自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

Lilyforest 發表於 24-4-2 18:01
嗰啲乜乜冰窒已經係好例子,佢哋輝煌時期一窩蜂去開製造垃圾食物嘅冰室,班豉油人熱情過後咪逐間執囉但又 ...

其實我搵錢都有血有汗,唔好成日小店乜小店物咁感情勒索,佢哋識唔識呢四個字:「長貧難顧」。與其博同情,不如諗下新意思。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

水晶宮

Kuri 發表於 24-4-2 18:41
最怕要搭枱,我寧願唔食。

同樣

珍珠宮

BK Milk勳章

加菲貓3 發表於 24-4-2 16:40
好多行業要改啦。好似飲食搭臺咁,大陸好小要搭,你做得就做,做唔到就未開咁多。明明自己無能力,又要用顧 ...

搭枱呢樣嘢,我覺得兩睇,如果餐廳滿座而我又想食,我唔介意搭枱,但仲有好多枱又冇客,點解要搭枱

我上星期去食海南雞飯,明明仲有枱吉咗喺度,侍應都叫我同老公搭枱,同另一個女人坐呢d餐廳唔識做

公爵府

2024年龍年勳章

珍惜眼前 發表於 24-4-2 16:51
就係之前好景..狂開店….好食唔好食都一味去搵舖開…而家只係將d野食唔好 又冇服務既店淘汰

...

汰弱留强係必然定律

伯爵府

珍惜眼前 發表於 24-4-2 16:51
就係之前好景..狂開店….好食唔好食都一味去搵舖開…而家只係將d野食唔好 又冇服務既店淘汰

...

我樓下某餐飲集團新開嘅冰室最初日日要排隊,過咗新張期少咗要排隊但早午晚市都叫做有8、9成入座,我覺得唔算差,佢啲嘢係幾好食,又乾淨企理唔駛搭枱。

其實同一個位,之前係另一集團,佢可以做到晚市都只得小貓三四隻,以前我都成日幫襯,但啲嘢越嚟越唔好食,仲要個經理惡到死,之後我無再幫襯,佢執個陣我幾鬼開心!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

公爵府

2024年龍年勳章

kerotan 發表於 24-4-2 18:24
供求始終會走向平衡點的

其實最緊要俾個心出嚟做、自然有人捧場

公爵府

2024年龍年勳章

sanjoe 發表於 24-4-2 18:41
兩餸飯舖頭都開吾少吧

係窮者越窮嘅大趨勢下、佢哋可能會越開越多添

水晶宮

sfccwy 發表於 24-4-2 18:52
搭枱呢樣嘢,我覺得兩睇,如果餐廳滿座而我又想食,我唔介意搭枱,但仲有好多枱又冇客,點解要搭枱:unknow ...

同感 滿座就話搭枱啫,明明好多位都唔比人揀位坐就真係服務好唔到位

公爵府

2024年龍年勳章

bobomia 發表於 24-4-2 17:02
信報又分析得幾好喎!好有道理!

數字唔呃人、人先會蓄意呃人

大宅

2024年龍年勳章

最明顯係租金太貴先搞到乜都貴晒者

子爵府

Become 發表於 24-4-2 16:55
香港最PK係 你2條友拎住幾袋野,又有書包
叫我同FD坐2個位,立即走人

試過去食下午茶,得8成吉枱,個伙記叫我搭枱,我話吓 好多枱喎,佢竟然話你隨便坐啦但一陣我叫你搬枱請你合作

Skytree1000    發表於 24-4-4 10:58
pansy888hk    發表於 24-4-3 00:36

男爵府

在尼度睇到嘅,香港餐飲業間間都衰,唔當我皇上皇,最好全部通通執晒,咁就最賞心樂事。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

政府剛公佈、復活節假期、一共有230萬人次離開香港~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

2024年龍年勳章

sfccwy 發表於 24-4-2 18:52
搭枱呢樣嘢,我覺得兩睇,如果餐廳滿座而我又想食,我唔介意搭枱,但仲有好多枱又冇客,點解要搭枱:unknow ...

唔知員工點解鐘意叫人搭枱

公爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 24-4-2 19:10

我估係新屎坑效應、上多幾次又話悶啦 。仲有部分去拜山喎

公爵府

2024年龍年勳章

cloverliu 發表於 24-4-2 19:08
最明顯係租金太貴先搞到乜都貴晒者

呢樣野要時間先會找到equilibrium

男爵府

Lilyforest 發表於 24-4-2 18:01
嗰啲乜乜冰窒已經係好例子,佢哋輝煌時期一窩蜂去開製造垃圾食物嘅冰室,班豉油人熱情過後咪逐間執囉但又 ...

N年前用得冰室兩字…除左價錢貴茶記少少..但食物質素就有保證d ,而家乜9屎垃圾都叫冰室

男爵府

Kuri 發表於 24-4-2 18:57
我樓下某餐飲集團新開嘅冰室最初日日要排隊,過咗新張期少咗要排隊但早午晚市都叫做有8、9成入座,我覺得 ...

所以唔覺得而家有咁上下水準既舖會因為冇生意執粒…

水晶宮

大力大力 發表於 24-4-2 19:10

伯爵府

地球一直係度轉,好多行業都係時移世易架啦,好似我以前做船務公司,夠話係4大支柱產業,但最終咪比速遞淘汰左,正如依家飲食業咁,自己唔求變,淨係識得叫政府同市民幫手,遲早咪步船務業後麈囉,怪得邊個?

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊