自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

同埋樓主對升小有咩要求?而家不論是考直私還是國際都不容易,plan定差不多了。想國際可以直接報國際幼稚園,直升果啲。想直私可以報本地或學卷幼稚園。如果想入名校要自小培養閱讀習慣,每天伴讀,學好中英數,phonics,強烈建議讀私立幼稚園幫助學術/語境基礎。就算做ftm都教唔到咁多,除非你本身好識教。

公爵府

回覆樓主:

返幼稚園好大原因係學習同人相處,在家一定學唔到。到讀小學驚唔適應。

公爵府

mapi88 發表於 23-8-14 21:20
我個仔依家2歲,每日都好反斗,跳床跳梳化,有陣時唔滿意或者俾人阻止行為時大叫,我同c6前排商量緊報邊間幼稚 ...

選擇一間適合小朋友嘅學校,返半日。 你試吓轉part-time返半日,另外半日自己照顧陪伴小朋友。
我覺得學習規矩要係一個有同伴互相影響學習嘅環境之下先會學得好。而且幾唔接受都好,啲細路係唔知點解聽老師講一句好過聽父母講100句。同埋幼稚園導師係比較有辦法去處理學生問題,有啲嘢唔係我哋自學能夠做得到嘅。

男爵府

15週年勳章

我個仔依家2歲,每日都好反斗,跳床跳梳化,有陣時唔滿意或者俾人阻止行為時大叫,我同c6前排商量緊報邊間幼稚 ...

幼稚園老師有經濟過好多人啦
日日面對不同小朋友 佢地好有辦法

我見我女同學 一開始返幼稚園都典地 周圍跑 冇坐定
慢慢見佢有改善 最後都係坐定定留心上堂
有時小朋友係恰父母 在家曳 但在外是超乖的

侯爵府

小一先來適應群體應該仲難改,反而面對返學仲好

伯爵府

唔建議。小朋友見到同齡小朋友會模仿,慢慢明白原來要同其他小朋友一樣守規矩。而且大部份小朋友會聽老師多過阿媽講,俾佢番學好處多過壞處。

水晶宮

其實小朋友喺屋企同學校係兩個樣,
喺屋企唔乖,但返到學校就會學到規矩

男爵府

如果你自己唔識教,都係俾人教好啲,經濟情況許可,就自己全職湊,帶小朋友去評估吓有冇需要排早期訓練,中心姑娘教完家長都要自己培小朋友家居訓練。

子爵府

幼稚園係重要階段讓小朋友係需要了解社會、學習群體生活。錯過咗補唔番

侯爵府

學校係比佢同其他人相處嘅好機會,我覺得好重要

係屋企曳,可能就係蝦阿爸阿媽先係咁,如果返到學校都問題多多,其實仲有社工可以幫你,真係有問題嘅,帶小朋友去評估,學校亦有資源去幫你,所以我覺得唔好自己認定小朋友係點嘅先,俾佢返學慢慢睇下佢情況係點
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

2018父親節勳章

過去幾年疫情,今年升小二嘅小學生係最小返幼稚園嘅一批學生,佢地上到小一需要比一般升小一學生長時間適應環境,但好在係大家程度差不多,如果自己教上到小一好難適應環境。
我仔就係呢批,當日在家返網課,得幾十分鐘一日,平時自己教。但原來好多嘢佢地真係要由老師教先容易識,除非你係專業人士。我就真係投降

大宅

教唔到小朋友團體生活,哩樣都好珍貴

大宅

我自問有膽同識教+老公神隊友都唔考慮唔讀幼稚園,因為真係超辛苦,我係ftm
大女經歷左三年疫情,不停停課,學校嘅野+課外嘅野大部分都係我教,知識層面:珠心算/phonics/認字;體能活動層面:帶去公園/不同messy play五官遊戲/playdoh練小肌⋯等等
結論,N班太貴我唔會返,一年捱得住。K1/K2/K3都係想自己教,搵半日學校;唔想教,搵全日學校。我覺得咪照in哂先,唔洗咁快擔心無學校收。
如果10-12月出世我覺得可以考慮遲一年,interview會定好多

子爵府

話就話可以自己教,但最怕到時實行未必堅持到,最後都係日日繼續跳床跳梳化,跳足一年,咁就無意思了

伯爵府

回覆樓主:

我覺得n班真係唔一定要讀
可考慮多一年才決定讀唔讀k1

侯爵府

我女幼稚園個陣,有個同學拎起張櫈車埋去老師度,比校長捉左入校長室。捉左佢幾次之後,呢位同學變左好乖。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

樓主, 你個仔0-2歲在家教了都教唔聽, 點解仲咁有信心自己教?

如果你哋有能力自己教,現在應該非常乖巧啦

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

返幼稚園唔係只學知識,學習群體活動(社交),禮貌/規矩,時間觀念。
Homeschooling 唔係唔可以,但同時你要多啲帶小朋友出外玩,同小朋友玩group 的遊戲

男爵府

小朋友在學校和家裡表現好唔同,所以比佢試吓返學先,可能同你哋諗嘅結果好唔同。

男爵府

有d懷疑樓主老公有幾為個仔諗。講到要小朋友唔返學係避免比人標籤,感覺似係老公唔想返咗學會煩到佢同無面。正常父母唔係應該諗小朋友返學可以學到咩,屋企教係咪會做得比學校更好?
其實一般返完學再教仔都無咩唔可以,點解一行就行到咁極端要個仔完全唔返學?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊