自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

cheung2013 發表於 24-1-10 08:45
打著環保嘅旗號更加浪費,簡直地獄級擾民,壓抑消費意欲影響經濟,等睇佢失敗告終

...

全世界大把國家咪一樣咁做緊,點都好過淨係靠中產交稅

子爵府

whyyou 發表於 24-1-10 08:50
全世界大把國家咪一樣咁做緊,點都好過淨係靠中產交稅

邊個地方只係靠賣膠袋強制人用來環保,而回收配套措施又咁跟唔上落後嘅??

珍珠宮

cheung2013 發表於 24-1-10 08:52
邊個地方只係靠賣膠袋強制人用來環保,而回收配套措施又咁跟唔上落後嘅??
...
我係講緊收消費稅呀, 你睇清楚啦

子爵府

whyyou 發表於 24-1-10 08:59
我係講緊收消費稅呀, 你睇清楚啦

題目係講垃圾徵費喎

子爵府

基本上係贊成,但實行上太多細節/漏洞未解決!

台灣實行垃圾徵費多年,我見到係周街都好污糟,多垃圾!

香港咁多"高質" 嘅人,到時香港會唔會因環保而變污糟呢?

我住一樓,對出有個平台,平時樓上一,兩戶都成日擲垃圾落黎,仲要係M 巾,護墊! 管理處一星期搵人清一次,情況還可以接受!之後垃圾收費,難以想像我屋企出面平台會點?

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

唔想!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

QQ70 發表於 24-1-10 09:03

睇定屋搬好啲

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

其實喺香港垃圾徵費係唔可行,反而會製造更多問題,亦都冇清晰嘅監管罰則,淨係諗到啲人將啲廚餘沖落廁所,真係遲早爆屎渠。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

當然唔想啦 亞茂整餅市場上已經有好多袋,根本可以循環再用。而家舊嗰批都未用完,新嘅又要錢買。。仲要回收方法唔多。。未推行已經問題多多。。執法又唔清晰。攪一大輪都唔知攪咗d咩出黎

已刪除用户

已刪除用户

大宅

QQ70 發表於 24-1-10 09:03

極低層仲要面對分分樓上無公德既人,乜都亂掉入廁所就沖,搞到廁所倒灌既風險..

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Jessy 發表於 24-1-10 07:43
唔介意徵費,但希望政府做好回收配套,唔係只識收錢就話自己好環保

2019年前我家樓下有3色箱,我一向都有 ...

唔介意徵費,但希望政府做好回收配套,唔係只識收錢就話自己好環保 X 2

男爵府

用者自付都合理既,但執行上要有清晰指引同點樣可以執法到

大宅

完全唔想啦,一個月當100,一年都1200

子爵府

kaman06 發表於 24-1-10 07:18
講個例子先, 好似有次防疫咁,有次就是禁午市堂食, 好多人在街或公園食, 支唔支持政策諗法, 同政策推 ...

我仲好介懷果個全日禁堂食嘅無腦政策,仲話唔知咁多人仲要返工,唔似得佢地d公務員咁唔洗做等出糧,佢地有得停工日日去排口罩搶物資,我地普通市民手停口停,放工乜口罩乜糧食都搶唔到

大宅

唔想!根本都唔係環保!環保唔係要源頭減廢咩?而家仲要出一大堆膠袋焗人哋去用,主要係益咗班商家,本沒倒置!

oasis18    發表於 24-1-10 14:20
我係KaboMa ;-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 basketboy 的帖子

太亂, 又自己環保分類, 丟出去真係垃圾沒用, 而且一梯8戶, 大屋苑, 我都唔知點分了
香港居住環境同其他地方唔同, 有時一單位再劏房數間,
咁點玩....
外國, 一間屋一個區唔多人口很易控制
◕順其自然啦~♥ ◕

伯爵府

回覆樓主:

搞好環保配套設施先啦唔該,宜家條街自從黑暴後,被消失的垃圾桶都未完全恢復正常,仲越來越少。我明白咁樣做係逼人帶垃圾回家,但有時真係好狼狽,同好污糟。唔該評估下人多繁忙的地方應該恢復返啲垃圾桶。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Tobbyy 發表於 24-1-10 08:36
垃圾膠袋唔同政府買自己都要買,呢樣冇乜問題。但回收配套差,我而家都仲要行15分鐘推啲回收物去綠在區區, ...

我要行30分鐘啊,我行得唔算慢,我仲後生冇咩問題,真係唔算方便,有d老人家就好難做到。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊