自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Macusmama 發表於 24-4-7 17:07
係公屋,你又錯,細佬人工高,我男友普通職員....好多時超市買的飲品等,也是大佬付款,細佬要求多多.縮數算盡.
...

小心細佬快過你地註冊,邊個結婚先另一兄弟就要除名。

子爵府

好媽媽勳章

Macusmama 發表於 24-4-7 17:04
最初我也不理但,開支費影響男友,也會有影響我的.拍拖也要洗費,唔係我出呀?間唔中,我無問題,下下要我出係因 ...

兩回事嚟㗎喎,你男朋友本身比屋企嘅費用係固定咗$8xxx,依家佢細佬女友搬埋入去住,你男友唔會比多咗囉,何來影響到你地嘅支出呢?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

交租2000$住公屋,屈蛇係犯法,舉報佢啦

珍珠宮

yurijm 發表於 24-4-7 16:35
2樓神回覆
唔知樓主明唔明人地好意
2樓已講哂方向,一動不如一靜
我己一早知道啦,大陸人手段高...佢地拍拖無耐,己叫佢細佬同大佬講,轉居屋,我男友咩都同我講,之後我反對.我地唔係細了.仲供咩樓,到時層樓又要每人皮幾 野供...供完,我地也死左啦...

不如只比公屋錢,有多餘的錢去下旅行...做自己想做的事.好過供.

我也同佢媽媽說了:,供樓要供好多年,再加上,可能地方會細左,不如叫細佬自己同女友抽白表.自己供飽..

珍珠宮

Macusmama 發表於 24-4-7 17:04
最初我也不理但,開支費影響男友,也會有影響我的.拍拖也要洗費,唔係我出呀?間唔中,我無問題,下下要我出係因 ...

你男友俾$6000+屋租,哩兩樣嘢都唔會因屋企住幾多個人而改變,唔明有咩影響。

再者,就算係老公,男家嘅事都唔到老婆管,何況係男朋友?你男友唔出聲,男友亞媽唔出聲,其實已經係無問題。當然,你覺得唔抵都可以搬埋一齊住,不過咁只會家嘈屋閉,自己更唔開心。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

屋主係邊個?$2xxx 租即係公屋?同住唔等於共同平分開支,邊個係間屋話事人?

珍珠宮

mercurycc 發表於 24-4-7 16:11
而家好多朋友個仔拍拖無耐就跟返去住,
比朋友話唔得,要住出去住,
同房重有個細佬的,佢地迫埋下床都可以 ...
佢地係一人一房的,個女人好多野,佢間唔中黎住,搬好多野入去,之後仲放了些東西去我男友房,我叫男友掉回比佢,唔係就掉左佢...

象牙宮

chole_bb 發表於 24-4-7 17:11
兩回事嚟㗎喎,你男朋友本身比屋企嘅費用係固定咗$8xxx,依家佢細佬女友搬埋入去住,你男友唔會比多咗囉, ...
係囉!
又無講要加家用,
唔通諗住多個人想比小d?

伯爵府

回覆樓主:

其實間公屋本身兩個仔工作,正常應該交雙倍租金,甚至超額要交還公屋

加上有個無戶籍既人搬入去又無申報,都係唔合法

小心比鄰居舉報

象牙宮

Macusmama 發表於 24-4-7 17:15
佢地係一人一房的,個女人好多野,佢間唔中黎住,搬好多野入去,之後仲放了些東西去我男友房,我叫男友掉回比佢, ...
你又唔係度住,男友都無問題,
你覺得佢霸左你個位?
第日你地結婚都會搬返去住?

水晶宮

叫男友堅持現有支出,即係屋租加$6000,其他嘢叫個細佬自己搞掂。
戶主應該係阿媽?控制唔到其他人,男友亦唔係有必然居住權,同男友排公屋/另外安排住處。

珍珠宮

stagea 發表於 24-4-7 16:35
首先搞清楚, 你男友俾幾多自己屋企, 同細佬俾4500, 無乜關係, 如有問題, 早都出左聲叫細佬俾多啲錢喎!
而 ...
男友就係太捻善,比細佬哈...佢又黎向我呻.

我自己有屋,我同佢細佬一家講到明,唔好諗住掉個呀哥出去,黎我家住.

如果我入去住,我會講清楚,4人分,夾錢係個POOL度.所有費用在POOL度扣除,仲要MARK在EXCEL表.有咩支出.如第一個月唔夠就每人加錢.

象牙宮

fivebeanrice 發表於 24-4-7 17:19
其實間公屋本身兩個仔工作,正常應該交雙倍租金,甚至超額要交還公屋

加上有個無戶籍既人搬入 ...

都唔一定既.
睇入息限額.
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/HD1120(4-2024)C.pdf

珍珠宮

mercurycc 發表於 24-4-7 17:06
佢媽都無出聲,你諗住出聲?
男友出聲?
我男友就係唔敢,佢媽又唔敢...我打算出聲...男友也要儲啲錢結婚架,唔通我養埋佢咩..我地唔細架啦...

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Macusmama 發表於 24-4-7 17:20
男友就係太捻善,比細佬哈...佢又黎向我呻.

我自己有屋,我同佢細佬一家講到明,唔好諗住掉個呀哥出去,黎我家 ...

你男友有微言就要出聲喎,其實你搬入去住,有乜關係?你想定唔想搬入去呢?

其次,既然你自己有地方,何必去計算男友家中收入呢?

qoo888    發表於 24-4-7 18:19

大宅

$2000租,即公屋啦,佢搬入去就舉報非租戶

伯爵府

mercurycc 發表於 24-4-7 17:22
都唔一定既.
睇入息限額.
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/public-housing/tenancy- ...

咁細佬女友搬入去係咪無問題

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Macusmama 發表於 24-4-7 17:23
我男友就係唔敢,佢媽又唔敢...我打算出聲...男友也要儲啲錢結婚架,唔通我養埋佢咩..我地唔細架啦...
...

唔明你出聲係咩位講,一直俾緊錢既男友都無出聲,同細佬女友搬入去有乜衝突

水晶宮

Macusmama 發表於 24-4-7 17:23
...

女友身份就出聲?推男友保護佢自己啦!

珍珠宮

english1221 發表於 24-4-7 17:10
回覆 Macusmama 的帖子

即係你有個差唔多出身既仔,你同你男友都40左右??咁大個人就幾千蚊照比啦。本身 ...
產生問題係開支會大左.我男友好多野己唔計較了...仲多一個人,仲要加多些平常開支.

正如一家人只得2人變4人錢.

電費也DOUBLE...

首頁
12345...23

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊