自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mandy952 發表於 24-4-15 11:11
返香港都要睇返唔返到,朋友同生cancer嘅阿爸過去,佢阿爸唔夠一年係英國走埋
老人家有長期病其實唔太適合 ...

我有個朋友都係過去未夠一年有cancer走晒,適應生活另一問題

珍珠宮

減齡達人勳章

Onlok 發表於 24-4-15 11:00
唉…佢想用最平方法check晒先走嘛。錢當然個留返係英國先用。佢話真係要做手術咪返香港囉!nothing to loo ...

其實大部分用BNO 過去,都係咁諗(嗰班身有屎,唔敢返香港除外)
最近同啲舊同事食飯,已經聽到佢哋話佢地啲親戚,好多由英國返香港2-3個星期,之後去深圳做身體檢查,睇牙醫(有洗牙,植牙)。又有1個喺英國驗出鼻咽癌,即刻返黎去瑪麗醫院

男爵府

mother904 發表於 24-4-15 12:18
以前舊公司有唔少BBC,問佢地點解唔係英國打工,聽過幾個都係話因為長老有terminal disease,返黎香港醫病 ...

我覺得語言不通係一個問題,除非土生土長或已長居一段時間,否則過去只係幾年貨仔的新移民係唔會好識表達自已有幾唔舒服。仲有有啲病如亞洲人病發率較高,如鼻胭癌,西方人未必有咁多經驗去處理

都識有老華僑,外國醫唔掂走返香港醫

珍珠宮

回覆樓主:

有長期病患,尤其心臟病呢啲大嘢唔好搏,睇醫生一定係香港方便
我親人最近過左去,去登記佢個gp,幾星期都未登記到,牙又未搵到診所接受NHS (好多都爆晒,同埋好多寧願做私家)
就算登記到,小病都唔會配藥俾你

琥珀宮

jasul 發表於 24-4-15 12:21
我有個朋友都係過去未夠一年有cancer走晒,適應生活另一問題

嗰邊氣候唔同香港,普通人過去都要適應一段時間,如果長期病嘅真係唔太適合
當年去歐洲飲嗰邊d水都唔習慣, 嗰邊d水係寒d

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mother904 發表於 24-4-15 12:18
以前舊公司有唔少BBC,問佢地點解唔係英國打工,聽過幾個都係話因為長老有terminal disease,返黎香港醫病 ...

其實英國醫療唔係咁差,可能有人鍾意香港熟悉嘅環境,唔鍾意學習同適應。朋友個爸爸,好似8x歲,由發現 cancer 到康復,好快。
亦有人喺香港搵到心水醫生,指定睇嗰個醫生,所以返香港睇。

水晶宮

cheung2000 發表於 24-4-15 12:41
有長期病患,尤其心臟病呢啲大嘢唔好搏,睇醫生一定係香港方便
我親人最近過左去,去登記佢個gp,幾星期都 ...

NHS 牙科服務唔多,有 d 服務要私家收費,不如直接睇私家,情況同香港接近,價錢亦差唔多。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

pauline_c 發表於 24-4-15 12:57
NHS 牙科服務唔多,有 d 服務要私家收費,不如直接睇私家,情況同香港接近,價錢亦差唔多。
...

但我有個中同移民前個香港牙醫同佢講有隻牙裂咗要跟著。但佢係英國睇牙,個醫生話佢無嘢唔洗睇。

不過我都覺得香港係少少唔舒服都去睇醫生。

大宅

回覆樓主:

你爸本身已有病,買到當地保險嗎?
你弟未入籍,保險cover多少?
當地排隊做手術時間多久?聽聞公立好多彈你去私家做手術的,能負擔嗎?

如急,會否考慮去深圳港大做?只系怕你山長水遠過到去得個吉。

如果買個保險就有得做,大把人有大病湧去做啦,政府會容許呢d事影響當地人福祉?

水晶宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-15 13:08
你爸本身已有病,買到當地保險嗎?
你弟未入籍,保險cover多少?
當地排隊做手術時間多久?聽聞公立好多彈 ...

話去就去咩?都要有申請 visa 嘅資格。大病仲刻意去唔熟悉嘅地方醫,真係少。嗰邊有個仔喺度,有人照顧,又係另一個考慮。

水晶宮

Onlok 發表於 24-4-15 13:07
但我有個中同移民前個香港牙醫同佢講有隻牙裂咗要跟著。但佢係英國睇牙,個醫生話佢無嘢唔洗睇。

不過我 ...

佢睇 NHS 牙醫定私家? NHS 牙科只做醫療性質嘅服務,coverage 已經比香港政府牙科好。
外國人真係無我地咁習慣少少事都見吓醫生,對醫療唔熟,完全信賴依靠醫生。

大宅

pauline_c 發表於 24-4-15 13:14
話去就去咩?都要有申請 visa 嘅資格。大病仲刻意去唔熟悉嘅地方醫,真係少。嗰邊有個仔喺度,有人照顧, ...

已提升咗薪酬門檻,保險費同埋簽證費用
attach0/tmp/phpbSA07m

伯爵府

我身邊有好幾個朋友都係97移民加拿大同英國, 近幾年都不約而同咁返左香港排公立醫病, 佢地話個邊排期太耐, 情願返香港醫

大宅

大不了再移民廣州,平好多

水晶宮

Chace 發表於 24-4-15 13:28
大不了再移民廣州,平好多

又快好多喎 ~

大宅

回覆樓主:

上次親人去英國探親骨折,前前後後睇私家醫生驗血xray(無做手術)total 約3萬幾,好彩有旅遊保險

每次(多於一次):(診所,不是醫院)
xray 170GBP
睇醫生 300GBP
化驗 1700GBP

我覺得啲費用幾驚人下

水晶宮

RT 發表於 24-4-15 13:26
我身邊有好幾個朋友都係97移民加拿大同英國, 近幾年都不約而同咁返左香港排公立醫病, 佢地話個邊排期太耐, ...

我身邊移民朋友/親戚,無人返香港排公立,美加嘅無買保險?有保險梗係喺美加睇醫生。
英國返香港,排隊咪仲耐過英國?

子爵府

大力大力 發表於 24-4-15 10:36
已經發現心臟有問題?

心臟仲可以買醫保嗎?

我都咁諗,所以問下有冇jm 知道。

水晶宮

mrs雨過天晴 發表於 24-4-15 13:45
我都咁諗,所以問下有冇jm 知道。

你問清楚你細佬,買保險睇私家,定係透過申請 visa 長期逗留睇政府。
私家嘅保險,一般唔會包已經知道嘅病。睇政府就無話已知疾病唔醫。

翡翠宮

畀面勳章

pauline_c 發表於 24-4-15 13:36
我身邊移民朋友/親戚,無人返香港排公立,美加嘅無買保險?有保險梗係喺美加睇醫生。
英國返香港,排隊咪 ...

如果已經有醫療報告,證實有嚴重問題,可以排快期的,香港人都唔少私家確診再排公立。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊