自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

方太話當man姐係妹妹,大家都知唔係,方太係狐狸中的狐狸,口吐蓮花,心如蛇蠍,將辦公室政治玩到淋漓盡致。
二次打牌,二次都係向man姐的試探。我的感覺係,第一次其他兩位阿太話man姐好,方太答識打牌識做人,唔好只聽出口述,要睇佢打乜。首先言語中已表示對兩個阿太幫man姐講嘢不滿。其後俾牌man姐食,正係要睇佢知唔知位置,敢唔敢食。可惜man姐當時其實並未真正知道自己副牌同要點打,要咗,食咗。之後就升了梁景仁。
第二次,man姐受過教訓後終於可以返SNK,方太即再試探,今次man姐唔敢要,再俾返牌方太食以示軟,表態知道誰是莊,誰主誰。

子爵府

gilgilgilgil 發表於 23-12-3 18:21
同感

我覺得snk 嗰啲明争暗鬧好誇張、如果我喺呢D公司做、命都短几年

但現實生活,傳播新聞界,行到前線,不論靠學識、實力、經驗、様貌、名氣,踏板進入富豪圈、頂級公司機構,見過世面、反應快、捱得苦(工作、人事),職場同人生路濶長好多

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

提外話, 方太呢個角色龔慈恩演得不錯, 加埋飛爺擦晒鞋, 幾正!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

分甘同味 發表於 23-12-3 18:13
劇情超緊湊,關係環環相扣。睇少1分鐘都怕甩咗又get唔到,我要等去廣告先㩒手機或者去廁所/廚房
...

個配樂緊湊過劇情

男爵府

Mooskha 發表於 23-12-3 18:58
JM好勁,一言點醒夢中人。原來係同sponsor 有關,我之前睇到覺得好奇怪,明明稱兩姊妹,又要整走man姐,然 ...

我唔係真係想man 走、始終係人材、但要話佢知佢先係至大個個

男爵府

mickeyeva 發表於 23-12-3 19:18
提外話, 方太呢個角色龔慈恩演得不錯, 加埋飛爺擦晒鞋, 幾正!

係、把聲加表情都好到位

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Mooskha 發表於 23-12-3 18:08
係啊。方太同消防隊長嗰part, 我明白佢哋的立長,但佢哋d對話單單打打,我真係唔係句句都明白。可能我自畢 ...

其實我都想講佢同消防嗰part.尤其佢掛緊聖誕樹果集,佢對飛,然後消防一到,佢即刻變面。
then佢哋對話有啲我唔係好明。佢哋似有啲關係,但消防又似想釐清關係。
有諗過想問下bk有無人知點解。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

白毛毛 發表於 23-12-3 19:09
方太話當man姐係妹妹,大家都知唔係,方太係狐狸中的狐狸,口吐蓮花,心如蛇蠍,將辦公室政治玩到淋漓盡致 ...

厲害 ,佩服
真係解釋完先明白晒。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

第8集Man姐搵咗曉薇個妹嚟治佢,Yuki晌餐廳「得」完一輪佢家姐之後,話:原來你得罪咗Man姐,所以搵我嚟嚇你!咁你做錯咩吖?我估吓,職場過失,數嚟數去都係嗰幾樣⋯ 一係太無能,事情做得太少;一係太能幹,事情做得太多⋯ 如果係你無能,叫我嚟都冇用。睇你呢副德性,肯定係叻過頭啦!叻過頭有兩種,一種係叻,但係唔聽話,同你作對;另一種係叻到功高蓋主,一樣係大忌!官字兩個口,老闆有三個口吖,即刻話你唔好同老闆鬥吖,輸硬!你頭先做得好啱,聽話、跪低、認錯,咁先唔會玩完吖!
Man姐聽完佢講之後就一言驚醒,明晒點解得罪契姐啦!之後咪唔食糊兼鬆章囉~

子爵府

gilgilgilgil 發表於 23-12-3 18:23
点解之前方太要扮去左郵輪、吾理man 姐呢?

施下馬威,所以man姐出銃俾方太食咗糊之後,方太才笑笑口話,你第時都要知道分寸

水晶宮

Mooskha 發表於 23-12-3 17:45
有無人同我一樣,覺得新聞女皇d對白好難明,好深奧。唔知係咪轉數慢,要諗多幾次先明白。有一幕,例如阿man ...
我都冇遇過但唔難明喎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

gilgilgilgil 發表於 23-12-3 18:21
同感

我覺得snk 嗰啲明争暗鬧好誇張、如果我喺呢D公司做、命都短几年

職場嘅生鬥死鬥未必個個都參加其中,有啲人不齒參加、有啲人無資格參與!
我人生打工嘅公司唔多,但去到某個職位,唔係我拒絕參與權力鬥爭就可以置身事外,唔站邊就會令所有工作充滿阻滯,參與其中起碼有teammate 互相補位,加上我自己本身鬥心強,俾人搞必定10倍奉還,喺公司嘅宮鬥我就係被人拉攏嘅對象!
所以喺套劇入邊,我覺得當年嘅自己係李施嬅,得到我得天下

侯爵府

Anpanmama 發表於 23-12-3 22:20
職場嘅生鬥死鬥未必個個都參加其中,有啲人不齒參加、有啲人無資格參與!
我人生打工嘅公司唔多,但去到某 ...

成日觉得识玩呢啲斗争嘅人好聪明;自問唔係呢啲人、身處呢啲環境已經覺得好辛苦、如果要參與其中就死得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

反而劇入面好多其他金句好得喎!

侯爵府

KUDOS 發表於 23-12-3 21:48
第8集Man姐搵咗曉薇個妹嚟治佢,Yuki晌餐廳「得」完一輪佢家姐之後,話:原來你得罪咗Man姐,所以搵我嚟嚇 ...

其實曉薇點解咁怕佢細妹

伯爵府

#21同#29都好勁睇完之後就清晰好多

男爵府

KUDOS 發表於 23-12-3 21:48
第8集Man姐搵咗曉薇個妹嚟治佢,Yuki晌餐廳「得」完一輪佢家姐之後,話:原來你得罪咗Man姐,所以搵我嚟嚇 ...

呢d說話,我覺得唔似出自一個wet 妹身上。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊