自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

冰封三尺,講得出呢句,平時同家人關係都應該麻麻

男爵府

都是返屋企先再教訓
呢個時期係不能在外硬碰
我仔中二三時都會咁,唔想參加家庭聚會
但我都會同佢講明不能不參加一年幾次的家庭聚會
不過我哋自己一家出去食飯(沒有老人家的)就由佢決定
佢大大下就開始懂性,而家16歲,出去識得唔好攞手機出來,唔會打機,有問必答,都會係咁易夾下餸斟下茶俾長輩

公爵府

梗係想留係屋企打機

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Kittymummy 發表於 24-4-22 15:31
我都總算好彩,個女一直都跟我去家庭聚會,拜山都係。24歲算係咁。

阿仔27歲~

是要從小習慣、我哋俾幾個日子佢揀、下個月婆婆生日、你邊日得閒?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

liverpool2023 發表於 24-4-22 15:44
都是返屋企先再教訓
呢個時期係不能在外硬碰
我仔中二三時都會咁,唔想參加家庭聚會

所以家庭教育好重要~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

hellomiki 發表於 24-4-22 15:18
爺爺生日聚會,各家庭成員出席,其中一個家庭個16歲仔因一d小事鬧情緒,同阿媽發脾氣講:如果唔系你逼我嚟 ...

子爵府

hellomiki 發表於 24-4-22 15:18
爺爺生日聚會,各家庭成員出席,其中一個家庭個16歲仔因一d小事鬧情緒,同阿媽發脾氣講:如果唔系你逼我嚟 ...

反叛期
慢慢溝通,人誰無錯,唔使因為一時意氣、衝動說話,破壞關係
先同長輩講聲唔好意思,日後再傾

侯爵府

2024年龍年勳章

控制自己情緒,唔好硬碰,唔好說教,唔好發癲,扮無事繼續食飯,食完即走
之後再有家庭聚會,事先問阿仔想唔想去,唔想去就由佢

水晶宮

我知我咁講好衰,唔好話下一代,我自己都唔鍾意出席呢啲,最好唔使我去但應該冇乜可能,唯有盡量減少

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我覺得好睇平時嘅關係同教導
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

如果發生呢啲情形,當時一定會若無其事,免得令人 地尷尬或不快,但返屋企一定同佢慢慢講道理…我算好彩阿仔都肯同我地一齊去,唔洗叫,應該係由細到大習慣咗…..佢自己都好尊重長輩同埋鍾意我哋啲朋友..

水晶宮

返屋企唔教訓,但一定會講道理,要佢明白呢個場合不是迫,係必須!唔到佢唔想去,最好佢就自己想去,唔想去都要令自己想去

珍珠宮

天貓 發表於 24-4-22 16:28
如果發生呢啲情形,當時一定會若無其事,免得令人 地尷尬或不快,但返屋企一定同佢慢慢講道理…我算好彩阿 ...

疫情前,佢仔都好肯去,應該系疫情左三年,心態唔同左,唔想出席,只想在家打機,佢媽咪人品幾好,屬於有教養的人,以前覺得佢媽教佢教得唔錯,佢仔以前怕怕醜醜,媽咪會教佢叫人,而家變得目無尊長好自我

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bmuimami 發表於 24-4-22 16:19
我知我咁講好衰,唔好話下一代,我自己都唔鍾意出席呢啲,最好唔使我去但應該冇乜可能,唯有盡量減少:quiet ...

老老實實、我從小就鍾意出席家庭聚會、同親人坐埋一齊閒話家常、老父老媽子未過身+外父外母到我家、那是剛結婚還沒有工人、我還負責買菜煮餸、一手包辦、平均一個月一次、記得食到老父話、阿仔下次唔好再整龍蝦喇~

同四大長老聚會、真是多一次就得一次~

買基金真係好傷

伯爵府

大力大力 發表於 24-4-22 15:30
X 2

人多時一定笑笑口忍佢、返到屋企才跟佢算賬~

同意
如果想仔女第日定時來睇下你
而家一定要好榜樣
如果自己都唔理自己父母
第日唔好怨仔女唔理你

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-4-22 15:22
當時就系坐枱食咁飯

大庭廣眾,唔會同佢口舌之爭, 呢個年紀咁諗係正常,我d仔好乖,但親戚飯可以唔來佢地都唔想來,分別在會唔會講出口。
你講嘅case應該係發緊脾氣先會在這個環境咁講。返屋企會同佢傾下,又唔會開咩野波,16歲,講打唔夠佢打

大宅

大力大力 發表於 24-4-22 16:38
老老實實、我從小就鍾意出席家庭聚會、同親人坐埋一齊閒話家常、老父老媽子未過身+外父外母到我家、那是剛 ...

咁你四大長老肯一齊去都唔錯

珍珠宮

2024年龍年勳章

bmuimami 發表於 24-4-22 16:19
我知我咁講好衰,唔好話下一代,我自己都唔鍾意出席呢啲,最好唔使我去但應該冇乜可能,唯有盡量減少:quiet ...

如果你老公話佢都好怕出席呢啲,所以以後你同仔女生日,畢業,連你娘家紅白2事都唔好預佢,佢想留起家休息打機,你係唔係有得佢,唔會嬲就曬佢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hellomiki 發表於 24-4-22 16:35
疫情前,佢仔都好肯去,應該系疫情左三年,心態唔同左,唔想出席,只想在家打機,佢媽咪人品幾好,屬於有 ...

很多之前父母給孩子選擇、問佢去唔去?試過一次唔去、知道原來可以唔使去、以後就會不參加~

多年前有個姐姐又係、孩子還小、老婆問她比佢選擇、跟不跟出去婆婆家、她選擇留在家、之後有次老婆同我投訴、想姐姐跟埋去、姐姐話唔去、我入房同佢講:我現在不是徵求你意見、去或不去?而是要你去、立刻執野、跟我們出去~
她見我語氣堅定、態度強硬、便粒聲唔出、喇喇聲跟埋出去~

買基金真係好傷

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

去之前傾掂數架啦

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊