自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-3-22 06:46
其實小朋友有努力已經好好,
有時本身能力係咁就咁。
Relax D.

我都係咁諗,我女中文都差,我都第一圼火間諗,無天份就無天份惟有繼續努力,睇多啲書加強佢語文邏輯,可能將來有爆發嘅一刻

公爵府

zitamamama 發表於 24-3-21 17:34
一向中文都弱,已經一直有補習。
上到高小,上一次成績都係一般般,但大家分數都跌,所以佢keep住小三既平 ...

你要幫佢分析,佢個問題喺邊度。標點符號?閱讀理解?排句成段? 各有不同針對方法。
至於閱讀,絕對係最有效嘅方法去增加小朋友語感,係整體中文水平上升。但老實講,去到小四已經忙到爆燈,小朋友就算願意,都未必有時間大量閱讀。
所以不如俾佢睇啲短文,例如閱讀理解嘅文章,等佢睇多啲,嗰啲問題就算唔做晒佢,都可以verbally discuss下。
中文基本上冇速成大法,慢慢俾時間佢,應該趕得切呈分試之前有進步嘅

侯爵府

2024年龍年勳章

除咗海量閱讀,仲要做練習,閱讀係for語文底子,做題目係需要技巧
你地學校有無啲每日一篇做?我覺得幾好,可以睇唔同類型既文章,經典節錄、詩詞、文言故事、科普、天文地理...... 做得愈高級,啲題目就tricky,仲定期有聆聽練習

男爵府

回覆樓主:

我個女都係四年班中文差所以常識都唔高分, 如果將來要考DSE 咁就唯有頂硬上, 繼續努力學習。 讚佢勤力 話佢係得嘅 ,唔好讚佢聰明。
我識好幾個名校生就係中文差,升到中學都要逼去海外讀書。

珍珠宮

cara.mak 發表於 24-3-21 22:16
你主要買或租什費書籍睇?我依家都惡補,發覺我女一直都無睇什麼伊索寓言,童話名著等!現在小三才和她一 ...

我女小時鍾意睇兒童的科學,兒童水浒傳紅樓夢等(1頁字1頁圖),佢都鍾意睇古裝劇, 講歷史個類,中文幾好

珍珠宮

yauchuchu 發表於 24-3-22 12:58
除咗海量閱讀,仲要做練習,閱讀係for語文底子,做題目係需要技巧
你地學校有無啲每日一篇做?我覺得幾好, ...

係,每日一篇每日十題,反覆練習好有效

珍珠宮

anpanmenbaby 發表於 24-3-21 23:22
我仔鐘意睇科普,偵探故事類的書。歷史故事就冇咩興趣,所以中史長期唔合格
...

但常識都有歷史啊

男爵府

我個仔中文都差呀.......但佢係好中意睇書, 查理9世好長個D 書. 不過, 都無助佢中文好~
所以老師見家長, 都有講, 唔可以睇單一既書
我都努力緊, 叫佢做多D閱讀理解, 同作文點去結構寫好文...
買左幾本教作文書睇...
加油呀, 中文係主科,好重要

別墅

上到高小,上一次成績都係一般般,但大家分數都跌,所以佢keep住小三既平 ...

我仔冇睇書, 只返操卷班, 分數提升了, 高過初小.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我仔小學時無操過試題或補習,不過佢好中意大偵探福爾摩斯,入面描寫人物景物都好好,用好多四字成語,故事亦好緊張,值得一看,一直到中三佢中文底子都好好。

伯爵府

想生BB熱投

係呀。考神校直資,4年級成績表都要交。仲有好多黑馬完全未出力。要加油。中文呢個成績。會show C / D 某啲學校已經連面試機會都無了。家長,加油!
I am Agent P

伯爵府

想生BB熱投

angry-bb 發表於 24-3-22 14:48
我仔冇睇書, 只返操卷班, 分數提升了, 高過初小.

啱呀!睇書簡直嘥時間(如以提升成績為目標),要成績升得快,咋咋淋操paper,快見效。

侯爵府

2024年龍年勳章

hedhed 發表於 24-3-22 15:24
啱呀!睇書簡直嘥時間(如以提升成績為目標),要成績升得快,咋咋淋操paper,快見效。

...

但唔睇書上到DSE level底子唔夠好,就好難拎5或以上

伯爵府

想生BB熱投

yauchuchu 發表於 24-3-22 15:57
但唔睇書上到DSE level底子唔夠好,就好難拎5或以上

叫一個中文底唔好嘅人睇書,同叫你宜家睇日文書一樣。

大宅

每個小朋友都有優點缺點

侯爵府

一直有補習小朋友好努力但冇進步, 似乎方法唔啱喎, 搵過第二個補習老師啦

侯爵府

2024年龍年勳章

hedhed 發表於 24-3-22 16:03
叫一個中文底唔好嘅人睇書,同叫你宜家睇日文書一樣。

我只係覺得趁細個仲有時間可以睇書,做得幾多得幾多,小學操題仲可以有唔錯成績,但上到高中到時先知中文底子唔夠好拎唔到高分(top band 1唔使等高中,中二已經現形),想彌補已太遲
如果我知道我八年後一定要考日文入大學,就算係底子差我都會睇日文書,最多由簡單啲既入手

伯爵府

想生BB熱投

yauchuchu 發表於 24-3-22 17:04
我只係覺得趁細個仲有時間可以睇書,做得幾多得幾多,小學操題仲可以有唔錯成績,但上到高中到時先知中文 ...

無時間,要呈分。燒到埋嚟。讀左Band2 Band3 仲講咩5, 5*, 5**吖

男爵府

2024年龍年勳章

繼續睇,閱讀好緊要,語文係浸出嚟架

侯爵府

2024年龍年勳章

hedhed 發表於 24-3-22 17:06
無時間,要呈分。燒到埋嚟。讀左Band2 Band3 仲講咩5, 5*, 5**吖

如果小四都覺得無時間、無辦法,咁就唯有認命啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊