自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

長期類固醇??驗吓有冇骨質疏鬆

侯爵府

bobocheung88 發表於 23-11-2 16:41
我由識得老公嘅時候,佢已經有濕疹,平時佢都係會每個月睇兩三次西醫拎抗敏藥,靠搽類固醇頂住。

不過近一 ...

我睇完中醫爆得仲勁,一發不可收拾

男爵府

winner128 發表於 23-11-3 11:28
我睇完中醫爆得仲勁,一發不可收拾

如果之前用得多類固醇,係會反彈的
同埋要斷尾,一定要經過發炎更厲害嘅階段

所以如果淨係想壓抑徵狀,就搵西醫,想斷尾,就搵中醫,但要承受一個辛苦嘅階段

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

試下鱷魚油,可以食同埋用黎搽

象牙宮

bobocheung88 發表於 23-11-2 16:41
我由識得老公嘅時候,佢已經有濕疹,平時佢都係會每個月睇兩三次西醫拎抗敏藥,靠搽類固醇頂住。

不過近一 ...

想問下中醫醫濕疹掂唔掂?中醫 得, 不過好長。
會唔會有D方法令佢止到痕? 靠西醫藥止痕。

中西醫一起治療。

是否生蛇?
因年齡增長導致免疫力下降,是誘發「生蛇」;患慢性疾病人士,糖尿病患者、心血管病患者及腎病患者;患呼吸系統疾病人士,例如有哮喘、慢性阻塞性肺病等;自身免疫疾病長期服用免疫系統抑制劑人士,易「生蛇」

背脊, 手腳,連頭皮都起濕疹,小豆豆, 紅點,膿,痛, 想止痛, 手指抓壓 流血。 好核突 => (我之前狀態) 痛, 不痕。
好攰, 冇精神,唔夠瞓 n 年。慢性皮膚炎, 現留下手腳留黑色素。須處理掉。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

不過近一 ...

壓力都好影響濕疹,我仔接近呈分,升班果段時間濕疹會嚴重過平日。

伯爵府

我之前都有濕疹, 用咗eucerin eczema relief cream 真係好返, 發嘅時候睇咗醫生, 未食藥查cream 就好返, 你可以試下

珍珠宮

回覆 bobocheung88 的帖子

介紹下呢位bye左既, 倪海廈教授先, 係美國nasa太空人都揾佢醫
睇中醫 講d 相關既病徵, 等醫師儘快開對藥
倪海廈治濕疹 - 西瓜视频 (ixigua.com)

別墅

Leekawing 發表於 23-11-2 18:19
西醫始終指標不治本
中醫會著重調理多啲
香港實在太潮濕

我都明呀,睇西醫斷唔到尾。移民就暫時未有呢個能力!我勸過佢睇中醫,但係佢話食中藥冇咁快止到痕,唔肯去睇中醫…

別墅

Ronli2 發表於 23-11-3 11:01
真係唔好太過依賴西醫,我老公都有濕疹,其實一直都係轉季先會發,但係前年突然開始嚟料爆得好勁,都係要搽 ...

要去到打針先止到痕,咁你老公濕疹嘅程度可能仲勁過我老公,我想知睇中醫要keep住睇幾耐先有效,係咪淨係食中藥就得?

別墅

花生蘿蔔 發表於 23-11-3 11:36
如果之前用得多類固醇,係會反彈的
同埋要斷尾,一定要經過發炎更厲害嘅階段

即係睇中醫斷尾,一定會爆返一獲勁既,先可以真正斷到尾?

子爵府

Ronli2 發表於 23-11-3 11:01
真係唔好太過依賴西醫,我老公都有濕疹,其實一直都係轉季先會發,但係前年突然開始嚟料爆得好勁,都係要搽 ...

可否介紹中醫?thx

男爵府

試中醫+運動

我個小朋友最後係中醫+游水,宜家好咗九成,間唔中轉天氣、壓力大都會翻發,但都是可控範圍

已刪除用户

侯爵府

不過近一 ...

有朋友食益生菌好咗

別墅

bobocheung88 發表於 23-11-3 18:01
要去到打針先止到痕,咁你老公濕疹嘅程度可能仲勁過我老公,我想知睇中醫要keep住睇幾耐先有效,係咪淨係 ...

係啊,佢真係好嚴重,睇西醫次數愈嚟愈密,由一個月睇兩三次,密到一個星期睇成兩次,每次都去打針,話唔打針會痕到瞓唔著,我睇見佢都覺得佢好慘。之後我同佢蘇安莎中醫診所度睇,醫師話佢脾虛、濕氣重,連續食咗2個月中藥之後,冇諗過濕疹少咗復發,即使落雨都冇起濕疹,而家每日都用普通補濕lotion就可以了

別墅

_kapo 發表於 23-11-3 21:04
可否介紹中醫?thx

pm你

別墅

藍尾巴 發表於 23-11-3 21:52
可介紹中醫嗎

pm左你

伯爵府

不過近一 ...

介口介飲料介食濕毒食物
濕疹多由体內發出及工作壓力有關

只飲暖水+游水,好9成
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

大宅

呢排發現G-Niib(藍色普通嗰隻)有d功效,止到痕,仲要爛肉都好返中

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊