自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 nat2009 的帖子

醫生問了奶奶情況,說不用等,立即要照。我媽也是看這醫生,他當時給我媽選擇打顯影劑照心血管還是動態心電圖,我媽覺得不算很嚴重選了後者。我所以問醫生,為何今次不可選擇,他說奶奶比較嚴重,要打顯影劑照心血管,不要浪漫金錢做無謂檢查。我說我問了其他醫生要排一輪才有得照,他說是他親自打電話去驗身中心,不用排立即過去照,照完離開已7時了。這樣節省了很多時間,奶奶住元朗村屋,出中環都遠。不記得第二天還是隔天下午出報告,立即回去覆診。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

nat2009 發表於 24-1-10 18:31
失手,好心痛。
有時真係好難決定。
政府定私家?

政府,不過覺得唔關政府定私家,只係做手術位醫生同風險問題

男爵府

peaceaa1122 發表於 24-1-10 20:55
政府,不過覺得唔關政府定私家,只係做手術位醫生同風險問題

佢自己𠄘認失手?
可以做得好D?

男爵府

CheungKeeKee 發表於 24-1-10 20:34

我陪媽媽覆診聽講座,原來我都搞錯了,以為好像私家一像,照了才決定通不通。原來政 ...

是你奶奶在暖心行動做通波仔?
點解吾係果個私家做或政府做?

政府醫生叫你媽媽做入侵性心導管檢查,如有塞七成就同一時間放埋支架?定要另一個手術放支架?

子爵府

政府有期給奶奶,等1年,但她成日都話不舒服,怕她等不到就出事。私家當然貴得多,網上找到暖心行動,都是私家醫師跟進,私家醫院做,排期又快。做完就出現疫情第5波,如果她未做手術成日出入急症室就大鑊了。
媽媽公立醫院檢查,如照到塞7成立即放支架,她沒做手術當晚出院了。所以這是手術入院,一般人要提前繳付7萬多元才可入院。我爸是退休公務員,不用付費。

男爵府

yankimama 發表於 23-11-18 10:58
可以介紹那兒做CT scan 心臟平靚正?有醫生轉介信,謝謝

唔介意上深圳,就去中大深圳醫學院做,平靚正!

男爵府

CheungKeeKee 發表於 24-1-11 15:58

政府有期給奶奶,等1年,但她成日都話不舒服,怕她等不到就出事。私家當然貴得多,網 ...

請問你媽媽照果個係咪入侵性導管檢查?
係經急症室入定專科覆診入?
等幾耐先約咗通波仔期?
聽人講要先做入侵性導管檢查,看完結果再決定下一步係咪做通波仔。點解你媽媽可以一次過嘅?

子爵府

媽也是先看那中環私家心臟科醫生,後轉介到政府心臟科,第一次都排了一段時間,跟住醫生建議通波仔,我都覺得既然不嚴重為何為叫她做手術,媽心也不安,排手術近9個月。聽講座有10個病人都是做這入侵性心導管,之前先再做了2次簡單檢查,覆診時也有病人放棄不入院,我媽也想縮沙,但檢查過終於放心晒,不用估估下。是做入侵性心導管檢查時立即決定要不要放支架,不是再等下次再入院。
如果急症安排你通波仔,應該快死得那隻才立即通。我奶奶進進出出急症好幾次,甚麼也沒照沒檢查。

男爵府

CheungKeeKee 發表於 24-1-12 14:16

媽也是先看那中環私家心臟科醫生,後轉介到政府心臟科,第一次都排了一段時間,跟住 ...

“是做入侵性心導管檢查時立即決定要不要放支架,不是再等下次再入院” … 即是到時醫生在手術室決定只做檢查或者放埋支架?病人入手術前已經同意有需要時做埋支架?

入侵性心導管檢查是局部麻醉,放支架也是局部麻醉?定即刻轉全身麻醉?

始終入侵性,所以比較多人諗宿沙。

子爵府

導管已入血管,當然是立即放支架。通波仔不用全身麻醉。奶奶一邊通,醫生說轉彎位之前照不到也塞了,問奶奶有沒有錢,要多加一個支架。
你的問題很詳細,我們和其他病人也沒問這些問題。是你還是家人要通?詳情問醫生最好。

男爵府

CheungKeeKee 發表於 24-1-13 10:31

導管已入血管,當然是立即放支架。通波仔不用全身麻醉。奶奶一邊通,醫生說轉彎位之 ...

係親戚發現心有D問題,佢吾係好明醫生上次所講,大家又吾係好識,所以想問問大家,比D資料佢,覆診時可以問得清楚D。怕醫生都忙,好難講咁多。
好多謝你詳細的分享。
原來會做做下問病人有冇錢,如果無錢點算,做一半先…不過聽你講,暖心行動已經平私家好多。可能全部醫生都會按照塞嘅情況加錢。政府做應該都係只有公務員免費。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yankimama 發表於 23-11-18 10:58
可以介紹那兒做CT scan 心臟平靚正?有醫生轉介信,謝謝

如有轉介信, 有優惠的, 剛上星期做完,半價 $2600。 優惠做至 31/1
叫 全仁醫務

子爵府

不客氣,私家公家醫院程序不一樣,就算是政府醫院,安排也不盡相同,所以最緊要問清楚主診醫生。
我媽和奶奶同樣是拿住私家心臟科醫生的報告,我媽住屯門,排到屯門醫院心臟科,手術入院資料一堆,之前要聽手術講座,講到明要家人陪聽。奶奶在博愛醫院,全部都只是老人科跟進,可能細醫院不設心臟科,出了張入院紙甚麼配套也欠奉。

暖心行動印象是8萬多元包2個支架,多加1個支架另付萬多元,其實是有限數目,已經動了手術,怎會因為這一萬幾千明知塞都不放支架呢,醫生應該是講笑啫。所以政府入侵性檢查也有其好處,百分百準確。

男爵府

CheungKeeKee 發表於 24-1-16 11:30

不客氣,私家公家醫院程序不一樣,就算是政府醫院,安排也不盡相同,所以最緊要問清 ...

請問一下,係咪拿到私家心臟科醫生的報告就可以去政府排?是排專科門診?定排通波仔手術?
另請問中環醫生值得推介嗎?

伯爵府

CheungKeeKee 發表於 24-1-8 15:12

3條分別塞了3、5、7成,醫生話可以暫時食藥控制,但奶奶仍然不舒服,她起初抗拒動手 ...

心理病多係咪悶得滯

子爵府

回覆 annie133 的帖子

我、老公和姑仔都覺得不多不少是心理問題。就弊小健康問題就常看醫生,食住心臟西藥又看中醫,大問題那些就不理,拖延之餘還自行停藥。

子爵府

私家醫生沒有寫轉介信,老人家總要定期回政府診所或醫院覆診,跟醫生講,給報告醫生看,醫生會安排的。做不做手術是政府醫生再判斷。

大宅

yankimama 發表於 23-11-23 12:21
回覆 CheungKeeKee 的帖子

謝謝回覆!已經做咗$4千元多啲

請pm照心臟CT的醫療中心或醫生資料,謝謝(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊