自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

patpat234 發表於 24-1-7 22:37
我仔係下顎太短

我女都係短, 呢個問題係下顎骨發育不良, 箍牙醫生話如果早多幾年發現, 可以戴糾正器幫助下顎生長, 我女13歲去睇已經無得糾正, 只有做手術, 嗰陣時話手術要10幾萬, 因太貴,而且我女怕手術,所以就無做, 只係做箍牙(剝了4隻大牙)。不過我女下顎短得不是太厲害, 望落係正常嘅

珍珠宮

zone123 發表於 24-1-8 10:01
我十幾歲時,
我個家庭牙醫都建議我做,
佢話我d牙唔係唔整,

c6自從剝完4隻智慧牙
倒及左搞到咬合不正
醫生又係話要做手術
但話又唔係後生
值唔值得咁大風險做咁大手術
最後無做 因為c6堅怕痛

大宅

野原美冴 發表於 24-1-8 10:11
我女都係短, 呢個問題係下顎骨發育不良, 箍牙醫生話如果早多幾年發現, 可以戴糾正器幫助下顎生長, 我女13 ...

我慶幸早發現阿女哨牙情況嚴重,八歲便帶她去看矯齒科,所以可以帶矯正器刺激下顎生長和擴張上顎,不用做顎骨整形手術和脱牙,便可以箍牙,所以小朋友未發育前,若有哨牙,便快些看矯齒科醫生攞意見。

男爵府

請問各位嘅小朋友下顎短, 係唔係明顯有深咬嘅情況先發現架? 我仔約左睇矯齒科, 但仲未排到....

大宅

Wonderwomam 發表於 24-1-8 10:30
我慶幸早發現阿女哨牙情況嚴重,八歲便帶她去看矯齒科,所以可以帶矯正器刺激下顎生長和擴張上顎,不用做 ...

我仔之後都叫朋友早啲帶小朋友去做掃描
早啲發現可以帶嬌正頭箍

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

阿仔有倒及牙,十幾年前睇政府牙科跟進,話淨箍牙作用不大,要同時配合埋顎骨手術,我同阿仔傾完,一致認為唔值得,到而家都冇後悔。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我女剛剛星期六睇矯齒醫生,照完X光都係話下顎短, 導致上下顎不齊,我無建議我做手術,只係建議我揾多個專科睇,我而家好頭痛亦好內疚,我應該早啲帶個女去睇醫生
人的一生就像在拉屎,有時你已經很努力了,可出來的只是一個屁。..

男爵府

野原美冴 發表於 24-1-8 10:11
我女都係短, 呢個問題係下顎骨發育不良, 箍牙醫生話如果早多幾年發現, 可以戴糾正器幫助下顎生長, 我女13 ...

我仔都係差啲錯過咗戴糾正器嘅年紀,差唔多13歲,牙醫話再遲咗少少就要做手術啦,手術費用起碼十幾萬!

大宅

liaosee 發表於 24-1-8 13:15
我女剛剛星期六睇矯齒醫生,照完X光都係話下顎短, 導致上下顎不齊,我無建議我做手術,只係建議我揾多個專 ...

女女幾歲?我朋友個仔剛開始發育,還趕及帶矯正器

大宅

2024年龍年勳章

opclk99 發表於 24-1-7 14:51
因为係菲獵教學病人嗎,
括免了手術费。

我小朋友初期都係菲臘覆診,疫情前主診醫生畢業,返咗家鄉後,轉咗新嘅碩士醫生,無耐就去咗先進牙科研究中心覆診,最慘係跟舊醫生4年,轉新醫生後所有野全部由頭開始做過,之前嘅所有專科報告要重新做,本來舊醫生要做嘅治療全部停晒,到依家第4年先啱啱搵返小朋友去睇,所以我都唔知算唔算教學病人,只知3張x ray 收千幾 ,以前只係幾百蚊睇一次,問學童牙科+私家醫生,佢話菲臘收得症係複雜個案,叫我慢慢等

opclk99    發表於 24-1-8 19:45

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Wonderwomam 發表於 24-1-8 15:48

我個女太大個,佢女16歲了
人的一生就像在拉屎,有時你已經很努力了,可出來的只是一個屁。..

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我朋友露牙肉, 想做手術.. 要廿幾萬.. 要削骨... 聽到都驚... 我話你又唔係靠樣搵食... 咪攪咁多野.. 又貴又有風險..

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Wonderwomam 發表於 24-1-8 15:48

我女9歳, 倒及牙, 上顎唔夠位, 好彩之前上嚟見人話可以早箍, 早幾個月開始戴擴弓器, 而家上顎已經夠位, 開始戴牙套

大宅

blackberry 發表於 24-1-8 20:42
我女9歳, 倒及牙, 上顎唔夠位, 好彩之前上嚟見人話可以早箍, 早幾個月開始戴擴弓器, 而家上顎已經夠位, ...

恭喜你,不用拔牙便最好!拔-隻少-隻!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Wonderwomam 發表於 24-1-8 21:08
恭喜你,不用拔牙便最好!拔-隻少-隻!

仲未知再大少少要唔要拔智慧牙架,不過我地就係想保得一隻得一隻,不過佢戴完擴弓器後牙已經冇倒及啦

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

patpat234 發表於 24-1-5 22:04
阿仔幾年前經菲臘牙科轉介左去港大牙科學院,今日終於見醫生去傾啲牙點整。

佢同我講
通常如果塊面係歪or 有其他面形問題既人, 醫生都會建議做正顎手術+箍牙, 咁唔係話唔做正顎唔箍得, 只係呢兩樣一齊做就好似combo 咁發揮到箍牙最大既好處...
不過我覺得要睇下, 你個仔下顎短既問題有幾嚴重, 你自己認為有無影響到外觀(例如一眼望落真係好明顯好短, 影響到美感), 如果你覺得問題不大, 就可以唔做, 但如果你覺得問題又真係有D嚴重, 就可以考慮做 (但畢竟都唔係小手術, 你同個仔商量下好D)

侯爵府

我個仔又喺倒及牙需要正骨加箍牙,book咗做model&照X光,都唔知佢可唔可以堅持落去

水晶宮

好媽媽勳章

adaleung717 發表於 24-1-8 21:32
通常如果塊面係歪or 有其他面形問題既人, 醫生都會建議做正顎手術+箍牙, 咁唔係話唔做正顎唔箍得, 只係呢兩 ...

其實呢20年都唔覺有問題,係佢見完醫生返來先講
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

Wonderwomam 發表於 24-1-8 10:30
我慶幸早發現阿女哨牙情況嚴重,八歲便帶她去看矯齒科,所以可以帶矯正器刺激下顎生長和擴張上顎,不用做 ...

請問矯正器要帶幾耐到?

子爵府

patpat234 發表於 24-1-5 23:07
佢由未成年排到成年先見到醫生,所以我無同佢去啦。

我小朋友都有咬合不正既問題,請問你是先去睇私家,再轉介去政府牙科嗎? 好擔心。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊