0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

iamhelen 發表於 23-11-21 18:14
上網睇過話通常初生到3個月大,BB會鍾意對住人樣,個頭會跟住聲源而轉,同埋喜歡看顏色鮮艷嘅物件。所以0-3個 ...

係啦,我屋企做足清潔都驚啦,第時佢實周圍掂來掂去,而家D Uncle Auntie摸佢之前我叫佢地消左毒先,帶佢出街我都驚佢唔知吞左啲咩細菌落肚 

別墅

坊間話食D乜野會令BB聰明D, 精靈D果D我通通都唔會信, 除非真係有醫學認證。至於點樣令BB所謂"精靈"D我諗都不外乎同佢玩多D, 接觸多D不同人和事物不論睇多D摸多D聽多D, 如果健康院有CHECK過佢聽力視力係正常無問題, 咁可能佢係"未識"同你玩姐, 繼續同佢玩多D,傾多D計, 除非愈來愈大兩三歲都仲係咁, 咁就要CHECKCHECK

洋房

回覆 AliceWong12 的帖子

BB病親都搞好多日,特別係發燒,如果你真係concern BB肚仔容易唔舒服或者容易病,可以試下餵美贊臣neuropro,呢隻有hmo同mfgm,會幫到BB免疫力同腸道健康,好似話可以減少發燒同減少中耳炎機會,無咁容易病嫁

洋房

回覆 Nicnic666 的帖子

請問知唔知邊度有A+智睿試飲裝拎來試吓? 我去過佢地官網同FB,但唔知邊度有得申請,thanks 

洋房

XinXin.YHX 發表於 23-11-20 17:39
趁BB仲細,早D幫佢補下,贏在起跑線,點都好過中段先泥發力呀 

同意,我聽人講過BB 1歲前係發展黃金期,初頭12個月內腦部增長可以有成1.5定1.7倍以上 

洋房

LaiTammy9890 發表於 23-11-22 12:42
點解呀?你同佢一齊訓?

係一齊訓呀,唔知佢咩事,呢排扭計多左,便便又少左,個肚漲漲地,唔知係咪消化不良

複式洋房

MargretFanBaby 發表於 23-11-22 19:07
回覆 Nicnic666 的帖子

請問知唔知邊度有A+智睿試飲裝拎來試吓? 我去過佢地官網同FB,但唔知邊度有得申請 ...

直接send msg應該好d,你試下得唔得啦 https://bit.ly/2KDIpuY  如果你唔急,通常7 or 8月都有BB展,到時join 美贊臣個mama club,有多d著數 xd佢地又有個免費一對一孕媽媽營養諮詢,我個friend喺 2月個BB展都拎左好多禮物

複式洋房

AliceWong12 發表於 23-11-23 12:56
係一齊訓呀,唔知佢咩事,呢排扭計多左,便便又少左,個肚漲漲地,唔知係咪消化不良

你餵左而家隻奶粉幾耐?係咪唔夾呀?或者厭奶期? 

洋房

WongHoho_fb 發表於 23-11-21 11:35
係呀,佢地之後有個營養師打比我, 我果時聽佢講先知mfgm對小朋友腦部發展有好大幫助

一兩歲先飲呢隻有無效?我個B講野都唔叻 

洋房

LaiTammy9890 發表於 23-11-23 17:53
你餵左而家隻奶粉幾耐?係咪唔夾呀?或者厭奶期? 

應該唔係厭奶呱,餵左一兩個星期囉,比你地咁樣講,我都諗緊試唔試第二隻好 

複式洋房

YimMiffy 發表於 23-11-23 18:21
一兩歲先飲呢隻有無效?我個B講野都唔叻 

我唔肯定喎...睇美贊臣個網就有d test話對小朋友認知力專注力果啲會好過其他奶粉囉,btw我而家餵到3號仔都仲有比我個B飲緊囉,你想試咪買罐試下或者拎啲試飲裝囉,neuropro都唔會太甜,我有時都會當零食沖比佢飲 

洋房

有時啲奶粉比較甜,或者粗粒少少,都會容易食到BB熱氣便秘,我餵開A+金蓋,我自己試過味,依隻少甜D,我BB都好少話熱氣或者肚仔唔舒服,建議你轉依隻試下

別墅

牛年勳章

AliceWong12 發表於 23-11-23 12:56
BB個肚漲多數係消化得唔係咁好, 試下多同佢按摩下肚仔, 睇睇情況有冇改善
另外奶粉揀返有益生菌嘅都可以幫到BB腸胃消化, 我地餵開個隻雅培HMO都有, 飲完啲便便仲靚過之前

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊