2選1

錦系町有冇酒店推介?

琥珀宮

最近住品川,覺得幾好幾方便

伯爵府

jenniferkwok 發表於 23-6-20 19:32

錦系町有冇酒店推介?

從車站距離計 (近至遠排列) 其實全部都好近,
揀啱心水配套再格價.

Lotte City Hotel Kinshicho
Sotetsu Fresa Inn Tokyo Kinshicho
Tobu hotel levant

以上呢 3間係我會考慮的酒店,
還有更多其他酒店, 上 google 查下.

子爵府

以上2位,多謝晒,會好好研究下

大宅

2024勳章

jenniferkwok 發表於 23-6-20 19:32

錦系町有冇酒店推介?

听你的回帖, 似乎你是5日行程, 第2,3天去迪士尼玩, 但迪士尼的酒店太貴, 而又不想拿著行李四圍走所以只想選1個地方住. 而你可能晚上10点後才離開迪士尼園, 所以你可以考慮住八丁崛. 八丁崛4好處
1. 八丁崛去迪士尼只是5個JR駅(京葉線), 13 分鐘直到
2. 八丁崛是離東京1公里, 繁華地區但又不貴.
3. 八丁崛除了JR, 有地鉄日比谷線. 在八丁崛往東京都內 用日比谷線較JR方便, 因為JR京葉線轉山手線或其他JR線, 只可以在東京駅, 而JR京葉線東京駅離其它JR線的東京駅要步行8分鐘 (有600米距離, 拿著大行李情況, 要15分鐘), 才可以轉到.
4. 八丁崛這區治安不差, 只是購物沒有新宿, 上野多

如果選八丁崛, 行程是:
Day 1: 到埗,成田空港去八丁崛, 是坐
京成成田スカイアクセス線アクセス特急或京成本線快速, 先到人形町, 再坐日比谷線2個駅到八丁崛.
Day 2: 白天廸士尼, 晚上回八丁崛
Day 3: 白天廸士尼, 晚上回八丁崛
Day 4: 淺草+上野/銀座/新宿, 晚上回八丁崛
Day 5: 鎌倉, 晚上回八丁崛
Day 6: 午餐後 坐日比谷線2個駅到人形町, 再坐京成成田スカイアクセス線アクセス特急或京成本線快速到成田空港

子爵府

dougiewoodie 發表於 23-6-22 07:02
听你的回帖, 似乎你是5日行程, 第2,3天去迪士尼玩, 但迪士尼的酒店太貴, 而又不想拿著行李四圍走所以只想 ...

你太好了,仲幫我排埋,感謝

原來仲有八丁崛,睇嚟又要多做功課,但來回機場要轉站怕唔怕好煩?

咁想多問,day4 行程可以點安排?2個女未去過東京,我就成20年前去過,我地不是太愛shopping, 就算買都係買食、文具、精品、玩具

大宅

2024勳章

jenniferkwok 發表於 23-6-22 11:57
你太好了,仲幫我排埋,感謝

原來仲有八丁崛,睇嚟又要多做功課,但來回機場要轉站怕唔怕好煩?

問題1 : 機場去酒店怎轉車.
你從機場坐京成成田スカイアクセス線アクセス特急或京成本線快速線, ・西馬込方向行, 在人形町轉車去日比谷線, 以下圖片解釋清楚.
京成成田スカイアクセス線アクセス特急或京成本線快速線, 是在B2F. 日比谷線是在B1F. 轉車時不用出閘, 只需坐扶手電梯上一層便可以. 步行的時間拿著大行李也不會超過4分鐘. 京成成田スカイアクセス線アクセス特急或京成本線快速線 實際是和都營淺草線共用一條路軌, 所以京成成田スカイアクセス線アクセス特急 或 京成本線快速線, 是在B2F. 你如果不想行, 你甚至在スカイアクセス線アクセス特急或京成本線快速線的宝町駅(人形町駅不下車, 人形町駅的下2個駅是宝町駅)直接坐出租車從宝町駅把你們3個人送去酒店, 出租車費也不會超過1000日元 (因宝町駅 和人形町的距離只有500米).

問題2 : 第4天去哪?
對於年輕女孩, 如果是10歲以上, 22歲以下, 淺草+上野/銀座/新宿都不好玩。 銀座/淺草是40歲以上, 新宿/上野 和旺角差不多。
我會建議2個地方: 1。 表參道/南青山/原宿。 南青山有最潮的店, 原宿竹下登有較大眾化的店
2。 池袋東口乙女館哪一條街, 這2—3年, 這兒開了很多最潮的動漫館, 這兒食, 精品, 文具很多。

子爵府

dougiewoodie 發表於 23-6-22 13:18
問題1 : 機場去酒店怎轉車.
你從機場坐京成成田スカイアクセス線アクセス特急或京成本線快速線, ・西馬込 ...

太好了,多謝你呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊