自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

睇情況而定啦, 但係公立做微創都係自資,
我保險agent有提過都要8、9萬
有買保險既, 直接去睇私家算~ 唔使等咁耐~

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

panda361 發表於 23-6-23 21:16
政府加了價,先付7萬5,才可以排期。

係呀,聽講依家要7萬幾,一個波仔都二萬幾

複式洋房

媽咪上年同阿姨用優惠價去做心臟檢查
結果係媽咪有事要通波仔, 一個星期就搞掂,
保險都claim得哂, 其實都真係好彩
唔理或者等太耐, 就唔係通波仔咁簡單

複式洋房

pomanlife 發表於 23-6-23 21:35
係呀,聽講依家要7萬幾,一個波仔都二萬幾

所以真係唔差得幾遠, 直接去私家算

象牙宮

pomanlife 發表於 23-6-23 21:30
如果急救嗰啲通波仔係免費既,如果因為心唔舒服入院,主診醫生肯簽72小時緊急好似都免費(但好似要consult ...
朋友公務員,有時突然背好痛好痛入急症室,
檢查完話無事,第間返工突然覺得暈,
白車入醫院,
即做通波仔,但入果間醫院無做呢個手儀器,
要醫生跟白車去另一間醫做,
當時佢話唔係好清楚發生咩事半昏迷中,
好似只比住院費。

男爵府

panda361 發表於 23-6-23 21:16
政府加了價,先付7萬5,才可以排期。
住公屋未必拎到7萬5出嚟

無咪等死?

複式洋房

mcjenny 發表於 23-6-23 21:36
媽咪上年同阿姨用優惠價去做心臟檢查
結果係媽咪有事要通波仔, 一個星期就搞掂,
保險都claim得哂, 其實都 ...

請問係邊有做檢查有優惠?
我屋企有家族病史, 都想俾父母去去檢查下

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mercurycc 發表於 23-6-23 21:39
白車入醫院,

公務員本身就唔洗比錢,就算佢哋排隊通都係免費

珍珠宮

2024年龍年勳章

Become 發表於 23-6-23 21:40
住公屋未必拎到7萬5出嚟

無咪等死?

有得申請資助,是有入息要求的。

複式洋房

mercurycc 發表於 23-6-23 21:39
白車入醫院,

但呢d case好突發, 仲要身邊有人知道你有事識得急救call白車
好好彩至會大步檻過......你另一個朋友就無咁好彩......
所以有d錢都係唔慳得

彩鑽殿

OMG!! 發表於 23-6-23 21:42

你要做咩檢查?有靜/動態心電圖跑步嗰啲,有打顯影劑照coron,有echo 照心等,有家族史搵專科醫生睇

侯爵府

回覆樓主:

我之前個老細,外國人拎working visa來港,來了一個月係街暈了坐白車,入急症即晚公立做通波仔,免費。

複式洋房

OMG!! 發表於 23-6-23 21:42

唔知個優惠完左未, 但可以google暖心行動,
係私家醫院提供貼地價俾有需要既病人
全面多項基本檢查都唔使一千蚊, 好親民

彩鑽殿

mcjenny 發表於 23-6-23 21:38
所以真係唔差得幾遠, 直接去私家算

係呀,好過唔好彩係街暈左就

複式洋房

pomanlife 發表於 23-6-23 21:45
你要做咩檢查?有靜/動態心電圖跑步嗰啲,有打顯影劑照coron,有echo 照心等,有家族史搵專科醫生睇

...

主要係我媽咪個邊,

外公有心臟病, 但唔係咁走
大舅父幾年前做左通波仔, 今年年初要做多次
姨媽就10年前已經做左搭橋

所以我覺得我媽咪好高危, 我爸爸就時不時話心跳快咁
睇怕都係要去睇私家check check

男爵府

panda361 發表於 23-6-23 21:42
有得申請資助,是有入息要求的。
咁都好D,THX
我呀媽退休啦,不過好大洗

儲唔到錢

複式洋房

mcjenny 發表於 23-6-23 21:46
唔知個優惠完左未, 但可以google暖心行動,
係私家醫院提供貼地價俾有需要既病人
全面多項基本檢查都唔使 ...

ok!! thanks!! 我google下先!!

象牙宮

pomanlife 發表於 23-6-23 21:42
公務員本身就唔洗比錢,就算佢哋排隊通都係免費
佢話醫生話比靚支架佢,
好似唔似同支架唔同價錢?

侯爵府

mercurycc 發表於 23-6-23 20:27
私家貴好多,但就快,
朋友同事排政府,
排到前2日係車場暈低走左,

幾歲倒?

珍珠宮