自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mizuho 發表於 24-1-25 21:43
請問咩係「社死事件」? 係咪layoff?

「社死」wor
唔係國內潮語嗎?我以為你明tim

社死

社死其實是「社會性死亡」的簡稱,大多數用在形容當眾出糗,或是以前說的,尷尬地想挖個洞把自己埋起來的那種情境之中。

子爵府

lalachi 發表於 24-1-25 22:05
我做左12年豬頭骨工作,鑊鑊新鮮鑊鑊甘
頭頭覺得好有挑戰,好有成功感。
到中期做到頂唔住,有出聲叫救命, ...

上司即現原形, 即係點?

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-1-25 22:23
「社死」wor

哈哈哈 我唔係咁潮,等我問問小夥伴
他們一般同情我啲HSK普通話,盡量少slang
最近繁花上身,反而教我老派上海話

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 24-1-25 22:23
我自己都成日被指派做D不可能任務,慶幸每次都能超額完成 但响上司眼中只是工具人,每當有難題 ...

你走咗之後個衰上司結局如何?
一般呢挺人撐唔過一年,公司會㨮走佢
絕對明白次次都係做消防員嘅感覺
我最甘一次係朝早6點幾打鑼搵我,要我立刻返公司「改」slide,話另外個得得B寫嘅完全唔可以用,個presentation係8:30am。最後用了12分鐘重寫,全身由內至外全濕透。當時上司話寫完俾佢睇佢present,最後一張寫唔切就口講應該點close。結果入到meeting room後,佢介紹完自己之後,就點名叫我繼續。當時我啲靚眼都突,覺得佢完美A膊,心裡面的羊駝萬馬奔騰!最後當然有驚無險。之後冇耐我就申請換老闆,成個team抽出去report去美國。過咗唔夠半年,呢個人就被請走。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

mizuho 發表於 24-1-26 00:19
你走咗之後個衰上司結局如何?
一般呢挺人撐唔過一年,公司會㨮走佢
絕對明白次次都係做消防員嘅感覺

唉!我都要幫個賤上司做PPT 不過佢咁邀功只會自己present 跟住佢根本冇成長空間! 但佢死好彩! 撞啱疫情,所有指標慢落黎,所以佢依然健在!當時佢用左個好賤嘅手段令我轉唔到dept 總之佢係我上司我就輸硬 我機乎抑鬱崩潰,日日被否定被懷疑! 呼吸都係錯咁! 我連揾工轉嘅意慾都冇 頂唔順到要裸辭缓一缓,如果唔係真係已經痴左線! 唔捨得自己嘅江山都冇用,安頓好自己嘅下屬就resign ! 之後從來冇後悔過呢個決定! 怪自己點解要忍咁耐

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Gorgor0612 發表於 24-1-25 08:48
唉!我都要幫個賤上司做PPT 不過佢咁邀功只會自己present 跟住佢根本冇成長空間 ...

我都有類似經歷,某年有head hunter搵我,份工係比我當時果份多幾乎一倍,要走果個人我都略有耳聞,佢喺果間公司做咗好耐,但基於我同佢唔熟,好難打聽,見過上司,開嘅條件又好,而我果陣做緊果間無論人事同待遇都唔理想,做得唔開心,幾乎係冇任何理由唔考慮轉工。去到冇耐發現唔多對路,我係副總監,上司係總監,佢跟手頭上三個客(全部公司大客)加pitch新客,都正常,我新去到,冇理由俾大果D客我做,但問題係我要跟嘅有十幾個,唔係細就冇嘢做,好多個都係要貼身跟,開會做strategies帶team加埋追數。。。仲有全部外國客都係我做,有時係要留到好晏打電話,加上佢請果班下屬全部都係只會擦佢鞋,做嘢冇料,交上嚟嘅最後都要我改寫過至出得街,等同我做埋佢地果份,更大鑊係佢地成日借公司名叫班vendors請食飯,仲要唔貴唔食,但生意又唔係俾得多,有vendors返公司claim唔到數,後來有相熟vendors同我講番,叫我小心。

捱夠一年,我覺悟唔好再嘥自己時間,加上行裡面我名聲唔錯,唔想因為呢間公司做衰我個名,而且我睇唔到前景,上司料有限,教唔到我D咩,喺未搵到工前辭職。不過柳暗花明,同日我舊上司搵我過檔去佢新公司幫佢打江山,雖然因為係新成立公司,人工少一截,但果幾年我做得超級開心,仲有班同事到依家仲有聯絡,有時真係要有捨才有得。

睇番轉頭,果一年都有得著,因為做到氣都冇得透,加上人工高,果一年儲咗好多錢。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

rose-mag 發表於 24-1-26 02:00
我都有類似經歷,某年有head hunter搵我,份工係比我當時果份多幾乎一倍,要走果個人我都略有耳聞,佢喺果 ...

某程度上人工高D會頂得條氣順D嘅 好一句柳暗花明 ,祝福你越來越順 我都希望有好機會可以從新出發

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 24-1-25 04:36
遇到女魔頭,真係心理變態,有病(討厭嘅程度係你去食飯,佢用admin right擺走server入面嘅files, 而明知你 ...

老闆升另一人唔升我,但我覺得我比佢deserve>>好有共鳴,我對上一份工就係咁,大老闆個助理走,佢選擇提升一個資歷最淺嘅同事A,當時我上司話因為我離得遠,我喺北加州,大老闆喺南加州,所以大老闆揀番喺附近嘅係正常,但唔係囉,另一個同事B比我年資多幾年嘅都喺南加,但大老闆要揀個咩都唔識,仲要我同B仲教緊A做嘢,升完A就變相佢head我同B,都算啦,A水鬼升城隍,對我地兩個擺款,我同B傾過,以後咩都唔會再教A,佢咁叻就自己搞掂,A又真係蠢,成日叻唔徹,有咩就即時彈出嚟話會跟進,佢出聲話跟,我就唔理啦,好多個tasks我知唔容易做,做唔到唔關我事,我亦唔會去幫佢,冇理由我將自己多年積聚嘅經驗同人脈拱手相讓,A之前好多次問完我嘢轉頭就當自己嘅去攞credits。

除咗A之外,仲有幾個人偷我credits,有D無恥到成份資料/表格/報表幾乎係9成以上相同,因為我同B成日傾計加互相share資料,果D資料/表格/報表B係見過嘅,所以當有人share所謂新嘅資料報表等,B即時問我點解果D人會有我嘅嘢,老實講,如果果D人出email俾全世界時提一句多謝我提供資料,成件事就好好多,但佢地冇,高層仲覺得佢地做到嘢,我同兩個上司講,佢地聽完有冇做嘢我唔知,總之就不了了之,我本著大家進步,公司就好,一直都淡化自己憤憤不平嘅感覺,直到2022年初,人工加得少,但嘢我做多好多,仲要俾人批評我做嘢唔主動,反應慢,眾所周知,公司個系統癈,IT支援係負數,呢D都可以入埋我數,上司們一邊叫我要學識講NO,唔好做自己工作範圍外嘅嘢,但佢地就連放病假都要不斷text/email到,導火線係有三個同事同我講佢地加人工加得非常好,好到佢地唔相信,唔走的話,我會睇唔起自己。

冇同事相信我會走,因為做咗十幾年,上司更係睇死我唔會走,但世事冇絕對,我而家份工人工多9%,福利又好D,又唔駛做咁多嘢,同事上司對我好好,直情係保護稀有動物咁叫我有事就打俾佢地,唔好自己頂。

王國長老

Gorgor0612 發表於 24-1-25 10:14
某程度上人工高D會頂得條氣順D嘅 好一句柳暗花明 ,祝福你越來越順 我都希望 ...

果一年我都唔知自己點捱過,當時我個舊同事兼好朋友遇著人生低潮,晚晚同佢傾幾個鐘電話,佢負能量爆晒燈,我晚晚都白姐姐上身聽佢講安慰佢,最終佢決定裸辭,亦係佢提醒我咩係最重要,於是我都決定唔好再嘥時間喺一D唔值得嘅人身上,呢一年對我對我好朋友都係保貴經驗,大家上咗一課,點樣面對逆景,點樣平衡自己,唔俾困難打敗。

裝備好自己,機會係會留俾有準備嘅人,我都估唔到因為自身經驗幫我打敗其他競爭者,得到而家呢份工。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 24-1-25 20:36
遇到女魔頭,真係心理變態,有病(討厭嘅程度係你去食飯,佢用admin right擺走server入面嘅files, 而明知你 ...

嘩….乜賤到咁
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 24-1-26 02:34
老闆升另一人唔升我,但我覺得我比佢deserve>>好有共鳴,我對上一份工就係咁,大老闆個助理走,佢選擇提 ...

好似
我係under 亞太head,香港係總部,support晒亞大區
北京阿妹只係類似大專畢業,title比我細,學你話齋好心分享,明知佢攪唔掂我頂埋。而且大量task本身只有香港跟,北京唔駛點理所以佢責任細我好多
我有個好恨嘅位,但因為global制度無呢個位,我無要求過。我亦以為自己安於現狀
但勢估唔到,竟然見到阿妹升咗去我好想要嘅位 (我老闆一定事前知)
我約老闆傾,佢話抱歉無諗過我咁介意。最後我用I’ll be fine嚟結束對話
咁啱舊同事返嚟搵人飲咖啡,一講佢笑了,因為其實之前佢撩我跟佢過檔我話唔考慮住。佢再撩我,好快傾掂數,我就走囉。我新開嘅底薪包埋我原本嘅6位數bonus, 攪掂!

大宅

breadcheung 發表於 24-1-25 23:35
上司即現原形, 即係點?

反轉豬肚就係屎
針對我,
我已經做好我份內既工作,pass比下一位同事。
但果位同事無跟進,我出哂email cc比我上司追,無人覆我。
最終件事揚左,但最尾都係怪我。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

canies 發表於 24-1-25 18:43
做得唔開心就轉工, 又或者又更好嘅offer人望高處。
X2

瑪瑙宮

都做得唔開心做咩重留? 問人地原因, 個個轉工原因都唔同.
又唔開心又無發展機會又豬頭骨又四面受敵, 睇唔到唔轉的理由. 人工福利好?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-1-25 22:23
「社死」wor
見過呢個terms, 第一次有咁clear 既解釋

王國長老

littlefunpig 發表於 24-1-26 09:56
見過呢個terms, 第一次有咁clear 既解釋

可能呢排去b站8得多
學咗好多潮語(但依然好多唔識)
社死、社牛
卷、內卷
蚌埠住了
雙廚狂喜

仲有好多好多(睇唔明唔甘心,就走去Google)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我其中一故事:
ab teams,
b team head 全場知佢癈到一個點,其中一個客由a-->b,當時a team 好高興架,因為客賤夠港女。點知做衰左。
一年後,賤客回來,腦細俾回a .
。如是者,a 執b 屎,執執下,去哂人。
a team 走哂後,公司實力大降了。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

momoo 發表於 24-1-25 18:33
請問大家會因為咩原因而轉工呢?
我知道老細將會把我熟悉的工作抽走,因為個工作已經上咗軌道,可以比其他 ...

身同感受
仲講到我有機會升
比機會我攪豬頭骨

結果我話我想唔升(事實上升個d係佢地圍爐人)
唔好再攪我

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

最大主因會係做得好唔開心, 尤其開始影響到精神健康的話。
其次會係想加人工, 魚唔過塘唔肥, 不過人大咗,就開始寧願安安定定多D

珍珠宮

回覆樓主:

上年年尾俾人屈咗食舊大豬頭骨,吃力不討好。同事互鬥,誰大誰惡誰正確,老細總之唔好搞出事樂於扮唔知,氣氛極差。公司仲要賤到改埋 appraisal system 基本上今年全部人都唔使旨意加人工。我日日一對手帶住個新仔喺度拆彈,喺度做左十幾年未試過咁大決心走

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊