自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

同父母去旅行最好跟團.

最近同媽咪都係跟團去釜山, 佢都喜歡

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

我都係咩都唔識,所以自己同阿媽去旅行,我一定係跟團!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

如去日本要注意食店通常供應凍水(有冰), 我媽好抗拒飲凍水話一定要有暖水, 好煩

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

睇父母幾大同想去邊先。如自選城巿,會揀大城巿,一個城巿可以去幾日既地方先。自由行同跟團各有好處。我地自由行去巴黎,新加坡等,其實都要成日行,不過可以隨時休息,搵餐廳食地道野,就算去少d 景點大家都冇所謂至揀自由行。

別墅

我兄弟帶爸媽去旅行, 通常自駕, 所以我帶佢地唔自駕, 就去我非常熟悉的地方

第一次去台北5日, 期間搭火車去飛牛牧場

第二次去捷克12日, 去過布拉格、Český Krumlov、Karlovy Vary, 每個地方留幾日。當時我父母都超過70歲, 有好多老人病。然後我發覺好彩我唔鍾意跟團, 因為節奏太快, 老人家未適應到已經去左下一個點, 我爸去左Karlovy Vary第三日, 先突然話: "原來呢度D建築係咁咁咁...."

每個老人家唔同, 但無論跟團定唔跟團, 要注意佢地食藥時間及相關安排, 去洗手間頻率, 邊度會有洗手間, 易唔易攰(我爸4點要返酒店休息, 我小朋友已經去過捷克所以可留守睇住我爸, 然後我媽要繼續行街), 佢地識唔識字有無辦法自己去買野...

然後, 就有佢地第三次自由行50日

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

去台灣,全程包車,老人家可舒服啲點到點

子爵府

somesome2020 發表於 23-11-2 15:47
想問有冇人試過去搭遊輪
驚唔驚悶

如果你的目的係帶父母旅行,郵輪係ok 的。郵輪每日停一個點,可以落船自由行,也可以join 郵輪安排的團,當係旅行+一個個家庭聚會係不錯的。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

日本,沙巴,泰國都可以包車! 但自己编行程,如果要方便,跟團就好

男爵府

台灣可以自己包車。上FB 好多司機仲包埋影相。

大宅

somesome2020 發表於 23-11-2 15:19
都係跟團簡單啲,感謝各位
對行程無咩要求既話,其實跟團係方便既。我同我媽跟團同自由行都試過,我媽係鍾意跟團多D,覺得有人照應,但我對行程有要求、又怕團友唔知咩人,我媽都願意就我去自由行。如果你無取向、父母行動自如,其實可能問下你父母鍾意邊樣。

自由行既話,第一次或者可以係興趣範圍內揀交通比較方便既地方,又或者適合包車既地方。我地之前自由行都係搭公共交通工具,交通方便同交通不便既地方都有去過,一日得一班車果D地方,我覺得自己同我媽都有少少壓力。瑞士、日本個D就交通好方便,都幾適合帶長者去自由行,比較輕鬆同容易安排行程。

象牙宮

今年旅行幾次日本玩,
見好多帶老人家去玩,
坐輪椅用拐杖都見唔小,
而家好多地方可以包車點到點好方便架.

象牙宮

gg_candy 發表於 23-11-2 16:13
同父母去旅行最好跟團.

最近同媽咪都係跟團去釜山, 佢都喜歡
見釜山團多數凌晨機,老人家得嗎?

象牙宮

j2j2 發表於 23-11-2 19:50
如果你的目的係帶父母旅行,郵輪係ok 的。郵輪每日停一個點,可以落船自由行,也可以join 郵輪安排的團, ...
好多上年紀鐘意玩郵輪,佢地話舒服.

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

倫敦

巴士, 地鐵已經去到好多地方玩
唔好再講 志行、聞聞 呢對痴男怨女 好嗎!

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

台灣,例如台中,租車好方便。
越南,例如峴港,市中心離開機場近, 全程用Grab 點到點call車。
新加坡地方細,全程搭的士嘆冷氣點到點,出入聖淘沙及其他景點非常舒適,又可租車去新山馬來西亞玩。
日本,東西歐,澳紐跟旅行團,非常方便
美加,坐郵輪,例如加勒比海,老人家享受船上設施,沿途風光,舒適又開心

水晶宮

pi0219 發表於 23-11-2 17:39
如去日本要注意食店通常供應凍水(有冰), 我媽好抗拒飲凍水話一定要有暖水, 好煩 ...

自己帶個細的保暖樽,而家有 d 好細個唔重,我見好多師奶包括我奶奶都係咁

公爵府

回覆樓主:

台灣可包車玩,好過跟團。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

somesome2020 發表於 23-11-2 14:35
如果唔識渣車, 冇得自駕遊. 去邊好.

同埋可唔可以分享下經驗. 感謝!

大澳

複式洋房

我之前同父母去台北包車,點到點,老人家玩得開心又唔怕行到腳痛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊