母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

多謝晒大家.....
各位奶媽or有心想餵人奶的mommy,
以我經驗黎講....想餵人奶,
最最最緊要係要信自己&信bb,
自己一定係會有足夠的奶去餵飽bb架...
而bb亦係會幫手協助Mommy架...
仲有就係要堅持....咁就一定可以成功,
唔好理會身邊的人的聲音,
雖然,大多是愛錫你,怕你辛苦的聲音,
但盡可能唔好理會,
再者就係盡可能埋身餵....
起初可能會好辛苦,但當你餵到1-2個月後,
你就會好感受到...埋身餵的好處...
又方便,又唔辛苦,去旅行就仲正,
最重要係可以親子...而哩種親子方式,
只有你同bb先可以擁有.....
加油......加油呀!

大宅

向你學習

我的奶量足夠, 但因為自己冇耐性,bb又唔多鐘意啜, 所以差唔多都係泵出來俾佢飲。

ps: 人奶媽媽有咩需要特別介口架?

大宅

好touching, 你好叻呀, 你令我地d人奶媽感到好光榮呀, 祝各位bb健康快樂!
我都餵左11個月喇, 本來諗住餵半年咋, 各位好好努力, 共勉之!
Mama: 天山雪蓮  BB: 何中b
[email protected]

別墅

回覆 1# ssiu777 的文章

好感動啊!你真係香港媽咪既榜樣。我喂左四個幾月全人奶,但係我條人奶路未算難行。我宜家仲喂多餐夜奶都會complain,真係大嘆不如。

我覺得BB離乳我一定會好唔捨得。雖然我宜家成日嬲佢未戒夜奶同食奶唔專心,但係每次一抱佢埋身喂就感覺好溫馨,見到佢啜到眼仔咪埋好enjoy個樣就好開心,一唸到呢個仔一出世到衣家長得甘快甘大甘活潑D energy全部係來自我身上,就覺得好自豪。所以我一定會比心機喂。

生左啦   小朋友早教教材分享:  http://www.kidsgoflash.com/tra_ch/ (no ads, just sharing)

大宅

yes,加油,比心機...

我好唔捨得...琴晚我叫marcus黎飲mommy奶奶,
佢望住我...想啜...但之後就傻笑...唔肯啜...haha...

如果可以,你地記得係bb飲mommy奶時,
同佢影下相...留念下...
我影得好少....只有幾張咋...

原帖由 telly_ipock 於 09-7-3 11:38 發表
好感動啊!你真係香港媽咪既榜樣。我喂左四個幾月全人奶,但係我條人奶路未算難行。我宜家仲喂多餐夜奶都會complain,真係大嘆不如。

我覺得BB離乳我一定會好唔捨得。雖然我宜家成日嬲佢未戒夜奶同食奶唔專心,但係每次一抱 ...

大宅

講真,我都介得好清下.....
蟹....內藏...炸野....都好少食....

原帖由 lindakuen 於 09-7-3 10:39 發表

向你學習

我的奶量足夠, 但因為自己冇耐性,bb又唔多鐘意啜, 所以差唔多都係泵出來俾佢飲。

ps: 人奶媽媽有咩需要特別介口架?

大宅

你真係好偉大! 雖然辛苦但有咁好的回報真係令人好羨慕! 我上一胎好快放棄左, 就係因為別人太多聲音要補奶粉, 但呢一胎希望可以堅持到! 咁多位媽媽大家一齊努力! add oil!!!

大宅

好感動呀!!!媽媽真偉大!!
我都已經全人奶七個月啦!雖然BB勁痴身,要跟我瞓,又要飲夜奶,由佢出世到而家我都無好好地瞓過一次超過4個鐘,但係我好清楚,呢段時期唔會LAST好奈,過左之後就會好懷念,所以我會繼續努力,餵到佢自然離乳,大家一齊加油呀!!!
http://lbff.lilypie.com/CsFWp8.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Breastfeeding tickers" /></a>

大宅

你真係好叻啊!
我個全人奶b都4個多月了,一直埋身喂,仲食緊夜奶。有時都覺辛苦,但睇完你個故事,就覺得一切都值得。
各位人奶媽,要加油呀!

大宅

多謝呀...其實係哩度,仲有好多好叻叻嘅mommy,
當時我一有問題...唔明...失意...就會上黎bk,
感覺就唔係孤軍作戰喇...
因為哩度大把人支持....
今日我bb自然離乳喇...
我都要鼓勵下大家....得架...
真係得架.....人人都可以成功餵母乳架...

原帖由 RainMa 於 09-7-4 00:41 發表
你真係好叻啊!
我個全人奶b都4個多月了,一直埋身喂,仲食緊夜奶。有時都覺辛苦,但睇完你個故事,就覺得一切都值得。
各位人奶媽,要加油呀! ...

大宅

係架..人奶bb勁痴身...
但都係一段時間架咋...我好享受架...
而家我個仔剛一歲,佢已經唔肯爬係我身上瞓喇..
以前飲完奶....要爬係我心口先瞓得淋架....
真係好懷念....
原帖由 jazzdawn 於 09-7-4 00:32 發表
好感動呀!!!媽媽真偉大!!
我都已經全人奶七個月啦!雖然BB勁痴身,要跟我瞓,又要飲夜奶,由佢出世到而家我都無好好地瞓過一次超過4個鐘,但係我好清楚,呢段時期唔會LAST好奈,過左之後就會好懷念,所以我會繼續努力,餵到佢 ...

民房

你好叻呀, 雖然我而家只係餵左人奶個半月, 睇完你個經歷後, 會一直堅持到底

大宅

我都睇到眼濕濕, 我都係人奶媽, 已經8個月啦, 大家一齊加油!

大宅

原帖由 ssiu777 於 09-7-4 00:57 發表
真係好懷念....
...

我pm左你啊, 你未覆我啊

別墅

原帖由 ssiu777 於 09-7-4 00:57 發表
真係好懷念....
...

哈哈,會唔會生多個,又有得喂?
我甘唸係咪好傻啊?我第一胎,所以唔知wean果陣會點。
生左啦   小朋友早教教材分享:  http://www.kidsgoflash.com/tra_ch/ (no ads, just sharing)

複式洋房

係呀,我知自己未必可以餵人奶好耐(因為唔夠奶),所以很早期我已成日影,尤其是餵人奶時,我當呢d相係珍藏,如果亞仔唔再食,以後就無機會再影。第時可以比佢睇返,亞媽餵人奶時的情況。

原帖由 ssiu777 於 3/7/2009 15:57 發表
yes,加油,比心機...

我好唔捨得...琴晚我叫marcus黎飲mommy奶奶,
佢望住我...想啜...但之後就傻笑...唔肯啜...haha...

如果可以,你地記得係bb飲mommy奶時,
同佢影下相...留念下...
我影得好少....只有幾張咋...

...

大宅

HAHA..未決定是否生第2個,
不過,能夠餵到已經好值得懷念,
開始餵時,覺得好耐咁...
餵下餵下...咁就一年喇.....
咁就話自然離乳喇.......
真係超唔捨得...
原帖由 telly_ipock 於 09-7-6 17:18 發表

哈哈,會唔會生多個,又有得喂?
我甘唸係咪好傻啊?我第一胎,所以唔知wean果陣會點。

大宅

好醒呀你.........
我影得好少咋....

原帖由 vyeenuunsg 於 09-7-7 06:22 發表
係呀,我知自己未必可以餵人奶好耐(因為唔夠奶),所以很早期我已成日影,尤其是餵人奶時,我當呢d相係珍藏,如果亞仔唔再食,以後就無機會再影。第時可以比佢睇返,亞媽餵人奶時的情況。

...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好感動﹐眼到濕埋,我都打算餵人奶餵到1歲 希望你的仔仔健康成長,母愛媽真係好偉大

別墅

好感動

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊