自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SandyKL 發表於 24-4-18 22:40
當然唔救人係醫生責任,但因果關係啦!醫生被炒,流失大量醫生,咪變咗唔夠醫生做嘢囉。

增加係要增加, ...

政府急功近利,想短時間做出大政職醫護又冇人性,無辜病人就等死

伯爵府

SandyKL 發表於 24-4-18 22:40
當然唔救人係醫生責任,但因果關係啦!醫生被炒,流失大量醫生,咪變咗唔夠醫生做嘢囉。

增加係要增加, ...

個政策啱唔啱唔應該同病人嘅生命混為一談,唔可以話有合理嘅動機就去做壞事,班醫生主動用罷工攞病人生命嚟做籌碼,係始作俑者

琥珀宮

kittylam 發表於 24-4-18 22:56
政府急功近利,想短時間做出大政職醫護又冇人性,無辜病人就等死 !
...

政府與醫療界角力,苦了是百姓!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SandyKL 發表於 24-4-18 23:56
政府與醫療界角力,苦了是百姓!

希望一人退一步,早日恢復正常啦,病人好可憐!

伯爵府

SandyKL 發表於 24-4-18 22:35
得5個蓋去扲10個煲,唔夠人手,教授醫生咪起來反抗,當中亦有人唔想增加醫生搶飯碗亦有。
...

我既意思唔夠教授根本開唔成班,使咩反抗?而且同政府可商量教學資源問題,佢地無公開同政府商量咗D咩,我諗佢哋根本只係驚多咗醫生影響自己價值,無商量餘地

琥珀宮

kittylam 發表於 24-4-19 00:08
希望一人退一步,早日恢復正常啦,病人好可憐!

琥珀宮

幸福花海 發表於 24-4-19 07:57
我既意思唔夠教授根本開唔成班,使咩反抗?而且同政府可商量教學資源問題,佢地無公開同政府商量咗D咩,我 ...

唔可以用香港情況套落韓國,香港政府弱,韓國政府強勢,上面推出政策,下面就要實行,要推翻就要反抗,同埋所謂民主真民主?

香港人就咁睇就係醫生自私,唔想多人搶飯碗,呢個只係其中一個原因,另外帶頭反抗嘅教授醫生,佢地教學,難道多咗醫生會影響呢班教授醫生價值?香港人冇全面瞭解到韓國國內情況,只係一味將香港情況套落韓國,我只係從韓國人接收佢地國內資訊轉告。

伯爵府

SandyKL 發表於 24-4-19 08:57
唔可以用香港情況套落韓國,香港政府弱,韓國政府強勢,上面推出政策,下面就要實行,要推翻就要反抗,同 ...

無將香港情況套用係韓國,只係以常理去諗,咁你問下韓國人,啲醫生同政府談判咗啲咩?係唔係政府唔肯增加資源強行增加名額?咁唔夠教授點開班?而且教學質素降低,師資唔夠,啲學生點會通過執業試?又點可以增加醫生?

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

tkinwong 發表於 24-4-18 22:08
睇韓劇同埋日劇, 啲急救車去到醫院會被拒絕, 再去第二間. 依啲事喺香港, 幾十年前都唔會發生.
...

所以香港醫療算係好好。
雖然都曾經發生罷工救港呢啲核突野,但起碼唔係完全唔工作,同埋當中夾雜好多戲子,我識得既醫護都話唔理佢地工作照做。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

水晶宮

回覆樓主:

溝通不足政府和教授,質數好重要,求其畢業,有事医院賠償,所以

男爵府

SandyKL 發表於 24-4-18 21:30
問咗韓藉妹夫,增加2千個醫生學生名額,但唔夠教授去教,所以觸動到韓國醫生教授咁大反應。

尹錫悅政府不 ...

唔關事,係病態特權社會造成,詳情睇下面條片:

放心,無毒的。

抖音影片黎!

https://v.douyin.com/iY5TDSGv/

珍珠宮

SandyKL 發表於 24-4-19 08:57
唔可以用香港情況套落韓國,香港政府弱,韓國政府強勢,上面推出政策,下面就要實行,要推翻就要反抗,同 ...

辛苦哂,只有你清醒!韓國國內對事件報道,與國外取材嘅零碎片面新聞,內容上有明顯差異。 所以唔使喺呢度執著解釋。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊