自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

Asmileface 發表於 23-10-19 11:22
邊個諗出嚟,增加低端人口

X 2

子爵府

ff520 發表於 23-10-19 11:06
近年移民潮及社會環境轉變下,本港出生率持續偏低,消息指,政府有意派錢來催俗生育率,款項其中一個可研究 ...

唉!唔係呀~唔好話其中一個香港人啦,2個都係香港人都唔好攪呢d野啦,無能力生仲鼓勵人生?2萬可養到個B幾時呀!?之後可以更多社會問題 哪位‘’8知‘人士提議呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

selinako^^ 發表於 23-10-19 11:30
樓/市/經濟又唔救 錢就搏命攞
以為中產個個都有座金山

政府不停增加下層福利,土生土長嘅就叫你返大灣區,係鼓勵人向下流兼溝淡港人。

香港揾到錢交稅班人好多已接近退休,政府咁攪法有能力果班都會安排下一代離港或移民,政府咁鍾意鼓勵人向下流,頃斜向低收入派福利派飽佢,可以想像到第日一大班懶人唔做嘢,通街都係低收入/南亞人 。

子爵府

下個月生,應該無份

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

邊個唸出嚟

珍珠宮

近年移民潮及社會環境轉變下,本港出生率持續偏低,消息指,政府有意派錢來催俗生育率,款項其中一個可研究 ...

政府係咪傻上腦,係都最好雙方都係香港人

究竟只養幾多唔做野既人

伯爵府

加菲貓3 發表於 23-10-19 11:11
我代表南亞人先多謝你先本地港人點會為你兩萬而生仔,變相比錢南亞,長期落去南亞多過本土 ...

痴x線! 仲要畀錢南亞人生仔!越嚟越多南亞人, 全部都唔做嘢走去攞綜援 ,呢個毒瘤就會越嚟越大 政府幾時先肯正視!!!

珍珠宮

carly.c 發表於 23-10-19 11:40
唉!唔係呀~唔好話其中一個香港人啦,2個都係香港人都唔好攪呢d野啦,無能力生仲鼓勵人生?2萬可養到個B ...

養唔掂咪搵我地埋單囉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

當銀行話要600萬先件野出黎,點解呢個坐冷氣房諗埋個87野出黎???

唔好同我講生仔係人權!
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

小mama 發表於 23-10-19 11:46
政府係咪傻上腦,係都最好雙方都係香港人

究竟只養幾多唔做野既人

就算父母都雙方都係香港人,都一樣可以全家唔做嘢一齊去攞綜援! 呢個政策 只會衍生出更多嘅社會寄生蟲

伯爵府

嗰個立法會議員個腦生咗係pat pat度

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-10-19 11:41
政府不停增加下層福利,土生土長嘅就叫你返大灣區,係鼓勵人向下流兼溝淡港人。

香港揾到錢交稅班人好多 ...

你講既, 全部係我諗既
諗緊可惜 我同c6 背負太多家庭負擔 +呢度有太多回憶同熟識既人
如果唔係我都想賣晒d物業 都有8位數...移民走人
冇謂再打開銀包比人搶

洋蔥頭媽咪    發表於 23-10-19 11:50

伯爵府

唉!唔係呀~唔好話其中一個香港人啦,2個都係香港人都唔好攪呢d野啦,無能力生仲鼓勵人生?2萬可養到個B ...

exactly 會為區區二萬蚊而生仔嘅人, 得罪講句唔會係高質素嘅人, 咁生嚟做咩呢? 只會製造更多社會負擔

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-10-19 11:41

香港揾到錢交稅班人好多 ...

不停增加下層嘅福利,只會令窮人更加唔會出返嚟做嘢, 越嚟越多窮人例如南亞人不停咁生仔, 社會福利支出越嚟越沉重。有能力做嘢交稅嘅人終會意興闌珊移民, 就會應驗bad coins drive out good coins,香港好快就會倒退到變成同第三世界國家冇乜分別嘅地方

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

meowmeow34 發表於 23-10-19 11:49
嗰個立法會議員個腦生咗係pat pat度
但人工高 假期多喎

男爵府

呢d白痴政策只會助長更多不負責任父母!諗都諗到正常有思想嘅人唔會為兩萬生仔! 果d生完俾社署湊嘅咪生囉!

子爵府

meowmeow34 發表於 23-10-19 11:48
就算父母都雙方都係香港人,都一樣可以全家唔做嘢一齊去攞綜援! 呢個政策 只會衍生出更多嘅社會寄生蟲
...

所以20萬免稅額仲好

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

meowmeow34 發表於 23-10-19 11:46
痴x線! 仲要畀錢南亞人生仔!越嚟越多南亞人, 全部都唔做嘢走去攞綜援 ,呢個毒瘤就會越嚟越大 :thinkin ...

街童已經多
刀手又多
搞掂治安先啦

古惑嘅仲攞張千二蚊嘅「糧票」走去吐現

睇見呢啲新聞真係眼火爆

侯爵府

畀面勳章

Asmileface 發表於 23-10-19 11:22
邊個諗出嚟,增加低端人口

變相越黎越窮

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

痴線,如果兩公婆都係港人就話啫,港人好識計數,貪你2萬要用幾多錢,還有心力去教咪玩啦,真係益咗南亞人

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊