自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

朱古力包包 發表於 23-12-19 16:43
有用linkedin, no news

無做嘢幾年,間唔中仲有塭我。

舊老板,舊年事都會有

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

筍嘢真係要靠熟人referral,走少好多灣路

子爵府

年尾比你搵到都未必好做。放完假再努力!

子爵府

朱古力包包 發表於 23-12-19 15:11
公司前景麻麻,有揾工,但似乎jobsDB無乜消息,無feedback, 究竟d adv 係咪假??
...

Ad 未必是假。但今時今日兢爭愈來愈激烈,也許你的CV,未必爭到面試機會。

珍珠宮

咪玩啦,讀書多,又貴為director,身邊都係博士,呢種級數只有head hunter搵佢跳槽,點會要自己搵工架。

珍珠宮

whyyou 發表於 23-12-19 15:27
Director 搵工? 乜呢啲級數唔係有獵頭公司搵上門咖咩?

之前轉工都係話前景唔好,問過幾個職業都係多勞多得果種。
可能呢一年突飛猛進變身director,新鮮到head hunt都唔知有呢位尊貴的director存在

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

opclk99 發表於 23-12-19 22:30
揾工睇能力,
如果依d级數仲要每事問,
真係沙頭角村長個女了。

呢個樓主成功令我對Director 嘅能力重新估算

karenlohy    發表於 23-12-20 13:22
opclk99    發表於 23-12-19 23:31

子爵府

公司前景麻麻,有揾工,但似乎jobsDB無乜消息,無feedback, 究竟d adv 係咪假??
...

真實體驗,好工唔會喺job db搵到,好工一定係朋友介紹

珊瑚宮

whyyou 發表於 23-12-19 22:57

唔止佢
佢就刷新大家對高薪厚職的新定義,乜都話窮,窮到仔都唔生
仲有,街道老師, 完全刷新為人師表的觀感, 完全係廢的

瑪瑙宮

Director 的工, 一定比文員會計admin少, 人地出得錢多左, 要求一定高. 年尾等埋双糧花紅 post 更少.

Director 好得閒上 bk 唔奇, 我相信我公司個 Director 大部份時間係睇股票

水晶宮

whyyou 發表於 23-12-19 22:57

又真呀, 以樓主一向出post 既標題來分析, 好難理解佢係一個一路都工作在中上層既人思維

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

搵咩工?專的行頭窄,到咁上下年資走嘅人唔多,除非轉行新人價

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Nancy20090615 發表於 23-12-20 10:27
Director 的工, 一定比文員會計admin少, 人地出得錢多左, 要求一定高. 年尾等埋双糧花紅 post 更少.

Di ...

咩Director得㗎!
如果蚊型公司,年資高就升到高高,但行行做吓又無專業知識(我指好難考牌嗰d,而家看更地產都算持牌專業人士,好難攪),呢類「膠層」人到中年最難搵工,高不成低不就,貪戀昨日風光但又無賣點,最弊自己睇唔清自己
(我唔係話樓主呀,我身邊真係唔少呢類人)

opclk99    發表於 23-12-20 11:03

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

...

老細兩年前話執,執到依家都未摺,早排又話攪執笠,早兩日經理講話應該明年中會搬細d寫子樓,咁即係唔執?!
月月蝕錢磨爛蓆…..
我寧願佢摺埋,我疊埋心水轉行(呢度做咗26年)近近地屋企附近搵份part time,想試下做收銀員

水晶宮

mizuho 發表於 23-12-19 16:03
你做邊行? 一般高級職位唔可能去JobDB呢種平台發佈。比較有規模嘅公司最起碼都會去LinkedIn,但啲resume ...

我反而想知 若果 LinkedIn 間唔中有人 dm 話有工想睇我有冇興趣,係咪通常係騙子/白撞。因為我覺得好大可能係。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

angelfan07 發表於 23-12-20 11:11
老細兩年前話執,執到依家都未摺,早排又話攪執笠,早兩日經理講話應該明年中會搬細d寫子樓,咁即係唔執? ...

搵到就走
我有朋友,做蚊型公司(幾兩友)做到最後一人頂,糧都無得出,只係每task收錢
一早叫佢轉佢又貪平穩
真係執了,人到中年,雖然叫有學歷,但工作經驗太唔吃香(雖然叫GM)佢又放唔低身段希望搵返30k以上,搵屁咩,樣樣掂吓但又唔係專業人士,年紀又唔細都唔知擺佢咩位好,人哋當佢以前打雜

王國長老

EstrellaDamm 發表於 23-12-20 11:20
我反而想知 若果 LinkedIn 間唔中有人 dm 話有工想睇我有冇興趣,係咪通常係騙子/白撞。因為我覺得好大可 ...

我聽過身邊人有Linedin搵人(同行,大行業龍頭公司),HR主動聯絡
如果唔係做慣做熟某行業,就唔好對LinkedIn太有期望

男爵府

回覆樓主:

年尾,人人都貪埋D假期,唔會走住,過埋年啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊