自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

回覆 czl115 的帖子

講真,地球天氣又差,天氣又極端,遲啲又AI, 再唔係輸入勞動人口又得,要咁多人做咩

男爵府

麟媽媽 發表於 23-10-26 12:49
大家唔好忘記出年係龍年,其實佢派唔派錢生育率都一定會比往年高。

咪囉,仲要过完疫情,有啲延誤咗嘅人啊,都會喺今年開始計劃生啦

男爵府

Kittymummy 發表於 23-10-26 12:53
佢有個simulation, 預計派8億

8億?啲官唔係咁笨用疫情幾年數字嘛

男爵府

低生育率會導致勞動力不足,但因為2萬而生B嘅家庭可以肯定基本上都係攤大手板拎著嗰批,低質人口越嚟越多,尼個政策只會自製包袱而唔係造就勞動力囖

水晶宮

回覆 yoyo123 的帖子

此外,政府也會加強支援在職家庭育兒,同時釋放家庭勞動力,包括增加在職家庭津貼,由明年4月起,增加「在職家庭津貼計劃」下的住戶及兒童津貼金額15%,紓緩負擔。

同時,增加幼兒中心名額和津貼,明年起於3年內,分階段增設10所資助獨立幼兒中心,提供額外近900個日間幼兒照顧服務名額。明年4月起,「幼兒中心家長津貼」由每月最多600元提高至1,000元,適用於所有受政府資助的獨立幼兒中心及附設於幼稚園的幼兒中心。社會福利署(社署)亦會就私人機構開辦幼兒中心的註冊申請提供資訊和協助,鼓勵他們為僱員提供幼兒照顧支援。

政府又推展學前兒童課餘託管服務至全港,明年起於3年內,分階段擴展學前兒童課餘託管服務至全港各區。參與計劃的中心由16所增加至28所,服務名額則由約670個增加至近1,200個。

另外,加強「社區保姆」服務,為吸引更多人加入「鄰里支援幼兒照顧計劃」,明年4月起增加「社區保姆」目前劃一每小時25元的服務獎勵金。照顧零至3歲嬰幼兒或有特殊學習需要兒童將上調超過一倍至每小時60元;照顧3至9歲兒童,則上調6成至每小時40元。明年第四季起,服務名額增加一倍至約2,000個,受惠兒童會增加約一倍至20,000人。

原文網址: 施政報告|「組合拳」鼓勵生育向新生嬰派2萬元 買居屋優先揀樓 | 香港01 https://www.hk01.com/article/954 ... articlecopy&utm_medium=referral

水晶宮

yoyo123 發表於 23-10-26 13:06
8億?啲官唔係咁笨用疫情幾年數字嘛

所以昨日仲話先睇3年呢個政策.

男爵府

回覆樓主:

我覺得佢好大花桶,淨係簡約公屋,都唔實際,價錢貴到呢,仲話生仔要派錢,學jm話,攪好托兒服務先啦。

girlbear    發表於 23-10-26 13:48

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

ilovepizza 發表於 23-10-26 12:58
點計都係賤蛾衰
彈出彈入政策、底褲口罩….等等

隻蛾真係唔想記得佢

其實底褲口罩係好嘢嚟。佢嘅布其實係同某organic 嬰兒品牌嘅質料差不多,而且銅線,亦可水洗。講環保亦優勝。係全世界缺口罩嘅當時的確有幫助。
反而係啲人唔認真諗下,道聽途說,為踩而踩。

正如當時朋友send 嚟叫大家唔好撩鼻做檢測,支棒會插到好入……一樣道理。
attach0/tmp/phpFeohk0

子爵府

回覆 titytang 的帖子

咪係,養一班大懶蟲,阿媽唔駛做就有錢佢哋會肯做嘢?

子爵府

回覆 青豆 的帖子

到政府冇晒錢佢都退位咬長糧啦

象牙宮

sochui 發表於 23-10-26 13:00
但今年,財政好吳掂,只賣出一幅地

商人見貴咪唔想投資買地囉…見唔到有能力有財力既人買樓嘛!有能力財力,學歴,已經走得7788,連我髮型師都搞緊移民了,越來越唔想係香港

水晶宮

anan84 發表於 23-10-26 13:03
回覆 czl115 的帖子

講真,地球天氣又差,天氣又極端,遲啲又AI, 再唔係輸入勞動人口又得,要咁多人做咩 ...

要黎養你,ai冇稅交,政府收入少就好難運作。

男爵府

疫情3年期間少左生育其實好正常

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

不如起多間醫院仲好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

1314625 發表於 23-10-26 13:07
回覆 yoyo123 的帖子

此外,政府也會加強支援在職家庭育兒,同時釋放家庭勞動力,包括增加在職家庭津貼, ...

組合拳係想鼓勵生育, 但宜家即時派2萬, 頭10個月嘅初生B根本同呢個計劃冇關. 咁即時頭10個月派嘅2萬元, 係達唔到鼓勵的目的.

伯爵府

回覆樓主:

有位陳生喺答問大會好清楚表達呢個垃圾政策會畀人濫用, 而且完全忽略中產夾心階層, 結果比卡超係hea答, 話要防止濫用行政費太大
根本呢個政策本質上就有問題, 仲要三年咁耐

titytang    發表於 23-10-26 19:58

男爵府

Onlok 發表於 23-10-26 12:56
上年係3萬幾。
今次只推行三年谷大出生率同moral.
而家話投入幼兒托管唔係唔好,但問題係無咁多bb出世。呢 ...

一個好嘅政策,係先安排好才吸引你投入
好似中國,鐵路,康莊大路,都係鋪好了,才等私人去發展社區、投資
怎可能等生完先去計劃幼兒托管
再說,現在幼兒托管都跟本不足夠

男爵府

meowmeow34 發表於 23-10-26 13:19
有位陳生喺答問大會好清楚表達呢個垃圾政策會畀人濫用, 而且完全忽略中產夾心階層, 結果比卡超係hea答, ...

扣稅咪得囉,可供五年扣稅就可以杜絕啦,邊位陳生爲何不懂反應

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

meowmeow34 發表於 23-10-26 13:19
有位陳生喺答問大會好清楚表達呢個垃圾政策會畀人濫用, 而且完全忽略中產夾心階層, 結果比卡超係hea答, ...

我無睇到答問大會, 但咁既回應, 即係特首, 明知有人犯法, 佢都唔會正視!

男爵府

anan84 發表於 23-10-26 12:54
回覆 singdream 的帖子

而家連遊行都唔俾

登報俾嗎,可以集資登頭板嗎
佢真癡

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊