自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

huilai88 發表於 24-3-12 08:28
係唔係真係咁???我覺得我係。10幾年婚姻,咩事都吵,兩個人三觀不合,好辛苦!心中已經感覺沒有半點愛。 ...

咩都嘈, 當老左……2個人都退休,對既時間多咪仲煩。

子爵府

睇到大家嘅留言,我都感動流眼淚,多謝你地無私的意見,我會調整好自己心態,換另外一個相處方式,我係一個比較執著的人,我自己可能也有錯的地方。次次都要吵個明白。我自己可能都覺得心累了。

ohmygosh    發表於 24-3-12 14:43

男爵府

樓主咁有heart 同先生的關係應該能改善
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

成日嘈當然磨滅感情, 另外對身體都唔好, 情緒好影響健康, 下次你想嘈交時諗下自己健康就深呼吸, 平心靜氣....

子爵府

廷廷媽 發表於 24-3-12 09:39
成日嘈當然磨滅感情, 另外對身體都唔好, 情緒好影響健康, 下次你想嘈交時諗下自己健康就深呼吸, 平心靜氣.. ...
好,知道。

水晶宮

huilai88 發表於 24-3-12 09:17
好,我學習一下妳嘅方法。妳好叻啊。

生活的不合意,大多離不開家務,仔女。而家務的的比重都好多。我c6專挑我唔覺眼的地方話污糟,有次佢話焗爐污糟,其實係用耐的痕蹟,抺不走的,佢提左我一次,我忘記左,隔幾日又提,我又忘記,到第3次佢又提,我就話,你可以自已動手清潔呀,唔係等我去清潔,這家你都有份,而家比你提左3次,我內心好唔gur,我特登唔清潔,哈哈哈 佢都忍唔住笑。比著以前又嬲1餐。

多係穩定的情緒下溝通會好好多的

侯爵府

婚姻和家庭都要經營,兩個人最初一起的時候,因為只有兩人,好簡單,無乜包伏和顧慮。常常吵架日子耐了係會傷感情。如何大家都太主觀,太自我中心強,為的要說服自己想法和立場是對,或想對方更明白自己。但可以用較温和的語氣去表達方式。如果覺得去到一個關口,可以嘗試找家庭婚姻輔導,當中可以比唔同的方法能改善相方相處的方法,怎樣可以更好的調和,透過傾談可釋放自己裏面感受,通常先由一方去面見。若果唔係去到最壞,都可挽回。當放下所有的成見,可能可以再次挽回愛

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

邱悠月 發表於 24-3-12 08:40
冇小朋友咪分開
有小朋友咪互相就就

珍珠宮

回覆樓主:

只欣賞對方的優點,那怕已經係好小事。回想未婚前,可能對方請你吃一餐飯、送你回家、孝順父母、寒冷天提你著衫等都成為你欣賞的地方。

婚後買零食也窩心,只是隨着時間而將好多細節位變得麻木,不再欣賞,放大缺點。

其實仲有好多值得欣賞的地方。
多包容就好了。

我同c6相處也是多包容,係好小嘈交,因總有一方包容左唔出聲,過後就無事。

到真係嘈,有一方唔出聲都已能將件事化小.
唔好為爭啖氣而喋喋不休,無意思的。

唔改嘅咪轉變思維欣賞對方優點,諗返佢嘅好,珍惜眼前人。

佢都生活了幾十年,行為思維上唔係太惡劣,你咪包容囉,無人有完美,你自己都唔會係完美多功能老婆吧

象牙宮

回覆樓主:

我反而後生就多,近年已經無咁好氣,由佢發癲到夠嘈飽佢,我玩冷戰,唔煮飯唔出聲,等佢死死氣求和!感情有無淡到連自己都唔知,只覺成日嘈好煩好累

男爵府

huilai88 發表於 24-3-12 09:24
睇到大家嘅留言,我都感動流眼淚,多謝你地無私的意見,我會調整好自己心態,換另外一個相處方式,我係一個 ...

愛包括埋包容,世界上好多好多野不會清清楚楚/明明白白的,唔會有完美的人,吵架只會傷害了感情,不會增進感情,嘗試下用對方思想溝通下/解釋下,咁樣大家可能好d...慢慢來

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

huilai88 發表於 24-3-12 09:24
睇到大家嘅留言,我都感動流眼淚,多謝你地無私的意見,我會調整好自己心態,換另外一個相處方式,我係一個 ...

你自己知自己問題就好,其實人生短短幾十年,你結婚都係想要個伴啫,有啲野可以將就咪將就囉,執著對大家都冇好處架

我同老公結咗婚十幾年冇嘈過交,唔敢講自己有幾完美,不過好多野都係可以商量,可以一人讓一步,唔係點走到老

公爵府

回覆樓主:

以前聽婚姻講座的一個方法

對方對你好/做得好時
記低佢落本簿度
就好似將'感情' 存入簿仔儲蓄

當對方唔好時
好嬲佢時
拎本簿出來睇返佢嘅好
發現原來佢都唔差
甚至幾好
氣就容易下
加油

子爵府

係唔係真係咁???我覺得我係。10幾年婚姻,咩事都吵,兩個人三觀不合,好辛苦!心中已經感覺沒有半點愛。 ...

可唔可以唔好理佢咁多?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有無小朋友?就算有小朋友,緣盡要分就分!分之前好好計劃下

公爵府

好媽媽勳章

17年從來都無嘈過,慢慢一個眼神就知道要冷靜你去你果邊我去我果邊,佢知我最多會冷戰3日,呢3日佢唔會招惹我等我下左火就會無事又咩事都無發生過甘火滾好易講錯嘢,有啲野講左出黎就一世,我記住一句說話「佢只係做錯事而唔係做錯左個人,無乜大不了」下左火就發現都唔值得火滾,人生真係一場修行好多野要學習同練習

複式洋房

大宅

坐低傾吓,同回想吓,當初大家點識同結婚,加油

伯爵府

回覆樓主:

樓主首先要接受大家係唔同家庭環境長大
一定會有分歧
結婚 係需要大家一齊包容對方
亦都要學識去經營

我跟老公結婚左6年 一齊8年 無吵過一次
當發生事 唔需要拗到邊個輸贏
停一停 冷靜下 因為嬲緊個時 講野可能傷害對方
亦都比情緒牽動左自己

有時唔同對方拗落去 唔係認輸 係還珍惜大家之間感情

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我自己覺得,你呢個case係重有愛,因為有愛先會所乎,先會睇唔順眼,真係唔愛當陌生人,反而會客客氣氣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊