自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

wiiabcd 發表於 24-4-17 20:25
返鄉下唔買行李位太過份了 , 回鄉一定勁多手信帶返去.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lovelycats1 發表於 24-4-17 21:08
其實唔係唔俾行李佢,只係我會寧願佢寄返去好過自己帶,長途跋涉又辛苦,包佢寄包裹好過佢自己拎,上次拎到 ...

你比額外$佢寄野返去?
但都冇理由一件行李都唔包。

珊瑚宮

whyyou 發表於 24-4-17 21:22
你真係諗住俾錢佢寄返去?咁回程呢?如果寄空運可能會貴好多喎

寄返去係用船,快都成個月。
唔包行李唔合理,幾百蚊一件行李都唔包好差。

伯爵府

lovelycats1 發表於 24-4-17 20:06
話說工人姐姐Covid 期間返唔到菲律賓,咁而家解封我都即刻安排廿幾日俾佢返去(因為佢話下年都仲想返多轉) ...

出機票前應該同工人夾下航班時間, 雙方同意才出, 另外唔包行李實在令人反感, 工人多多少少都想手提一些回鄉, 如果你包佢提早寄嘢回鄉,應該提早講, 多些溝通少些煩惱

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-4-17 21:39
寄返去係用船,快都成個月。
唔包行李唔合理,幾百蚊一件行李都唔包好差。
...

所以我覺得樓主只係想兜,根本冇可能唔買行李話預佢寄返去

珊瑚宮

whyyou 發表於 24-4-17 21:49

Covid過左好耐啦,家下先比姐姐返去仲話即刻排。馬尼拉機票來回千幾蚊,好平啦,double都唔貴。

水晶宮

MM2H 發表於 24-4-17 20:47
姐姐等左幾年,滿心期待回家鄉,確實溝通上可以好少少,同佢商量吓機票細節先買

而家既然已買,放下情緒, ...

瑪瑙宮

大廚勳章

其實唔係唔俾行李佢,只係我會寧願佢寄返去好過自己帶,長途跋涉又辛苦,包佢寄包裹好過佢自己拎,上次拎到 ...

你有冇同佢傾先?你覺得寧願寄返去。。。人哋未必咁諗喎。。。你話寄返去係航空定係寄船先?

人哋返鄉下真係寧願親自抽返去。。。千祈唔好一廂情願。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

Fishqqma 發表於 24-4-17 21:51
Covid過左好耐啦,家下先比姐姐返去仲話即刻排。馬尼拉機票來回千幾蚊,好平啦,double都唔貴 ...

係wor。。。Covid 2023都過左成年。。。。。。現在都2024才安排都叫即刻?。。。。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

你又古怪咗啲既咁樣好似玩緊佢咁

伯爵府

2023年兔年勳章

whyyou 發表於 24-4-17 21:49

好明顯係,自己刻薄,仲想圍爐,可惜失敗!

珊瑚宮

seaheart88 發表於 24-4-17 22:05
係wor。。。Covid 2023都過左成年。。。。。。現在都2024才安排都叫即刻?。。。。

...

用了年幾安排,點叫即刻。之前2年一套機會唔知比左姐姐未?Covid 2019, 姐姐最少5年冇返家鄉, 估唔到個僱主連一件行李都唔包佢,仲要佢喺機場等十幾個鐘, 係人都心淡啦!

水晶宮

...

咪係,Covid 之後我工人都返過鄉下兩次喇 (舊年暑假同今年農歷年)

珊瑚宮

seaheart88 發表於 24-4-17 22:04
你有冇同佢傾先?你覺得寧願寄返去。。。人哋未必咁諗喎。。。你話寄返去係航空定係寄船先?

人哋返鄉下 ...

寄船有風險,果邊的海關

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我問過姐姐,寄一大箱(心口咁高,唔限重量)要成600定800港紙,都唔平
我上次買機票,初初工人姐姐都話唔駛行李,到出發前1-2星期佢又開始小心問我可以拎幾多好似計住計住,我索性買俾佢費事佢咁為難

至於時間問題,我同意要問咗佢先囉

男爵府

話說工人姐姐Covid 期間返唔到菲律賓,咁而家解封我都即刻安排廿幾日俾佢返去(因為佢話下年都仲想返多轉) ...

比多2日假工人下次用、唔買行李真係不合理、幾年無返屋企,更想親手帶禮物給家人、還有回港都一定大包小包啦!快D買返比人啦!好工人難求

瑪瑙宮

大廚勳章

Fishqqma 發表於 24-4-17 22:09
寄船有風險,果邊的海關

總之我覺得其實邊種方法都唔緊要。。。唔係自己一廂情願,覺得人哋點樣就點樣。。。又唔係即刻要改飛機點解唔傾吓呢?

成年時間去安排都傾唔掂工人見到咁安排又冇行李又要等10個鐘以為玩鬼佢。。。唔想俾我返去都唔使玩鬼我㗎

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

...

我屋企人個印姐已經返過去印尼幾次啦⋯⋯ 佢次次都拎好多嘢&返嚟都買好多印尼特產,每逢印尼新年又會封每人$100利是俾我哋,做咗好多年都仲keep得到very good樓主同姐姐似乎欠缺了溝通

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Nbs 發表於 24-4-17 22:08
咪係,Covid 之後我工人都返過鄉下兩次喇 (舊年暑假同今年農歷年)

你咁講開,我又搵吓email,原來姐姐2022同2023聖誕都返咗家鄉
你講得啱,疫情都過咗咗耐啦,我都去咗幾轉旅行
我cx 嗰套機票買咗34xx,貴呀!但將心比己,人哋嚟打工幾年無見屋企人,貴都要買㗎啦。好心有好報,第二年張express勁平,姐姐又無所謂,佢可以放聖誕新年已經好開心
attach1/tmp/phpnIPT76
attach2/tmp/phpkV3Jhc

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你覺得對佢已經係最好
佢睇到唔妥善嘅一面
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊