自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

vincat 發表於 23-12-7 10:29
回覆 michellechiu02 的帖子

請問知唔知如果要改預訂要唔要再收錢?

應該係要,所以我唔會去5日旅行都book曬甘多餐~通常一個trip只會book 2個晚餐左右,等自己有d彈性~

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

麟媽媽 發表於 23-12-7 10:16
唔好俾佢哋笑笑口鞠晒躬呃到先得㗎!好耐以前我同朋友去日本,朋友識日文,酒店前台個女仔對住我哋好好笑容 ...

係呀,我爸爸講日本人最假㗎,因為我哋有親戚嫁咗比日本人,日本老公都係咁講(emoji)

公爵府

唔好俾佢哋笑笑口鞠晒躬呃到先得㗎!好耐以前我同朋友去日本,朋友識日文,酒店前台個女仔對住我哋好好笑容 ...

係呀,佢地國民教育得好勁架,對住外國人要有禮貌,做好門面野,但其實唔鍾意我地,佢地以為外來人唔識日文,其實依家多左人識聽

伯爵府

naicha 發表於 23-12-7 10:23
即係城市遊客已經超負荷, 本地人怨氣累積, 尤其前線
奈何經濟差, 政府要收入, 死循環 ...

唔會係對得土豪遊客多,連日本人都頂唔順

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

michellechiu02 發表於 23-12-7 10:23
舊年聖誕去東京已經感覺好多餐廳都係有空位但答你無位/reserved~試過連續問幾間都係o甘,真係少少無癮~
本 ...

有 d 餐廳只接受預訂,次次旅行,我都會訂兩三間心儀嘅餐廳,通常官網或者日本嘅網站。以前試過請酒店打電話去訂。

水晶宮

Winnie~meow 發表於 23-12-7 10:28
佢哋日本人係好偽善,笑笑口,不過心係點諗可能係另一回事。

作為遊客,遇到笑笑口款待,唔係應該可以接受?唔通打算同佢做朋友?要真心鍾意你?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔覺喎, 重好有禮貌

珍珠宮

.

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

好耐之前已經覺得,不過又未至於無禮貌既,只係無上一、二代日本人咁有禮貌。另外,以前小朋友細個,最放心就係帶佢哋去日本,因為覺得乾淨,宜家我就完全唔覺日本特別乾淨

瑪瑙宮

大廚勳章

ChloeBiluku_FB 發表於 23-12-7 09:03
聽好多網友話,京都,大阪同東京開始對遊客無乜禮貌
有好多餐廳明明有位但唔做遊客生意。

會唔會啲餐廳係預約咗?所以唔俾Walk in啊?

因為日本啲餐廳好Stupid 。。。佢唔會好似香港啲餐廳咁book咗呢個時間未夠鐘都放其他生意入去。。。

我試過book啲居酒屋或者食蟹嘅餐廳真係有位都唔放人入去。。。就係等佢個幾鐘之後有人book咗位
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

KenChung_FB 發表於 23-12-7 10:08
咁多年都冇試過被冇禮貌對待。

服務員我都無。
但試過係日本地鐵問路俾個日本男掃背。
不過日本係過度壓抑嘅民族
你睇過未?
https://fb.watch/oMZs9Bsypy/?mibextid=UVffzb

瑪瑙宮

大廚勳章

michellechiu02 發表於 23-12-7 10:23
舊年聖誕去東京已經感覺好多餐廳都係有空位但答你無位/reserved~試過連續問幾間都係o甘,真係少少無癮~
本 ...

其實疫情之後去日本真係遇過好多餐廳都係一定預約制。。。。。

特別係啲旺嘅日子。。。佢哋預約咗真係會唔接walkin。。。

未必係特別唔做遊客生意。。。

好似今次大阪約咗間餐廳食蟹。。。初頭到達嘅時候佢哋真係搵唔到我嘅Booking 即時立即拒絕示意今晚全full冇Walk in。。但係後來大家搞清楚搞咗一輪終於搵到個Booking名。。因為幫我book嘅時候佢用咗日文名字。。但係話俾我聽嘅時候我以為用英文book。。。最後大家confirm到個電話號碼,佢就立即好好態度咁招呼。。

水晶宮

ChloeBiluku_FB 發表於 23-12-7 09:03
聽好多網友話,京都,大阪同東京開始對遊客無乜禮貌
有好多餐廳明明有位但唔做遊客生意。

我覺得唔需太過份虛偽的禮貌,正正常常的接待咪好

水晶宮

咁你哋咩反應呀

水晶宮

Piaget 發表於 23-12-7 11:05
好耐之前已經覺得,不過又未至於無禮貌既,只係無上一、二代日本人咁有禮貌。另外,以前小朋友細個,最放心 ...

唔止日本,好多地方嘅現代人都比上一代或者再上一代無咁熱情有笑容,打招呼,可能現代人生活急促咗,又多咗沉迷電子世界。

大宅

其實日本人不嬲都冇禮貌架啦, 我經常日本公幹, 已經一早知佢地雙面人
而家佢地只係做番原來既自己

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

20162016 發表於 23-12-7 11:16
咁你哋咩反應呀

我又唔識聽當時我都唔知道,係離開左之後個朋友同我哋講咋嘛,所以冇投訴同追究。

侯爵府

最近去完,都覺得差左,叫野食落單望住都唔肯過黎,等左半個鐘先過黎,排隊禁機買野食,問職員點禁,佢唔肯教,後面啲日本人又吹我快啲

伯爵府

Sweetsis 發表於 23-12-7 10:18
但整體服務仍然比香港好好多, 無遇過不禮貌 ...

Agree

瑪瑙宮

大廚勳章

KenChung_FB 發表於 23-12-7 10:08
咁多年都冇試過被冇禮貌對待。

我都冇。。

開關之後都去過幾次唔同嘅日本地方。。整體都覺得OK。。。可能大部份嘅餐廳已經一早book咗。。。所以去到基本上確認咗就可以即時入席。。

Walk in都試過俾人拒絕,但係佢講係全晚full咗。。咁都冇辦法㗎。。。我試過有一年平安夜就係咁啦。。。咁嗰晚咪將就啲喺附近見到乜嘢餐廳有位咪食囉。。。

最近去嵐山有間天婦羅店,我哋食緊嘅時候其實都有位㗎。。。都有人Walk in撞入嚟,但係間餐廳係全預約制,所以有位都唔會放出嚟。。只不過客人未到
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊