自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有口音就係大陸人咩~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
我話佢一定係新加坡人

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

下次排隊樓主唯有睇緊d一開始就好俾佢"借d椅",仲有就算你條氣唔gur,佢肯"讓"俾你就算,同佢嘈只會傷身體,而且小朋友又喺度,費事同人嘈,

大宅

打尖真係某國人文化
所以佢地排隊真係一個痴一個貼住黎排
怕怕

別墅

ARabbit 發表於 24-2-16 18:51
最怕去玩遇到D人打尖
又要嘈交
好掃興

我朋友後尾都咁講,話佢真係咁有正義感,一開始見佢坐落去就應該立即話佢,唔洗等到打完尖俾人嘈先攞出黎講

別墅

GOGOASIA 發表於 24-2-16 18:56
左邊還左邊,右邊還右邊,左邊大人坐落去唔岩關右邊打尖咩事?
呢啲叫轉移視線,佢明知自己打尖錯就特突搵 ...

個大陸女人話我朋友唔啱,所以佢咁做係無問題,我朋友同個大陸女人講,賊仔偷野都係唔啱,咁點解你又唔去偷野

別墅

bobomia 發表於 24-2-16 19:05
下次排隊樓主唯有睇緊d一開始就好俾佢"借d椅",仲有就算你條氣唔gur,佢肯"讓"俾你就算,同佢嘈只會傷身體 ...

下次見到借啲e真係要立即出聲,等佢知道有人一直望住佢,但真係好費心。。。好累。。去公園玩想開心輕鬆,但要搞到咁累

男爵府

回覆樓主:

deleted

珍珠宮

十幾年來,我在公園都遇過很多次,我明白你感受。所以我盡量貼身跟住仔女。如果人多,我寧願唔玩。

水晶宮

amychiu106 發表於 24-2-16 18:03
阿女排隊打韆鞦,韆鞦得兩個,所以左面同右面各一條隊,阿女排右面,俾後面個大陸女人打尖,個女人本身排隊 ...

咁樣又報警?!真係痴線!!香港請幾多個警察先夠用呀?!

公爵府

amychiu106 發表於 24-2-16 19:20
我朋友後尾都咁講,話佢真係咁有正義感,一開始見佢坐落去就應該立即話佢,唔洗等到打完尖俾人嘈先攞出黎 ...

不過你朋友又係
果度細路仔玩
又咁多細路仔排個個都心急
大人大姐坐落唔尷尬...

當然打尖果個一定唔啱
冇理由由佢唔出聲
最慘係去玩都係求開心
但攪到要同人嘈真係冇晒意思~

侯爵府

zitamamama 發表於 24-2-16 18:22
大陸人好鍾意打完人尖之後就話讓人。我都試過去海洋公園,後邊一班大陸人又係咁樣向前推打尖,跟住我望住佢 ...

別墅

ARabbit 發表於 24-2-16 20:23
不過你朋友又係
果度細路仔玩
又咁多細路仔排個個都心急

你完全講出哂我心聲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

onion555 發表於 24-2-16 18:11
同小朋友去公園真係好麻煩,真係乜嘢麻煩人都有

打尖同打人一樣咁衰格。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

講真打尖從來都不是國內人專利,香港家庭亦見過。

是否是誤會?因為好少大人會去排隊玩,見你地識可能分兩邊排那邊快就去那邊,見你朋友果邊到了,以為你女會玩左邊,所以佢就行上前玩,結果原來你朋友係自己玩,其實好小事又無須太動氣。

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

都覺得個打尖女人強詞奪理,又唔知點落台

我女(9歲)試過係公園等咗成20分鐘先有得玩韆鞦,我係遠處看著,跟住有個呀婆同佢孫仔孫女(5、6歲)等咗唔夠2、3分鐘,不停同我女講可唔可以俾佢哋玩先,我哋玩一陣返屋企架啦之類,之後我女同呀婆講「我啱啱先開始玩架咋」,但呀婆仍不斷講,我見到咁即係行埋佢問個呀婆「咩事?呀女係等咗好耐先有得玩嘅!」個呀婆面懵懵咁,然後我呀女好嬲係鞦韆跳落嚟,同呀婆講「你講咁多都係想我走啫!」之後跑走咗,嗰呀婆仲要繼續講「我只係講下啫…」我都無睇眼佢!係公園真係會有大人蝦細路仔,用大人嘅身份迫小朋友屈服,惟有自己跟緊啲

侯爵府

amychiu106 發表於 24-2-16 19:30
下次見到借啲e真係要立即出聲,等佢知道有人一直望住佢,但真係好費心。。。好累。。去公園玩想開心輕鬆, ...
佢哋係好鐘意打尖架, 下次感覺到佢想打尖, 就先開聲同佢講定話:「排緊隊, 下個到我個女」, 當然係用溫和語氣講啦。

比實例你, 我係深圳商場洗手間排緊隊, 後面啲人全部都守規矩排隊, 突然有個大媽直行入來企响我隔離, 我冇出聲, 後面排緊隊嘅人都冇出聲, 但我先望吓佢, 到我排到有廁格, 大媽真係突然想行去廁格, 但我9秒9隻手擋住佢, 叫佢排隊, 後面先有人跟住叫佢排返隊!

Tabby816    發表於 24-2-17 01:18

男爵府

帶小朋友去公園真係累!我仔細個嗰陣時通常一大早去玩,冇咁多人。
香港公園細,設施又少,想俾小朋友放下電都唔容易

伯爵府

amychiu106 發表於 24-2-16 18:18
係,我好怕去公園,由其韆鞦,每個人自律玩兩三分鐘再排就最好,但根本無可能,連排隊咁少嘅事都要費心:ig ...

有好多都唔止玩兩三分鍾

伯爵府

回覆樓主:

所以真心憎大陸人,唔好話我歧視

伯爵府

amychiu106 發表於 24-2-16 18:03
阿女排隊打韆鞦,韆鞦得兩個,所以左面同右面各一條隊,阿女排右面,俾後面個大陸女人打尖,個女人本身排隊 ...

以前細個去公園,求神拜佛唔好排千秋,等一個都好浪費時間,而家大左玩少左

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊