自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

其實邊個都可以(你 quote)嗰 d,幫你舒緩痛楚,長遠一定要拉筋,拉筋先可以長遠改善,你睇邊間醫生都會教你拉,一定要乖乖日日拉。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

你講嘅方法我都試過,而家仲有推拿,而家夾開嘅中醫好夾,東華三院專科,有時針灸,有時推拿,醫師會根據情況建議,我試過一星期針灸,一星期推拿,間住做。

侯爵府

環保接龍勳章

試過床褥問題,令到右肩痛.
痛到提唔起手,
唔知係咪肩周炎還是50肩.
睇咗個女中醫, 佢做正骨.
先針灸10分鐘, 之後正骨.
睇到第3次就ok.
但我有介紹朋友去睇,
朋友就做咗5-6次都唔WORK. 無再睇了.

子爵府

yiu_mimi 發表於 24-5-4 08:16
試過物理治療做沖擊波,好有效

做左幾多次好返?我網球肘剛做第一次,希望有效

男爵府

回覆樓主:

針灸、沖擊波、自己拉筋都有幫助,痛幾個月會自己唔痛

侯爵府

2024年龍年勳章

我之前有五十肩。都係中醫針灸

珍珠宮

daisy17772 發表於 24-5-4 03:46
我左肩痛, gp refer 我去physio (唔知無諗過睇脊醫, 骨科), 做咗physio 個幾月, 都無話疑似係肩周炎 ...
50肩, 鉄一般條例,不能吹風, 買件坐月衫仔
類似Korea傳統服, 遮住個搏,夏天著埋黎瞓

包有幫助

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

我左肩痛, gp refer 我去physio (唔知無諗過睇脊醫, 骨科), 做咗physio 個幾月, 都無話疑似係肩周炎 ...

試過五十肩睇物理治療8次
做熱敷
每日做拉筋運動
幾個月後好返七八成

男爵府

早排急性肩周炎(急症室醫生講),食藥都唔得,冇辦法,諗住針灸,中醫師話淨針灸唔得,要同時做衝擊波,我做咗五次,隔日做。宜家好返晒,可以參考吓

子爵府

greyson 發表於 24-5-4 16:29
早排急性肩周炎(急症室醫生講),食藥都唔得,冇辦法,諗住針灸,中醫師話淨針灸唔得,要同時做衝擊波, ...

衝擊波可以做咁密嘅咩

子爵府

你去小红書找50肩運動,其中有一招式係非常推介,係自用一支長棍做運動,非常好用的,可自行按自己忍痛極点便停止拉扯,並keep 10 sec, 可边睇电視边做,有明顯好轉的
所有止痛消炎藥对我係無效的,research過50肩係大约要6个月至2年才可自癒的病,講真,我拒绝手木及打steroid,我寧願自行靠每天暖敷及拉筋及運动,至今6个月已好番至70%,仍需努力

珍珠宮

好媽媽勳章

onlam2005 發表於 24-5-4 12:38
試過床褥問題,令到右肩痛.
痛到提唔起手,
唔知係咪肩周炎還是50肩.

你覺得係床褥問題,咁你係唔係換走有問題的床褥來避免再肩痛?

大宅

你哋大約幾多歲有五十肩?

大宅

大大大妹 發表於 24-5-4 22:37
你哋大約幾多歲有五十肩?

大宅

Haileyng 發表於 24-5-5 23:26

我痛完右之後又痛左,唔知係咪中完新冠嘅後遺症

男爵府

傻太 發表於 24-5-4 17:26
衝擊波可以做咁密嘅咩

我都唔知,醫師嘅建議,我記得每次做咗10分鐘,開頭兩次做超痛,第三四次,都仲有痛,第五次淨係有少少感覺。
我係突然間痛起,隻手係痛到郁唔到,唔郁都痛,好驚自己係中風,驚到去睇急症,醫生話我係急性肩周炎。試過一晚痛到坐係梳發瞓。
宜家隔咗幾個月,都冇痛過。間中自己係屋企做下物理治療師教嘅動作。

複式洋房

回覆樓主:

我自己有食supplements, 加自己係屋企沖完涼用風筒吹係果個位,3個月無痛了

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

yiu_mimi 發表於 24-5-4 08:16
試過物理治療做沖擊波,好有效

我都係做左幾次衝擊波好返d, 然後過幾個月就自己慢慢好返

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

50肩我都試過,向後扣唔到胸圍,我無睇醫生,因老公睇完跌打都係唔得,我差不多一年自己好了,但之前每晚我都用暖水袋熱敷,現在完全沒有問題,而老公唔信熱敷,雖然唔痛了,但手不能完全提高。

男爵府

1107king 發表於 24-5-4 04:20
我朋友又係5O肩,佢又看骨科,物理治療又脊醫都攪唔掂,有次輪到我痛,佢話唔駛睇,痛一年自己好,我自己去 ...

我上年7月有肩周炎,都係痛到想死,晚晚痛到瞓唔到,維持2個幾月瞓唔到,中,西醫,跌打,針灸,物理治療全部做齊,到11月活動能力開始正常番,起碼扣到bar帶,手可以完全伸直, 連物理治療師都話我比其他人進度快,但到而家仲有少少隱隱作痛 ,西醫同物理治療師都話基本要一年先好得哂 有啲人會耐啲先好,近期我想快啲斷尾,開始做番針灸,希望盡早解決個痛症。

自己感覺中藥加針灸一齊治療,效果最好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊