自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

newcook 發表於 23-8-20 22:06
如果一向都係咁,就有機會係焦慮症,要睇精神科

一向易緊張, 唔係大胆,加上輪班瞓唔好

我以前工作ngo正係照顧精神病人, 精神科一分鐘見一個人

我比外人青楚幾時要見精神科

男爵府

sjnl43 發表於 23-8-20 00:36
我一向好易緊張, 好小事都担心一輪

返新工,會因為緊張, 犯太多低級錯被炒

食左幾日藥無改善, 就唔好食.
搵一個幫到你既醫師, 需要時間.

聽你描述,
個人似乎好難放鬆,
難放鬆, 會影響氣血運行得唔好,
就會影響訓覺.
試下YouTube 搵d 放鬆肌肉拉筋運動,
跟住做 (大前提: 輕鬆放鬆個人去做, 唔好有壓力)
輕鬆做運動, 持之以恒. 有益身心.
唔會有副作用 :)

伯爵府

sjnl43 發表於 23-8-20 22:14

我估你係高敏感族, 對外間刺激高度敏感, 感知力較強。 好多人唔明就覺得係焦慮症or精神病

珍珠宮

meowmeow34 發表於 23-8-20 22:20
我估你係高敏感族, 對外間刺激高度敏感, 感知力較強。 好多人唔明就覺得係焦慮症or精神病
...

太多人不了解, 一句痴線慨括晒

工作生活壓力, 人事, 輪班

好在未致手停口停, 停工養病中

伯爵府

sjnl43 發表於 23-8-20 22:30
太多人不了解, 一句痴線慨括晒

工作生活壓力, 人事, 輪班

高敏族唔係病, 只係天生性格比其他人敏感。 別人唔明白,容易令自己都唔接受自己。唔開心嗰陣試下係搵個地方俾自己好好安靜落嚟, 調節返就ok, 食安神嘅中藥都係一個好方法

珍珠宮

sjnl43 發表於 23-8-20 22:14

你正氣比較弱,需要早睡養好身體,不適合輪班工作,也不適合照顧精神科病人。

你懂得先脫離與你不合的環境,已經你邁開了正確的第一步。是個好開始,為你點贊。

你一定要養成早睡的習慣,一開始要在晚上11點前睡,有條件就10點睡。

儘量定期去郊外或者多綠色樹木的公園走動,怕熱可以避開最曬熱的時段,日頭去,夜晚天黑就唔好去。不需要劇烈運動。

珍珠宮

回覆 平平常常 的帖子

我同事去睇皮膚, 醫師講明, 會愈來愈爆瘡爆濃
要清左底個d 出黎(唔同醫師)

我陳年老病,唔知係咪又要發出黎
總之我食完藥人好down

中藥都係咁的嗎? 治病先發出黎嗎?
我諗緊停唔停藥

男爵府

回覆 ccy1234 的帖子

乜咁恐怖嘅咩。
多唔多咁情況。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

珍珠宮

回覆 平平常常 的帖子

另外我覺得運動會精神d我知點解陽氣不足, 睇片話晚間做運動,陽氣會散

所以我想日間空肚做, 但空肚我又瞓唔醒, 唔願郁

可以食只蛋白, 運動嗎? 我怕肚痛

大宅

sjnl43 發表於 23-8-20 00:36
我一向好易緊張, 好小事都担心一輪

返新工,會因為緊張, 犯太多低級錯被炒

中醫食五日藥唔啱要換人

男爵府

YOGISOELMO 發表於 23-8-22 21:57
回覆 ccy1234 的帖子

乜咁恐怖嘅咩。

都多架,不過自己好快會發現唔妥,轉醫師再執,都搞好耐!所以中醫唔夾唔好夾硬夾。

大宅

我覺得可以試多一兩次先,你都可以搵下其他方法放鬆下

珍珠宮

ccy1234 發表於 23-8-22 22:08
都多架,不過自己好快會發現唔妥,轉醫師再執,都搞好耐!所以中醫唔夾唔好夾硬夾。
...
唔, 我都想轉醫師

男爵府

sjnl43 發表於 23-8-22 22:21
唔, 我都想轉醫師

試吓轉啦!搵大機構果d,唔好搵連鎖店/藥房,好多都唔老實。

珍珠宮

ccy1234 發表於 23-8-22 22:22
試吓轉啦!搵大機構果d,唔好搵連鎖店/藥房,好多都唔老實。

呢個醫師係, 某大機構高級醫師, 以前都係大機構高級醫師

呢個係第1個,把到我有呢個症

以前唔知中醫有得攪!

男爵府

sjnl43 發表於 23-8-22 22:28
呢個醫師係, 某大機構高級醫師, 以前都係大機構高級醫師

呢個係第1個,把到我有呢個症

好多醫師吹水好叻,要繼續服務係大機構/大學果d先有保障。出左去果班都係搵食,唔信得過。

珍珠宮

ccy1234 發表於 23-8-22 22:29
好多醫師吹水好叻,要繼續服務係大機構/大學果d先有保障。出左去果班都係搵食,唔信得過。
...

係, 所以糾結緊, 轉唔轉

其實以前睇過大機構高級醫師, 我感覺呢個好勁

我有話比醫師知, 藥後返應,改左d藥

佢話唔關係!

男爵府

sjnl43 發表於 23-8-22 22:36
係, 所以糾結緊, 轉唔轉

其實以前睇過大機構高級醫師, 我感覺呢個好勁

你自己決定啦!睇中醫都係睇病,唔係為食藥,無效果就要轉。因為你要既係好,唔係為左不停飲苦茶。

珍珠宮

sjnl43 發表於 23-8-22 21:56
回覆 平平常常 的帖子

我同事去睇皮膚, 醫師講明, 會愈來愈爆瘡爆濃

皮膚病係毒邪係皮表,最優解係由皮膚發出去清理(最短的倒垃圾途徑),醫師可以視乎患者的心理接受程度而控制發出去的壯烈程度,清曬後皮膚會煥然一新。

你醫師開的藥方有安神藥,有疏肝,平肝潛陽、重鎮安神藥,可見佢目的係想改善你睡眠,奈何你本氣太弱,兼有其他複雜環節佢兼顧得唔夠好,所以效果強差人意。歸根到底係佢無從整體觀出發,而且有誤判。

我覺得佢只想局部舒緩你某環節的問題,並無打算猶如幇舊樓做renovation那樣幫你全盤逆轉你的體質基礎。香港好多醫師都係咁樣,畢竟好大工程,又要患者長期配合(例如戒口之類), 吃力不討好。而且這麼做都好考功力。

男爵府

我食開中藥,咁多年黎睇過三個中醫,無你所講呢個情況,本身焦慮底。中西藥都好,都係輔助性質,一日心態轉變唔到,藥唔會幫到太多,中西醫都係咁講/
「換個角度,自然有出路。」

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊