自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

家人去洗牙, 牙醫說佢有嚴重牙周病, 牙齦萎縮, 又幫佢照X光, 洗牙時,極多牙血, 又教佢正確刷牙方法, 和教佢用牙線 &牙縫刷 。又叫佢2個月之後再返來覆診 再洗多一次牙。 家人乖乖聽牙醫話 , 每日認真刷牙, 半年之後再見牙醫, 已經讚佢牙周病好返很多, 情況大大改善 。 一年後再去洗牙, 牙血十分少。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你要攪清楚, 究竟呢8皮5,包D 乜。好似你3/F 回應有包假牙. 不清不楚對你同個牙E 有欠公允.

如果真係要深層洗牙, 5好hea, 如須做先做。深層洗牙未必能根治你牙科問題, 但健康的牙齦是牙科治療必要條件.

過來人, 沒牙醫介紹。但你可睇下牙科:
https://www.baby-kingdom.com/for ... ad&tid=23603313
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

yeung_ma 發表於 23-10-3 20:31
一年後再去洗牙, 牙血十分少 ...
恭喜你家人, 甩難一年一次
我被牙科玩了幾年, 仲係要半年一次洗牙

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

kwhkwh 發表於 23-10-3 20:38
恭喜你家人, 甩難一年一次
我被牙科玩了幾年, 仲係要半年一次洗牙
...
牙醫同我們說, 根本無 牙周病療程 咩十幾萬 / 幾萬去做深層清潔, 都是巧立明目 。 要去除牙周病方法 : 只有俾牙醫洗牙, 和回家好好刷牙, 初期再配合嗽口水, 早晚認真刷牙, 慢慢自然會好返 , 家人睇政府牙醫 ,因為唔需要付錢, 無利益關係 , 深信牙醫所講。
我有看你分享牙齒護理 。 十分同意你所講既

侯爵府

yeung_ma 發表於 23-10-3 21:00
牙醫同我們說, 根本無 牙周病療程 咩十幾萬 / 幾萬去做深層清潔, 都是巧立明目 。 要去除牙周病方法 : 只有 ...

謝謝。
我吃過牙周病的虧, 又知道深層洗牙呢個價不是人人接受的來。先至寫出來,希望大家病向淺中醫。我後續的大大小小牙科護理, 深層洗牙已經是最便宜了。

我其實不是太理解樓主口中的「牙周病治療」。
在我經驗, 牙周病的治理方法不外乎就是「深層清潔」。我當時牙周病已經係嚴重級別, 被人度牙袋度到兩腳一伸.
我而家呢個牙周專科牙E, 都係不停EE 哦哦我牙齦要清潔。奈何被佢EE 哦哦我幾年, 每次回診都俾佢哦到怕.

伯爵府

bobo0609 發表於 23-7-29 22:44
有人做過牙周病治療嗎?岩岩醫生話成個療程3個月,8萬5,算貴還是正常
...

佢有講情況嚴重?
上下左右4边全口隻隻都要冶療?
我睇果間全口隻隻牙週病治療,
每边$2500,全口都係10000喎。

你果間好誇張囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊