自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

章太郎 發表於 24-4-27 05:14
樓上好多成功個案, 我又分享下我的經歷

我女十月, 細細個就知唔係聰明類, 小一幫佢報多年做咗超大, 學習 ...

多謝分享,因為我有朋友都係咁 轉左去讀國際變返適齡。

公爵府

days.bb 發表於 24-4-27 01:00
想請問當初揀做超細b既家長 有無小朋友已經到中學?
一路以黎做超細b嘅家長係幼小生涯係咪都會跟得會好吃力 ...

我哋學校小四五級一級二都係細B

男爵府

一路以黎做超細b嘅家長係幼小生涯係咪都會跟得會好吃力 ...

識人超超超細B,B1A中學,中學以來幾乎年年考第一!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我仔學校多細b,但好多成績好過大b,我仔算細b,幼稚園到而家中學都未見過佢有落後情況,幼稚園嘅時候佢仲成日返黎講好多老師話要帶咩做咩嘅野,我仲報料返俾其他同學家長聽

大宅

days.bb 發表於 24-4-27 08:51
智力測試正常 勤力學習態度暫時都好好
一叫做功課 會即刻過黎做
但如果11-20 要寫三次 會話手累

做大係會輕鬆啲
始終多一年學嘢
但係如果佢做大都唔夠人哋做細嘅叻
佢可能會唔開心
做大有做大壓力

考小一,大一定著數過細
但都見過好多人做大都考唔到心儀
咁如果特登做大去考又考唔到,會唔開心
亦都有人讀住小一考小一
因為覺得小一多啲嘢學
另外如果考唔到心儀都可以繼續讀

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-27 01:16
其實
到最後都系睇智商+學習態度
不過假設同智商

又唔係咁講!
先唔計智商,所有小朋友,個記憶力,做事快捷能力,肌肉方面,專注力,精神,自控能力等等都一定隨住年紀越大就越好的!

讀書唔止靠智商,仲要都靠呢啲,所以點解頭小三有分別就係咁!就算一個智商高過大b嘅小朋友,但佢其他方面低下,都會差啲!

等於到左中學,可捱夜,一個鐘裡可以做到好多野,但你叫個小學做返出黎,卻要三小時先完成,而且仲捱唔到夜!

點都係越大越好嘅。

但大b都有唔好處,細b都有好處。

珍珠宮

虎到金來勳章

days.bb 發表於 24-4-27 08:45
我小朋友男仔 依家K2都好似追得好累
最近上堂佢寫字比同學慢,佢會喊出黎驚老師唔等埋佢,會有唔開心,
...

多啲練下小肌肉,夾下夾仔,串珠仔等

大宅

macdullbaby 發表於 24-4-27 04:38
我自己嗰個中秋節出世,一直由佢讀,冇問題就繼續上。冇考慮太多。到宜家都好人好姐,冇跟唔上。

佢N 班嘅 ...

係呀
英國10歲已考升中(G6)
佢地5歲已G1

珍珠宮

days.bb 發表於 24-4-27 08:45
我小朋友男仔 依家K2都好似追得好累
最近上堂佢寫字比同學慢,佢會喊出黎驚老師唔等埋佢,會有唔開心,
...

講到肌肉方面,真係一定唔夠大b,呢啲真係生長週期,肌肉係未發展就未發展,細b肌肉絕對無可能超越大b!
講游水,學校都唔會搵小三去比賽一樣,學校老師都有講,小四嘅肌肉發展同小三好大分別!

8歲嘅肌肉能力先開始好啲,又點能夠同小四鬥,體育方面都輸9皮!如果你想個仔游水比賽,小六階段真係輸蝕過同班同學!

子爵府

lovedgs 發表於 24-4-27 03:23
我女12月b,小一前係無大b甘叻,始終人哋大你一年,小二開始收窄差距(佢本身好勤力),之後同年齡無關
當年 ...

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

主要睇返小朋友能力。
舉例,幼稚園同級學生,兩個細仔,一個K3時校長建議重讀K3,重讀咗,最後升B3中學。另一個正常成績唔係特別好,小學小一排名中間,小二開始屬頭30%,中學B1。
做大仔應該主要幫到頭幾年的學習,同埋如果想報名幼,有啲係唔收細仔。

子爵府

阿女11月尾細女,由幼稚園開始到而家啱啱考完DSE, 只係小學有跟考試,中六開始補咗半年,完全冇問題,小學同B1中學一路KEEP 到頭1/3, 我女只係考幼稚園時好多學校都唔收,有啲什至連表都唔俾話唔會有機會面試喇

珍珠宮

回覆樓主:

題外話.. 我自己當年係細b.. 11月..
由細到大成績都好好..

珍珠宮

回覆樓主:

大細b都好睇個小朋友數學能力,如果數學思維差做細b佢會好吃力架!

已唔計語文!

聰明嘅小朋友係數學好啲,佢記憶力都好過人!
語文能力就可靠睇多啲書補救,但數學唔能夠多做就考試掂的,題目一轉變就坐係度架喇!

我女班嘅大b數學死晒,何況唔叻嘅細b!
啲大b在頭三年級較淺嘅,都已跟唔上數學!

數學叻,英文由細都接觸,中文多閱讀,記憶力好,就得天下!

男仔一般建議做大b嘅,否則佢跟得好吃力,男仔專注力無女仔咁好,會唔會因為辛苦而好憎學習?

做細b好處係家長從不會休息會一步一步進法,會跟到好足!
大b一早比細有能力,家長會鬆懈,一鬆懈就好易比細追上!

大b在小二第三學期開始下滑,小三第一學期有部份已拿唔到級十,有啲在小三第二學期才開始無級十!
好睇你沉唔沉得住氣還是好心急要個小朋友在小二/小三前追到級十喇!

做細b要唔停步一步一步追,無得休息架!

追嘅同事要多鼓勵

男爵府

陪月勳章

days.bb 發表於 24-4-27 09:27
我依家就係有咁嘅情況,仲有個大的,可以跟入津,但就無見過小學有人留班,d位通常用左黎收叩門/插班。
...

小學留班好煩㗎
要各科老師寫報告交俾教育局批
所以成績太差都會照升上去,快啲畢業

大小手肌慢一年就係慢一年
語言遲緩更加影響理解能力、學習進度,分分鐘仲會出現讀寫障礙

自理能力方面
人哋大B五分鐘做到嘅嘢
細B可能要十幾分鐘

雖然有啲細B成績名列前茅
因為凡事總有例外,總有天資聰敏嘅人
哩個只係佔少數
但同時亦好多成績差、學習障礙嘅都係細B佔大多數

跟唔到,專注力差、活躍
學校一律叫你排精神科食藥
唔食就成日投訴你

公爵府

回覆樓主:

我大仔12月尾出世,幼稚園時, 老師話佢大小肌肉唔及大b,但語言能力發展比同學好,叫我唔好比佢讀多一年做大b,照樣升上小學就好~

去到小一時,頭半年 physical 係比同班同學爭少少,例如自己開飯食 。但到下學期,老師話進步得好快,已經同同學差唔多。佢小學成績唔使追,無補習,保持級30內,之後升咗去 b1 中學, keep住成績級20,高中分科後keep 住頭3。e+ 考 DSE 中

子爵府

aryemyem 發表於 24-4-27 11:04
小學留班好煩㗎
要各科老師寫報告交俾教育局批
所以成績太差都會照升上去,快啲畢業

我都好認同你講既情況
一跟唔上可能就會叫小朋友去睇醫生同食藥
所以我依家都好1516、想聽多啲過來人嘅意見

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇天資

子爵府

days.bb 發表於 24-4-27 09:27
我依家就係有咁嘅情況,仲有個大的,可以跟入津,但就無見過小學有人留班,d位通常用左黎收叩門/插班。
...

我當時係按幼稚園表現判斷,幼稚園可以留班,如果幼稚園表現不好,我不會太樂觀覺得小學可以追上
我女K讀SC,當年K1仲有細b班(吾知宜家仲有無),K2開始無細b班,學校評估報告無問題,老師都話佢跟到。問佢學校教過嘅嘢佢都識答,有時姐姐溫書,佢都學到小小,有啲幫助。
佢有幼稚園同學本來高佢一班,幼稚園留了一年變了同級,但都吾見進步好多,小學又再留一次班,變咗低我女一級。跟吾上,就放慢腳步。

大宅

我個十月 我妹個12月 一齊讀幼稚園 但我妹果個學咩都快

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊