自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

RIP

大宅

入到好大學,之後咪一樣係做社畜做到75歲先有得退休,然後等死

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

kwokdicken 發表於 24-5-6 22:25
中文大學及科技大學宿舍,今午(6日)11分鐘內分別有兩男女墮樓。下午約4時39分,中大新亞書院學生宿舍「志 ...

子爵府

科大跳樓機率都幾高

poodlema    發表於 24-5-7 13:36

珍珠宮

回覆樓主:

R. I. P.

子爵府

kwokdicken 發表於 24-5-6 22:25
中文大學及科技大學宿舍,今午(6日)11分鐘內分別有兩男女墮樓。下午約4時39分,中大新亞書院學生宿舍「志 ...

2個年青人一時諗唔開,其實問題總有方法解決! 搵朋友/家人傾吓,-人計短,二人計長,無需尋死!

琥珀宮

BKFinder 發表於 24-5-6 22:43
有次在自修室外聽到有個女仔在講電話不停哭話好大壓力唔夠分

因為而家入大學容易左,本來唔夠料嘅都升上大學

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

因為有啲 professor 會派爛 grade,所以喺香港要攞 1st Hon、2nd Hon upper 係難過外國 U
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mandy952 發表於 24-5-7 07:01
因為而家入大學容易左,本來唔夠料嘅都升上大學
所以真係唔需要咁多間大學,只會害咗班未夠料而入到大學嘅學生,就算畢到業出嚟社會做嘢都好快露餡
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

RIP

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

esmehouse 發表於 24-5-7 07:09
所以真係唔需要咁多間大學,只會害咗班未夠料而入到大學嘅學生,就算畢到業出嚟社會做嘢都好快露餡 :thinki ...

無錯,學位氾濫唔係好事

公爵府

牛年勳章

而家好多學生由細到大都靠補習,入到大學唔識得靠自己讀書

男爵府

2024年龍年勳章

yaubb2014 發表於 24-5-6 22:30
甘辛苦先考到大學

讀書好chur, 功課考試無停
隨便搵都搵到好多單,隔幾個月一單

男爵府

2024年龍年勳章

esmehouse 發表於 24-5-7 07:09
所以真係唔需要咁多間大學,只會害咗班未夠料而入到大學嘅學生,就算畢到業出嚟社會做嘢都好快露餡 :thinki ...

中大科大成日都有人跳,呢兩間要高分先入到喎!唔係33222就入到,其他大學無咩新聞話跳樓,學位泛濫呢樣野唔多識合。

子爵府

牛年勳章

somesome2020 發表於 24-5-7 03:44
入到好大學,之後咪一樣係做社畜做到75歲先有得退休,然後等死

咁諗好悲觀,人人都會經歷生老病死。入到好大學,已經係比較有能力令自己日後生活得比較舒適的一群。
不知兩位大學生因甚麼事自尋短見,很可惜,RIP

寶石宮

貝_貝 發表於 24-5-7 07:37
中大科大成日都有人跳,呢兩間要高分先入到喎!唔係33222就入到,其他大學無咩新聞話跳樓,學位泛濫呢樣野 ...
有一班係由副學士再入返大學而唔係 DSE 完直入大學

男爵府

esmehouse 發表於 24-5-7 07:06
因為有啲 professor 會派爛 grade,所以喺香港要攞 1st Hon、2nd Hon upper 係難過外國 U
...

點解要追求 1st Hon 2nd Hon? 根本就係轉牛角尖 到最後人哋淨係會問 你讀邊間大學, 邊一科。

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

RIP 家人一定好傷心

寶石宮

Mochachoi 發表於 24-5-7 08:44
點解要追求 1st Hon 2nd Hon? 根本就係轉牛角尖 到最後人哋淨係會問 你讀邊間大學, 邊一科。
...
如果要讀 Master 都要睇成績架喎,況且現在周街都係大學生,公司請 fresh grad 都會睇你邊間大學畢業,跟住再睇你係攞咩 Hon,所以好多都會繼續裝備自己,成績冇乜關係,唔同以前,中三一批、中五一批、中七一批、大學生一批

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊