自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

martens 發表於 24-4-2 08:41
因為路線
男既成日吾理
照舊想訓就訓

出發前唔溝通?明知佢咁性格要約發3章,1係佢唔好去留係屋訓教,要去就唔好黒面發脾氣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 martens 的帖子

我老公都係, 有時景點人多, 交通, 唔係咁易就到, 行程唔參與, 不過, 老公丫嘛, 唔好嘈, 就亙就一下囉~
◕順其自然啦~♥ ◕

珍珠宮

唔會嘈,去旅行旨在高興,點都唔會嘈交影響心情。除非趕飛機,其他行程都係flexible ,景點去唔到咪下次囉。我老公都唔行得耐,好容易攰,有時我會俾佢留喺酒店休息我自己出去行先。

PS 我同老公平時都唔鬧交。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

因為路線
男既成日吾理
照舊想訓就訓

唔會嘈

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

2024勳章

amazing 發表於 24-4-2 08:59
其實我老公真係完全冇興趣去旅行,佢最鍾意喺屋企瞓覺,但係有時想帶小朋友出去行下,我都係安排去幾日, ...

你老公好似我果嗰,成世要痴係間屋,好

象牙宮

回覆樓主:

無嘈交,行程我plan,老公旅行唔會訓咁多,我地通常10點先起行!唔夠訓我會鬧人

象牙宮

抹茶控 發表於 24-4-2 11:14
你老公好似我果嗰,成世要痴係間屋,好

我想痴下反而無,除非自己放假,成日比人夾出街

男爵府

我又係咁 , 佢成日話倦 , 話旅行係為左休息 , 如果辛苦過平時不如唔好去
真係想 x 佢老豆/老母 , 佢返份 hea 工 , 平時己經懶到出汗 , 份工無野做架啦 , 去旅行都要 hea,

做野又 hea 連玩都 hea , 唔知呢個人有咩用 ..

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

以前每日會計劃好多行程,
但而家工作忙,旅行想放慢腳步,
出發前會睇定想去邊,
去到當地,瞓醒先會正識決定當日行程,今日個人放鬆好多。

琥珀宮

因為路線
男既成日吾理
照舊想訓就訓

男嘅就係咁,每次同佢出遊都會發生騎尼野,連個仔都覺得有問題,但佢都覺得冇問題先係最大嘅問題
最抵死係次次返深圳搭地鐵都要我落早一個站再行餐死,真係救命

琥珀宮

shirley784 發表於 24-4-2 11:24
我又係咁 , 佢成日話倦 , 話旅行係為左休息 , 如果辛苦過平時不如唔好去
真係想 x 佢老豆/老母 , 佢返份 he ...

hea開就係咁,有個fr移左民都繼續hea,已經諗住退休唔做野

大宅

過來人經驗,男是否有睡眠窒息症之類?呢類人隨時隨刻都可睡著並有鼻塞寒,成日好倦咁,放假只係屋企日訓夜訓,所以去旅行盡量去渡假酒店,訓到自然醒,係洒店或附近食,玩下睇下又一日,幾日就係咁過,有小朋友如是,旅遊方式似退休人士,當地好多景點都無到架,咁佢先charge到電

珍珠宮

回覆樓主:

去旅行真係要夾人。 有人只想relax,酒店游泳,健身,附近走走就算;有人鍾意只shopping,係咁咦欣賞風景。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

佢唔願理咪你自己去編晒行程話晒事囉!
突登留一日係酒店休息有咩問題?

大宅

回覆樓主:

我已經嘈到同老公講明唔會同佢單獨去旅行
我老公一向唔理行程,機票,酒店,全部都係我自行處理。
去到當地,佢負責帶路。
同佢去左台北3,4次,次次我都同佢講去十分,但次次都hea我無去。
到之後佢自己去台北,佢去左十分。
跟住去日本玩,佢每晚十點幾十一點睇行程,次次睇睇下就瞓著,變左第二朝先算
我同佢最後一次單獨旅行去京都,訂左一晚係區美山住一日,因為地方偏遠,要坐JR再接駁好少班次既巴士。
由於冬令同夏令巴士班次有分別,有網友整理好資料,教點坐車。
係出發前半年,已經比左呢個資料我老公,中間都有提佢要睇。
去到京都去美山既前一晚,我老公原來都無睇d資料,佢求奇係Google search就算。當時既Google 無而家咁發達,完全唔知係咪岩。
當晚的嬲到喊,我老公只係唔出聲。
當晚我要搵香港既朋友幫忙。
自此之後,我奮發討強,由路痴變成可以自已一個去旅行

珍珠宮

Beauty222 發表於 24-4-2 09:15
出發前會先溝通好行程,邊日遠程要早起,冇咁遠可以晚起。年青時都會分秒必爭,開始年長都想以舒適為主,隨 ...
我都係,剛剛同 c6去完西安,揾間近市中心又近地鐵站酒店,我哋夠膽死,上午去完一個景點,返酒店食個 tea, 訓個晏覺,旁晚又出去玩過

侯爵府

我老公冇咩所謂,旅行咩都係我話事,所以冇試過吵架,但如果有啲老公係好有要求好有主見,真係有可能會嘈。
我老公都會話要回酒店休息,上下網。我又ok 喎,咪你回酒店,我自己再去shopping。

侯爵府

martens 發表於 24-4-2 09:25
真係好易忟陣
對住個吾好旅行hea 你既老公

其實你都體諒下佢,平時返工都好攰,去旅行梗係想hea 下

珍珠宮

樓主,我係你就算同 c6去都預2個 plan, 例如你c6 下午先願意活動,你咪上午預自己去玩,下午約佢某地點等。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

所以我會跟團

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊