家庭理財

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

ming1120 發表於 23-9-6 23:48
係咪即係話 如果9月28號, 指數 係喺二萬點以下 。咁我嘅對家就可以有二千蚊。 咁樣講係啱唔啱
...

你已比咗$2000,對家昨天已經收咗$2000,不用等9月28號

到9月28號,如指數 係喺二萬點以下 ,張期權就自動失效,雙方也無野做

你如果做short,就可以咁做去賺權金。

大宅

funnyukyuk 發表於 23-9-6 17:26
剛申請左戶口想試下
Thanks

有冇邊個apps介紹下開戶?

子爵府

木土土 發表於 23-9-7 08:31
你已比咗$2000,對家昨天已經收咗$2000,不用等9月28號

到9月28號,如指數 係喺二萬點以下 ,張期權就自動失效,雙方也無野做

你如果做short,就可以咁做去賺權金。

是否應為「畀咗($2,000 + 佣金)」及「收咗($2,000 - 佣金)」?

除了佣金外,還有沒有其他收費?港交所會不會有收費?

子爵府

回覆 choyki 的帖子

當然有啦股票option 就有分3個class, 指數option 吾清楚, 港交所一定會過水濕腳的

子爵府

木土土 發表於 23-9-6 18:33
今日做既,由9 月份 轉去 11月份

1.買入 9月份期權,呢個係以前做咗Short Call 0.1 (收$1000權金),所 ...

想問吓$0.43 係每一股定係每10股?

琥珀宮

kt1 發表於 23-9-7 15:11
想問吓$0.43 係每一股定係每10股?

價,一定係每股計

883中海油,每張期權有1000股,我既transaction 係 10張期權,共10000股,價 0.43,即total 權金有 $4300

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

一句到尾、散戶贏粒糖輸間廠~

之前識得個證券行老闆細佬、他有牌自己同客專賭期權、上那家證券行時、我都會入佢傾偈打牙鉸、08年他説因期權、輸了幾十架日本車~

大在市況波動下、期權亦可以輸身家~

琥珀宮

大力大力 發表於 23-9-7 15:57

之前識得個證券行老闆細佬、他有牌自己同客專賭期權、上那家證券行時、我都 ...

係,如貪心做得大無控制注碼去做期權short ,風險超高

所以一定要量力,做short call 要有股票在手去預備出貨,而做 short put就要有足夠現金預備入貨。遵守到呢個規條,其實風險就等同買賣正股,當然投資股票也是有風險

子爵府

大力大力 發表於 23-3-20 17:31
投行開出盤口同客對賭、散客有多少機會贏?

投行發行一隻期權成本1000萬、錢從何來?

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=23659008&pid=367791782&fromuid=3368384

子爵府

kittykwok385 發表於 23-9-7 14:25
回覆 choyki 的帖子

當然有啦股票option 就有分3個class, 指數option 吾清楚, 港交所一定會過水濕腳的

https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/%E6%9C%9F%E6%AC%8A-%E8%82%A1%E7%A5%A8%E6%9C%9F%E6%AC%8A%E6%95%99%E5%AD%B8-%E9%A2%A8%E9%9A%AA-%E7%8E%A9%E6%B3%95-%E4%BD%A3%E9%87%91

港交所證監會針對買賣期權另有徵費,與股票買賣的徵費有所不同。

對指數期權以按每張合同收費,恒指期權每張收 HK$10.54,H 股指權每張收 HK$4.04,小型恒指期權每張收 HK$2.1。

至於股票期權,會分為三個級別,每張收費分別為 HK$3、HK$1 及 HK$0.5。

佣金設有最低收費

最低收費似乎係富途最平:HK$3 + HK$15

kittykwok385    發表於 23-9-9 11:51

大宅

木土土 發表於 23-9-7 16:04

所以一定要量力,做short call 要有股票在手去預備 ...

對,我之前上youtube教學
理解哂之後想入牛牛試下
不過唔識落盤

如果有貨唔想齋坐,買期權係希望賺少少期權金幫補下

想請問你喺邊到學買賣期權?謝謝

琥珀宮

好有問題 發表於 23-9-9 12:33
對,我之前上youtube教學
理解哂之後想入牛牛試下
不過唔識落盤

都跟呢到之前jm 介紹去睇 YouTube ,但派息除淨果d影響,係自己累積實戰經驗才領悟到

所以強烈建議初期只係試玩要好細注

我玩咗三年幾,而家多數到期前平倉,轉倉去下一兩個月,唔被行使要接貨/出貨,盡量不因期權影響手上正股持貨量

珍珠宮

之前識得個證券行老闆細佬、他有牌自己同客專賭期權、上那家證券行時、我都 ...

最重要守則:有錢才做short put,有貨才做 short call。千祈唔好賭白頭片!

男爵府

木土土 發表於 23-9-6 18:33
今日做既,由9 月份 轉去 11月份

1.買入 9月份期權,呢個係以前做咗Short Call 0.1 (收$1000權金),所 ...

請問你是用富途嗎? 好用嗎? 收費係咪交易越多越平?
我用緊嗰間成日登入有問題, 依家想搵間好啲 ...

琥珀宮

Harebellv 發表於 23-9-11 11:25
請問你是用富途嗎? 好用嗎? 收費係咪交易越多越平?
我用緊嗰間成日登入有問題, 依家想搵間好啲 ...
...

用富途,收費standard ,不是越多越平。但最大問題睇唔到即時價,我要用另一間睇價,富途收費平d

Harebellv    發表於 23-9-11 14:14

子爵府

MissMaMa 發表於 23-9-10 20:31
最重要守則:有錢才做short put,有貨才做 short call。千祈唔好賭白頭片!

你講得啱。 唔識嘅人先會話期權輸身家。 好似我今日做咗兩張 阿里巴巴95蚊 期權short call。 我本身有1000股現貨,91.6買番黎。 即係話 如果佢都到期都升唔過95蚊 我就賺咗個期權金。 萬一佢升過咗95蚊, 我就用95蚊放咗嗰一千股, 我都仲有得賺, 所以如果你有現貨, 做short call。 或者你睇中一隻股票想買, 但又驚佢再會繼續跌, 呢個時候買short put有著數, 佢跌唔到你想入嘅㗎 你就賺咗期權金, 佢跌到你想入嘅價, 你最多都係買返 嗰個股數。
attach0/tmp/phpAwRloK
attach1/tmp/php6C02N8

子爵府

我覺得你對期權係唔多認識囉。 唔識嘅人先會話期權輸身家。 好似我今日做咗兩張 阿里巴巴95蚊 期權short call。 我本身有1000股現貨,91.6買番黎。 即係話 如果佢都到期都升唔過95蚊 我就賺咗個期權金。 萬一佢升過咗95蚊, 我就用95蚊放咗嗰一千股, 我都仲有得賺, 所以如果你有現貨, 做short call。 或者你睇中一隻股票想買, 但又驚佢再會繼續跌, 呢個時候買short put有著數, 佢跌唔到你想入嘅㗎 你就賺咗期權金, 佢跌到你想入嘅價, 你最多都係買返 嗰個股數。 好似我而家呢個情況佢點開我都贏
attach0/tmp/phpC2DxyR
attach1/tmp/phpbue55r

子爵府

木土土 發表於 23-9-6 23:49
用9988做例子,你今日以 91.65買入1000股,

你有正股,可以做 Short Call 9988,當做10月 @95,即時收 權 ...

我用咗好多時間終於明白咗咩叫做期權呀 。 我發覺好多人知少少就扮代表, 成日話輸身家, 我有現貨一千股, 91個六買, 我做咗張95蚊short call。 我係咪都贏錢, 萬一佢升多過95蚊 ,我只係賺少咗, 不過其實 如果冇買期權 95蚊我都會放。 即係呢個交易冇得輸
attach0/tmp/phpcLAgBx
attach1/tmp/phpDdrGXu

子爵府

木土土 發表於 23-9-7 16:04

所以一定要量力,做short call 要有股票在手去預備 ...

聽你咁講你係真正識期權嘅人。 有啲人知啲唔知啲, 就會講輸身家㗎喇

琥珀宮

ming1120 發表於 23-9-11 17:01
聽你咁講你係真正識期權嘅人。 有啲人知啲唔知啲, 就會講輸身家㗎喇
...

我呢啲買賣期權係C9玩法,只係賺少少買餸飲茶錢。
有d人用期權做槓桿,當warrant 咁玩,以少博大,或者用嚟對冲,就要更專業知識及技巧,風險就高好多

要清楚知道自己做緊乜

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊