自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

回覆樓主:

無經過自己努力儲的錢,應該唔識珍惜,好快fing 晒,然後再問阿媽攞,咁到時阿媽會好傷心。

男爵府

回覆樓主:

我係將阿囡d 利是同長老俾佢嘅錢存入銀行再買股票滾大佢,而家我囡小一,舊錢已經唔細。

水晶宮

回覆樓主:

11歲,由出世到現在收到長輩的利是錢(滿月/百日/生日/新年/學業獎賞...),累計本金6位數,早年買左d收息股,近幾年主要都係做哂定期。

男爵府

手動月供ETF 用黎做外國讀書基金

伯爵府

Xmas吸收勳章

Da____ 發表於 24-3-29 22:07
最近係度諗緊趁小朋友細個可以慢慢儲一舊錢等佢大個再俾佢自己選擇點用,想問有冇jm 都有咁做緊?我自己係 ...

講真,我唔會專登同佢講有畢錢俾佢將來用,咁樣佢會覺得得來太易…畢錢只會在適當嘅時間先俾佢

水晶宮

hfl2000 發表於 24-3-29 22:23
其實你應該學吓愛自己,為自己退休而儲,而唔係為仔女儲。 自己夠強大,仔女大個咗,有父母做佢後盾,佢會 ...

完全同意。

到仔女高中,已經不太痴父母,父母要有自己興趣、生活,到退休就更加要善待自己及唔好旨意仔女的家用來養老。父母自主財政兼身體健康才是給仔女最好的祝福

水晶宮

Da____ 發表於 24-3-29 23:11
有時會羨慕人地可以有父幹,所以會諗如果可以令自己小朋友第2時可以輕鬆少少
...

而家細路的利士錢好大筆架,1出世的的利士,滿月酒的利士,金器,己好大筆錢,加埋之後的利士到佢小學,最少十萬,你冇為意唔覺咁大筆錢姐,將十萬定期或買基金,到佢20幾歲都有近20萬呀。唔駛特登存,你自己的錢存比自己養老。

大宅

仔女細時,利是錢都歸我,因為新年我都派好多出去,高小開始俾返少少,中學就入落佢地個人戶口。會幫佢地做定期,因為本金太少,利率低,所以我自己做定期,計返比例俾佢地,每次寫明利率幾多,到期日,利息..等佢哋知道。女不多用零用錢,所以儲得快過仔好多

大宅

spikenard 發表於 24-3-30 08:58
而家細路的利士錢好大筆架,1出世的的利士,滿月酒的利士,金器,己好大筆錢,加埋之後的利士到佢小學,最 ...

真係唔講唔知原來利是錢儲儲埋埋可以咁多

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

最近係度諗緊趁小朋友細個可以慢慢儲一舊錢等佢大個再俾佢自己選擇點用,想問有冇jm 都有咁做緊?我自己係 ...

你小朋友幾歲?每個月專為佢儲一萬幾千,一年就十萬,如果今年出世,到18歲咪成1、2百萬?你諗住儲咁大舊錢一次過比佢?

珍珠宮

traeh 發表於 24-3-30 10:23
你小朋友幾歲?每個月專為佢儲一萬幾千,一年就十萬,如果今年出世,到18歲咪成1、2百萬?你諗住儲咁大舊 ...

完全俾小朋友一個唔駛努力嘅概念,做父母唔係應該想子女自己努力成材嗎?

男爵府

回覆 Da____ 的帖子

收息股,分批買,選7至8%年息。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

每月一萬,一年12萬!到佢20歲計埋利息有幾百萬,都可以呀!

子爵府

唔會專登額外儲錢比佢哋。有錢就儲俾自己養老買資產,將來唔使仔女養已經係好大嘅幫助,佢哋有需要時幫吓佢哋,百年歸老留啲資產俾佢哋,我覺得咁樣已經足夠。唔好令佢哋有啃老、躺平嘅心態,戔害咗佢哋。

珊瑚宮

hfl2000 發表於 24-3-29 22:23
其實你應該學吓愛自己,為自己退休而儲,而唔係為仔女儲。 自己夠強大,仔女大個咗,有父母做佢後盾,佢會 ...

係!我為自己退休做好安排,已經唔洗佢煩2老!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

幫佢做定期/買股票
大個讀書/買樓才拎出來

但而家唔講住
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

~^_^~ 發表於 24-3-30 09:50
仔女細時,利是錢都歸我,因為新年我都派好多出去,高小開始俾返少少,中學就入落佢地個人戶口。會幫佢地做 ...

同意,好好打理佢哋嘅利是錢幫佢哋增值好過啦。

水晶宮

Da____ 發表於 24-3-30 10:16
真係唔講唔知原來利是錢儲儲埋埋可以咁多

咁你話係唔係,寶寶出世,嗰嗰親戚比的見面利士好大封好少20蚊 ,到滿月酒有金器收,人情,金器幾對而家賣出都好幾萬吧而家金價高企,我唔係吹水的。如果你當時用嚟找數就會唔覺咁大,但1路存上去真係有十幾萬的,本身金器都佔1半。咁5萬利士唔會好多的。定期時每年都加碼的叠上去存,咁到佢20幾歲就會有20幾萬架。咁你又駛乜特登為佢存錢。

銀行新資金定期有d銀行好鬼高息都幾好賺

珊瑚宮

FionaWong0118 發表於 24-3-29 23:36
我係將阿囡d 利是同長老俾佢嘅錢存入銀行再買股票滾大佢,而家我囡小一,舊錢已經唔細。
...

same, 又出世收到利是全數給小朋友儲起,每年生日,聖誕,新年等節日的利是,每年有5位數,幫佢投資,大過比返佢哋!巳經好好啦!

珊瑚宮

spikenard 發表於 24-3-30 10:40
咁你話係唔係,寶寶出世,嗰嗰親戚比的見面利士好大封好少20蚊 ,到滿月酒有金器收,人情,金器 ...

樓主可能會覺得2x萬少,佢target每月儲幾千至1萬。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊