自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Mokakall 發表於 23-8-21 16:05
香港深陷在黑暴、黃藍、國安、政治鬥爭中,香港現今及可見未來的政府管治團隊都需要以維穩、處理國安、抓間 ...

你冇野呀。香港係俾黑暴, 黃曱甴幫手殺人放火,偷扼亂港。而仲有一班唔識分對錯的人扮傻。香港係太仁慈,係星加玻死左9世。唔信你試下入境新加坡,再發表你的所謂偉論。打少過5藤就証明你對

大宅

redhot 發表於 23-8-21 16:10
李光耀真係非常好,唔單只開天闢地領導星架坡立國,仲培養出一個李顯龍繼續帶領星架坡,令到星架坡完勝成 ...

唔止,心腸肯定唔差。黑暴時期就算唔關佢事,都暗講過。李姓絕對係真男人,有所為,有所不為

大宅

李光耀真係非常好,唔單只開天闢地領導星架坡立國,仲培養出一個李顯龍繼續帶領星架坡,令到星架坡完勝成 ...

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/387195/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E6%9D%8E%E9%A1%AF%E9%BE%8D%E6%8C%87%E4%BA%94%E5%A4%A7%E8%A8%B4%E6%B1%82%E7%84%A1%E5%8A%A9%E6%8B%86%E5%BD%88-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%A4%BA%E5%A8%81%E8%80%85%E5%9C%96%E6%8E%A8%E7%BF%BB%E6%94%BF%E5%BA%9C

珍珠宮

可惜佢有個不俏子李顯揚,夾埋個律師老婆偷改李光耀份遺囑,揾李顯龍同埋另外一個姐妹笨。佢地夫婦去年中離開左星加坡,至今不敢回國,佢地個仔係美國哈佛教書,成日批評星加坡政府。

如果第日美國想顏色革命新加坡(馬六甲海峽係亞洲軍事上角色好重要),好有可能會扶植李顯揚一家。

所以第日李顯龍一走,星加坡未來難料。

伯爵府

uone 發表於 23-8-21 15:06
新加坡總理李顯龍8月20日晚上發表國慶群眾大會(National Day Rally)演說發表年度施政報告,宣布價值70億 ...

究竟係唔係面子嘅問題?
人哋做得好點解唔去學習?
星加坡任何嘅政策都好貼地!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

loveshp238 發表於 23-8-21 16:18
邊似香港唔理年輕定老唔做野又有公屋又有錢派

依班人真係好討厭,攞盡着數但永唔心足

大宅

香港夠有個董建華。

伯爵府

Mokakall 發表於 23-8-21 21:00
唔好咁快上腦,睇清楚人講咩先。

我冇否定黑暴有問題,只係客觀描述香港為左維穩已將國家安全放喺第一位 ...

係, 英雄做時勢, 定時勢做英雄, 就不得而知

但肯定的係, 星加坡係中美角力的赢家, 而香港就中美角力的輸家

珍珠宮

Mokakall 發表於 23-8-21 21:03
新加坡本身已經親西方,國內有美軍英軍補給軍港,中國都冇咁嘅待遇。

你想一下點解日本安倍被暗殺就懂了。老大嫌棄佢不夠聽話。

大宅

平平常常 發表於 23-8-21 20:51
可惜佢有個不俏子李顯揚,夾埋個律師老婆偷改李光耀份遺囑,揾李顯龍同埋另外一個姐妹笨。佢地夫婦去年中 ...

美腳要揾新加坡話都冇咁易。零軍力。成個印太係得中國幫到佢

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

小ice 發表於 23-8-21 16:00
領導者有遠見有智慧好重要,唔係別人所說嘅:咩人做特首都一樣
唔同人做差天共地,睇下林鄭和李家超,分別 ...

唔得

大宅

Mokakall 發表於 23-8-21 21:00
唔好咁快上腦,睇清楚人講咩先。

我冇否定黑暴有問題,只係客觀描述香港為左維穩已將國家安全放喺第一位 ...

你不如睇下自己寫咩先。香港係冇可能兩個草。一個國家。國家安全其實就係香港安全。如果仲諗住成世人做牆頭草, 我建議你去菲律賓,越南,印度發展。

男爵府

回覆樓主:

400 唔係好多

珍珠宮

歌莉亞 發表於 23-8-21 20:57
究竟係唔係面子嘅問題?
人哋做得好點解唔去學習?
星加坡任何嘅政策都好貼地!

包括上年加消費稅,salary tax, property tax

香港應該學下星加坡

子爵府

牛年勳章

kpc2015 發表於 23-8-21 16:13
有計劃,目標,遠見,唔係攞大筆錢,求其派完就算每個地方國家都有自己的難題,就算有困難,都唔係是但亂嚟 ...

我地財爺做嘅嘢, 想講係人去做都得 , 唔知點解要請佢。

禁止訪問

大宅

Mokakall 發表於 23-8-21 21:27
你政治口號點嗌都好啦,現實就係香港賴以繁榮嘅兩家茶禮路線已不再,新時代下要習慣香港嘅價值同地位會日 ...

你露底啦,扮政治中立,唔該另一個新ac

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊