自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

HiPP勳章(2)

shirleyleung15 發表於 23-11-18 18:16
分享我老公一個經驗吧, 結婚18年,一結婚就開始供,佢果份由當初每月$8xx到依家每用供$1200, 5年前有一日 ...

咁你先生個plan 幾好,我見D醫保,如果今年個腎有事,今年係claim 到,但到下次review 份保單,佢會要求update 病歷,咁因為之前個腎出過問題,佢就抽起腎既保險,因為佢認為如個腎再有問題,就吾屬於意外,所以無得保,或者佢認為係高風險,所以個部分吾受保。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

亞仔半年前耳仔出問題,睇專科,入院做了四次小手術,睇中醫,做輔助療程,加加埋埋都用左12萬,最後保險claim返10萬幾。
今日同朋友傾開,佢話佢親戚,中學生踢波致韌帶斷左,政府做手術要排期一年,去左私家自費做了12萬。佢地冇買保險。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281

Bupa 醫療保障好嗎? - 自由講場
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22330575

千祈唔好買Bxxxx保險 (很多保柏用家平反)
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23492929

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

東張都經常講保險賠唔到,隱形條款,agent唔熟唔食。

買唔買自己決定,唔後悔就得。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

luvkaka 發表於 23-11-18 19:36
千其唔好停,我想買都買唔到,好彩仲有份公司醫療保險唔係就大鑊,見咁多人話唔買保險,真心平不地自願醫 ...

我以前都無保險公司受。但而家好似有一間保險公司係人都受保。Bupa都好似受保,但係舊有病要等幾年。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實保險係買大細
一定有人用得著,有人用唔著
人哋分享「好彩有買」,你係咪即刻買足d?
人哋分享「買咗盞嘥氣」你係咪即刻cut?

有人揀近身錢,有人俾錢買保障,睇自己預算吧

題外話,純醫療保險唔叫供,叫買,因為無儲蓄成份

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 23-11-18 19:55
保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~ ...

我早兩年手多多同個仔買咗份保險,其實佢唔係必須買的,因為有公司保險。

估唔到買咗幾個月就發生件小意外,由一件小意外發現原來佢有大問題,入院做咗個罕有的手術,呢個手術連公司醫生都唔包,但係保險公司包咗,預先批核,出院免找數。出院超過30萬

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我們三代都冇買保險、因爲我唔會賭、保險公司請精算師、用電腦計算、開出盤口、同客人對賭.........總有人索償成功、但機會率是相當低、 賠償率完全不成比例~

Chace    發表於 23-11-23 23:02

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小小bb 發表於 23-11-18 20:02
我早兩年手多多同個仔買咗份保險,其實佢唔係必須買的,因為有公司保險。

估唔到買咗幾個月就發生件小意 ...

六合彩、期期都有人中二、三獎~

買基金真係好傷

男爵府

回覆樓主:

我分享我保險在我大病時的小幫助,當時最擔心都糸$,吾知幾時返到工,吾知醫藥費幾多$,吾知病後保養品要幾多$,吾知會否復發,又要再重覆一次吾到工,醫療$,保養品。我的儲備可頂到幾耐?有無$供囡讀大學,之前想佢出國讀,邊儲$邊供,但一病乜都做吾到,好內疚影響她。我有買危疾保險,只是象徴式買少少,所以賠得不多,都好過無。公司和C6公司有份醫療,揾私家手術,同事老婆幫手揾左個收費吾太高醫生,公司保險和C6公司的claim到9成。好好彩,療程完,吾理了,即返工,好擔心身體頂不到,吾返又擔心無假了,又要覆診,又吾知會不復發。好好彩,一關一關捱過去。

伯爵府

shirleyleung15 發表於 23-11-18 18:16
分享我老公一個經驗吧, 結婚18年,一結婚就開始供,佢果份由當初每月$8xx到依家每用供$1200, 5年前有一日 ...

同你一樣,自己邊可能咁神心月月扣起啲錢以備將來用喺醫療度?依家自願醫保仲包每年八萬非手術癌症治療,我貴啲都由傳統一家人醫保,拆開三份自願醫保!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Kuri 發表於 23-11-18 20:15
同你一樣,自己邊可能咁神心月月扣起啲錢以備將來用喺醫療度?依家自願醫保仲包每年八萬非手術癌症治療, ...

我兩公婆吾係搵好多,我地不是什麼專業人士,只係普通打工仔,我老公體力勞工作,不是宣傳保險, 只係覺得對我地屋企多個保障,至少有事我可以簡私家醫生,不用在政府排到死都未見到醫生

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chanpo18 發表於 23-11-18 19:42
咁你先生個plan 幾好,我見D醫保,如果今年個腎有事,今年係claim 到,但到下次review 份保單,佢會要求up ...

我個經紀話佢地係保險生效前無呢個病既都會受保,我吾會講邊間也吾好問我,因為我只係買果個,吾想其他人已為我搵客

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

小朋友斷骨手術5萬,當時每年保費3千多,自己一蚊都不用出。

象牙宮

有人到死未入過醫院,
有人經常多問題,
有人好邪一cut就有事,
自己決定買唔買.

近日撞返舊朋友,佢既經濟支柱,
突然唔舒服入院就走左,
真係好彩有份保險,
生活經濟無大問題,
所以自行決定有無需要.

伯爵府

chanpo18 發表於 23-11-18 19:42
咁你先生個plan 幾好,我見D醫保,如果今年個腎有事,今年係claim 到,但到下次review 份保單,佢會要求up ...

吓?買住院唔會架喎,只係同一個病一般要過90日先可以再claim。例如經常翻發嘅腎石,我朋友都醫咗幾次,佢幾年就生一次!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

luvkaka 發表於 23-11-18 19:36
千其唔好停,我想買都買唔到,好彩仲有份公司醫療保險唔係就大鑊,見咁多人話唔買保險,真心平不地自願醫 ...

我自己覺得公司保險真係都幾緊要,有時拿住一份舊式嗰啲住院保險,真係驚賠唔到幾多?好彩香港有大部份嘅雇主,都提供醫療保險比員工作為員工福利。我朋友老公係香港某龍頭銀行嘅高層,因為就來退休,佢哋都同保險公司傾緊可唔可以繼續自己供公司份醫療,真係唔知咁樣得唔得㗎呢?

伯爵府

ming1120 發表於 23-11-18 18:33
其實而家醫療保險都冇乜錢賺㗎喇。 我有屋企人做緊保險, 佢話最緊要 拉到其他產品。 其實你諗都諗到 一個 ...

只做醫保係冇得賺,佢哋一定要sell埋儲蓄或者其他嘢。 而家啲高端保險就保額一年保幾千萬。如果客真係join咗無幾耐就有個case要claim,就算百萬,佢哋真係會蝕好多。 雖則話佢哋啲收費全部都經過精算師計過。

子爵府

2024年龍年勳章

siufcat 發表於 23-11-18 18:00
好想斷左佢 諗起要供一世就唔想供

講開供斷,最近保險有同我講轉自願醫保可以供斷,但就貴啲
我都仲諗緊

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊