自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

讀書多條出路,要讀到專業才有用,我有一個老闆中五畢業創業,年年賺過千萬,一個老闆字唔多識,每年搵千幾二千萬

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

讀到書嗰班大多專業人士,有車有屋好多人口中筍盤。
讀唔到書嗰班,地盤,廚房,收銀,酒店,保安,美容

珍珠宮

我就係中學頭個幾年都係考接近包尾嘅
最後做咗專業人士
生活托賴唔錯

所以讀書唔叻真係無乜大不了,最緊要唔係輸咗份自信

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加菲貓3 發表於 23-7-18 23:17
有邏輯性既,除非讀到好精,如果中上果類,就好難選擇。例如你讀得唔錯,份工有六七萬。係你都唔敢出去博,咁你哩一生都係定曬型。。反而讀書唔成既,得果一兩萬,份工做唔做都無所謂,如果你係有上進心,頭腦靈活,一般都會去做生意,或做賣買。。哩類人好易發達..

所以我老公唔贊成太後生就供樓,因為買咗樓就有包袱,會成為發展事業的絆腳石,唔敢博。

子爵府

牛年勳章

owla 發表於 23-7-18 23:42
以前讀書唔叻既多數都做基層工, 不過都有少數做左老闆,
有中三出黎做裝修學徒, 之後自己接job再開公司之後 ...

讀書唔叻嘅人,有上進心真係可以改變命運

大宅

iamiam 發表於 23-7-18 23:43
我識全部讀唔成書有車有樓,仲要中三畢業,三層樓

無錯,比比皆是,所以話見讀唔成書既人生活唔好真係見識唔多

珍珠宮

2024年龍年勳章

iamiam 發表於 23-7-18 23:47
讀書多條出路,要讀到專業才有用,我有一個老闆中五畢業創業,年年賺過千萬,一個老闆字唔多識,每年搵千幾 ...

做咩生意?

男爵府

蜜蜂糖 發表於 23-7-18 23:48
讀到書嗰班大多專業人士,有車有屋好多人口中筍盤。
讀唔到書嗰班,地盤,廚房,收銀,酒店,保安,美容
...

講起美容我前公司有個同事個女岩岩讀完中五會考0分,
佢阿媽介紹左佢入公司做, 不過做左冇耐就辭左職轉左做美容,
之後聽佢媽講話佢賺10萬8萬一個月, 跟住夾埋2個同事開左間醫美,
上網睇間野好似都做得唔錯, 不過同佢個女唔熟唔知佢實際過得好唔好

侯爵府

yy_chow1210 發表於 23-7-18 22:59
你哋當年讀書差嘅同學多數生活過得好唔好?有冇啲係生活無憂有車有樓?
雖然話學歷≠將來搵錢搵得多,但我 ...

有個當年讀書唔成嘅同學做生意,係其他同學大學畢業兩三年,佢已手揸七層新界樓
識幾個野雞大學畢業,靠把口揾食,有車有樓老婆孭H袋
識幾個英國留學回港,做個穩定嘅非專業人士打工仔
有啲中學時讀書叻,但非書呆子,而家都做到公司高層

我覺得讀書叻唔叻其次,最緊要個人轉數快

別墅

回覆樓主:

有一個會考成績個位數字,讀到碩士,半專業人士,小康之家生活無憂,有車有樓有工人。佢本身都係聰明人,主要係會考年代被逼入了文科。另一個都唔錯,冇讀大學,但做公營機構文員。

反而有幾個中學成績唔差的,到頭來只係一般打工。不過各人際遇不同,中學成績只係人生一小部分。

goldpiglet    發表於 23-7-19 02:38

伯爵府

yauchuchu 發表於 23-7-18 23:23
朋友圈中事業有成既大多數都讀書叻、學歷高,現今做咗專業人士,有啲讀書一般既入到啱自己行業(地產、保險 ...

其實做保險同地產好似有啲都係表面風光
我有個同學做保險,FB話自己MDRT
成日係FB曬買錶同H
我以為佢好有錢啦
點知有一日同我哋講供唔起兩個小朋友讀私校(一個月$5000左右學費)
話供一個都好吃力……
跟住我走去google,原來月入大約30k (年收入40萬除12個月)都已經做到MDRT…唔怪之得供唔起兩個私校

醫生律師朋友通常都唔show off名牌
但絕對供得起小朋友讀國際學校/ 外國大學綽綽有餘

珍珠宮

2024年龍年勳章

owla 發表於 23-7-19 00:41
講起美容我前公司有個同事個女岩岩讀完中五會考0分,
佢阿媽介紹左佢入公司做, 不過做左冇耐就辭左職轉左 ...

我朋友開美容院,醫美啲機1部都唔平,得2個人開,有幾多部機。
美容師狂叫你買野開療程都無十萬8萬一個月,新人唔會畀熟客,4-5萬一個月都會信

男爵府

回覆 goo_littlebb 的帖子

安居樂業平凡自在

子爵府

2024年龍年勳章

yy_chow1210 發表於 23-7-18 22:59
你哋當年讀書差嘅同學多數生活過得好唔好?有冇啲係生活無憂有車有樓?
雖然話學歷≠將來搵錢搵得多,但我 ...

讀書叻唔見得一定事業有成
有中學同學讀書一直都差,但出嚟做野好識謙虛,老闆好喜歡佢,之後創業成功…….
宜家生活無憂了!
相反,公司有啲高層所謂碩士生,其實好廢,我眼見已炒了三個。

伯爵府

yauchuchu 發表於 23-7-18 23:29
睇下你多既定義
FB IG幾千幾萬人先叫多?
要識到讀唔成書而發達既人先叫多?

圈子唔同吧
讀書叻都可以有好醒目的

我身邊識搵最多嗰個係會考6A嘅女仔
當年佢30出頭就自己開公司,我老公同佢有業務往來,估計佢一個月賺30-40萬

其他名校同海外名牌大學/ 三大畢業的專業人士
最窮都家庭月入20萬….

發唔到大達
但買樓供小朋友去外國讀書、舒舒服服過生活唔難。

男爵府

蜜蜂糖 發表於 23-7-19 01:13
我朋友開美容院,醫美啲機1部都唔平,得2個人開,有幾多部機。
美容師狂叫你買野開療程都無十萬8萬一個月 ...

10萬8萬果時已經唔係新人, 佢係夾埋2個人開, 即係總只3個人,
佢地初期資金果d我唔清楚, 都係聽佢阿媽講, 不過間野的確存在,
佢個女都確實都係老闆之一

大宅

回覆樓主:

我會考得1分,18歲出來做野,而家叫有車有樓有租收,雖然叫不過不失,但生左小朋友就覺得始終讀多啲書好

珍珠宮

回覆樓主:

反而早出嚟做sales, 當年經濟好,好快做到sales manager,宜家巳經係向下屬捽數

子爵府

我算係,叫做讀完Alevel但考得差,我細佬亦只有中五畢業,大家各自有車有樓收租,以前年代的人較易做到。最感恩係仔女讀書不俗,我只係盡力栽培,希望我的基因不會拖累下一代。

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

CiCiTang 發表於 23-7-18 23:12
唔讀書嗰班頭腦轉數快,搵得多啲錢

好似又係喎

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊