自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

已刪除用户

男爵府

回覆樓主:

會送, 全級考第幾會送,上次插班成功都送左份大禮。我仔好鍾意去酒店玩,通常獎呢啲

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 23-12-3 12:34
獎下親子時間/去食喜愛嘅野都係鼓勵

試下

我有咁做,我話下個月放假一天陪佢去一個未去過嘅遊樂場,可以帶埋佢架無人機和滑板車去,細仔覺得ok。

男爵府

我會獎勵錢/或禮物。讀書係份內事但讀得好嘅話,係需要少少實質嘅去推動。將心比心大人返工都係為份糧,多勞就多得。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

goodsnooky 發表於 23-12-3 13:27
我有咁做,我話下個月放假一天陪佢去一個未去過嘅遊樂場,可以帶埋佢架無人機和滑板車去,細仔覺得ok。
...

但係你記得如果偶一失手,考第二第三都要有其他獎勵
始終都唔係咁容易
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主:

我會送,我囡小學時會比佢自己去揀禮物但多數是玩具

子爵府

有,由小學開始到而家中學,如果有進步,都會奬勵

伯爵府

Scholarship 嘅錢全數入晒佢戶口

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

獎勵父母自己定啦,長老講嘅野我唔會考慮,佢哋想點獎我亦會尊重

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

會獎勵下,大人都需要獎勵下先有力繼續返工,獎勵可以係一件玩具,文具,比話事權去邊玩同食咩。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

goodsnooky 發表於 23-12-3 11:46
如果仔女一向成績都好好,你哋會唔會因為佢考得好而獎勵呢?
我就有一個原則,就係唔想成績同埋金錢掛鉤。 ...

有一次講大咗
話考到5名內就同佢去旅遊
以為係做唔到怎知道考到第四名
小學畢業就同佢去咗東京同北海道兩個星期
其實自己都想去

子爵府

回覆樓主:

我會因為佢有努力温習而獎勵佢,成績好也會,但都是小小獎勵.

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

讀書是學生的本份, 但keep到年年考第一是他的努力成果, 為何沒有鼓勵? 獎勵不一定是禮物, 陪他去玩已經好好

珍珠宮

回覆樓主:

冇喎,佢中學時年年響我哋結婚周年紀念日,都會比啲得到科目獎嘅書卷俾我哋睇,咁我咪戥吓佢開心囉,我唔會特別獎勵,但會一家人出去食吓飯

男爵府

會~因為我細個時都成日考第一,爸爸媽媽從未表揚肯定或買禮物鼓勵過我,覺得理所當然亦或無所謂⋯⋯慢慢我對學習失去咗興趣
現在大個咗係有少少嬲佢哋

子爵府

會,開心下

侯爵府

唔一定開中明義送禮物, 可以係一個親子旅行, 乜都唔諗,齋同佢食買玩. 總之, 乜都係佢鍾意嘅就得.
以前細個只係想媽咪錫我多D, 夾件大雞脾俾我就已經push到我繼續努力㗎啦.

水晶宮

回覆樓主:

我唔會!考得好已經係最好嘅禮物!

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我大仔昨天港大醫學院畢業,有呀,當年大仔小學時每科成績90分會獎他10元,考第一又有100元獎金。窮媽媽無辦法生錢,大仔好生性,小學時誇區拎到
深水埗基層獎學金1000元

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有行獎勵計劃,對我小朋友係好 work,越戰越勇
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊