自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

妹妹豬媽媽,

我好支持你架! 你所做嘅事對於你嘅小朋友黎講係完全正確, 試問吓呢個世界會有邊個人對自己小朋友有無私嘅愛, 只有自己親生媽媽先係最痛錫自己嘅小朋友, 為小朋友作出一百份之一百嘅照顧。 而家呢個社會有好多全職媽媽其實都係讀飽書嘅專業人仕, 我身邊(包括我自己) 未生小朋友之前都係大學以上程度, 高薪厚職, 但係佢哋都情願遲職留响屋企, 自己一手一腳湊返自己嘅小朋友, 自己教導自己嘅小朋友, 呢d 一d 都唔係浪費架, 對於自己嘅小朋友, 陪養返佢哋有良好嘅品格, 好過要個小朋友一日廿四小時對住個工人啦! 全職媽媽其實真係一d 都唔易做, 年終無休, 24 小時 on call, 病又要做, 累又要做, 肚餓又要做, 學你個齋, 做到對手都粗哂, 當你趕頭趕命趁住小朋友瞓覺時做家務嘅情形, 又真係有幾多人知吖! 但係, 我相信我哋嘅付出, 自己嘅小朋友係最清楚架, 因為, 佢哋真係會愛錫媽媽同親媽媽多好多架!

伯爵府

原帖由 Pooh529 於 09-7-11 14:38 發表
湊BB跟本唔係一件優差, 樣樣野都要自己一腳踼, 辛苦自己知, 未湊過BB既人係一D都唔會知道一個全職媽咪既辛苦, 總知一個全職媽媽係24小時on duty 永遠都唔會一覺訓到天光, 小朋友無病無痛就好d, 小朋友一有事媽媽可以 ...
應同呀~無揍bb既人梗係覺得全職媽咪係優差喇,佢地都唔知我地幾咁多野做,永遠食飯食最遲(唔攪掂d仔女幾時到我地食呀)覺又無得好訓(我到依家都仲係成日起身睇下d仔有無"衭被"佢地病時唔洗講喇,直情唔洗點訓...返工都無咁辛苦,起碼有放工時間..我地!!邊有呀,唔係揍仔就做家務,有時得個少少既自己時間諗住做下自己野,點知好多時都會比d仔攪到乜都做唔到,我d仔一開口就"媽媽"佢地唔會叫下其他人做架喎....好多時真係忙到發火!!諗住依家我2隻小魔怪大左d喇唔洗咁煩,點知又有左老3,好快我又有隻新既小既魔怪出現喇...到時又有排辛苦喇....
大b駿逸細b駿晞

禁止訪問

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

有次我同個中學同學出黎敘舊,佢老公都有黎,我問下佢老公有無幫BB換片餵奶,個中學同學個老公話:"lee d 野有工人做"---甘我即係工人喇...佢地係有請工人,又話番工點忙點忙...話我湊好,唔洗做,好好,講lee d 難聽說話...

我林起都angry...

禁止訪問

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

人地講咩唔使理人啦
湊bb根本超忙
人地問我辛苦唔辛苦
我會答唔辛苦又唔係擔泥
不過係好忙好煩
朋友唔明白
我請佢地黎我屋企玩一日
就唔使再講咁多
見到我做到冇停手
用電腦都得單手
樓主你已經好叻
咁好心機教bb
我就做唔到...

大宅

係呀~~唔好怪我咁講~~在你99睇真係湊BB好舒服架~

我見佢地(大6的)會沖定一支大奶~~唔理飲幾耐~飲完先沖~~有次我味一味~~我話你支奶有(叔)味架喇喎(果支大奶奶大約已沖了有五,六個中,仲要係(下)天)~~晚上沖定二支大奶~~晚上唔駛再起身沖~~唔駛(數)風~~唔駛洗奶瓶(我只唔會好似我地咁用清潔野洗)~~(下)天都唔係日日同亞b沖身~~有次我都頂唔得住~~我話你個b個身都(叔)咗有二日喇喎~~機本上你同佢講佢就會話食包你個b就唔好咁多野講~~我個仔都係咁大的~~ 仲有好多好多仲勁的野架~~見到都 ~~我都頂唔得住呀~~都係唔講咁多~~我怕得(最)好多人呀~~

我見佢地真係湊BB真係好得閑架~~仲成日打十二圈都無問題~~只要食包咗佢就得架喇~~

子爵府

我以前做銀行,旺季時晚晚都O.T,有時仲O到9點十點,但都無依家湊住兩隻馬騮咁辛苦!因為返工有同事傾吓偈、有放lunch、有薪水、做掂啲嘢就o.k.!依家做housewife,自己就係工人,日日労心、労力,労功課、労佢哋反豆唔聴話駁咀、有時細路病埋仲一拖二去睇醫生,自我價值低落,俾人不事生產、看不起既感覺!!我仲要唔好病喎!!病咗都要照顧佢哋無得休息....!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我明喎(我同妳應該同年是嗎?),99有時想湊孫其實有時個心態係想係其他人面前威,唔駛出去做野受氣辛苦(對住個人仔的確係幾開心架)。講真隔左一代,加上年紀大,點都唔及父母咁上心,就算有心都未必夠力照顧。

自己湊番就梗係最好,最緊要老公支持自己,如果老公都唔撐自己就一定私己錢做back up,等小朋友再大d先再出黎揾食。
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

不過咁!自己湊細路係長線投資,雖然很労心、労力,但他們很珍惜和媽媽的關係,特別尊重父母,我啲仔女也特別錫我,有一次,我在超市買了很多東西,九歲的大兒子話怕我辛苦,主動幫我拎兩條廁紙(都很重) 回家!所以各位媽媽,妳哋既努力不會白廢!!努力!!加油!!妳們的一點一滴愛心在兒女的心頭!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

妹妹豬媽媽,

好有同感! 我囝囝而家又係19個月大, 同你唔同係, 阿仔係足月出世, 同埋我99本身冇嘢做, 咁阿仔係第一粒男孫, 佢坐定粒六有得湊孫, 點知我自己湊返, 相信佢條氣極度唔順~所以由陪我坐月開始, 就單打+攻擊我, 成日話我唔識湊(淨係佢湊先最好!); 我做全職媽媽後, 返親去99度食飯, 就話我呢樣嗰樣...其實湊得最唔掂係佢(同你99一樣抱b唔扶頸, 要訓練頸力; 餵完奶求其掃風, 又好快放佢訓低, 搞到bb成日口鼻噴奶...仲有好多問題, 不在此詳談了)

自己湊雖然好辛苦, 真係不足為外人道(尤其係要返工/唔係自己湊人, 真係唔會明; 甚至自己老公都唔會明白究竟有幾辛苦), 但能夠親身經歷bb成長, 每日教佢越來越多知識, 培養良好個性和習慣...係我哋做全職媽媽才能深深體會得到.

你唔好再理其他人點講, 自己做好本份, 要抱住一個信念: 我哋做緊嘢, 都係為bb著想, 希望能將最好的給bb! 加油!!

大宅

好媽媽勳章

雖然我唔係全職媽咪, 但每逢星期六&日我都會自己湊番囡囡, 等工人做家務&大清潔, 所以我明白全職湊bb真係好辛苦!! 有得揀我寧願返工, 因為全職湊bb係24小時on call, 返工我都有收工時候呀嘛!! 點都好, 你唔好理其他人講乜野, 最緊要係你老公明白你體諒你, 俾心機湊到阿女肥肥白白精精靈靈, 等啲無謂人自動收聲, 呵呵~

不過我覺得你都唔好迫得自己太緊, 你俾太大壓力自己喇 (e.g.教阿女認好多字, 驚佢比唔上人地), 有時候你要學識放鬆自己, 一條橡筋拉得太緊好易斷ga!!

水晶宮

我好明你感受呀!因為我都一個全職媽咪0黎!我從個仔一出世就照顧到而家(4歲幾)從來無人幫我手,我mami奶奶果d都無幫過我手一日..所以我知湊小朋友係好辛苦的! 無湊過的人未必感受得到,還有在職的媽咪其實也未必感受得到,因為佢地有工人或家人幫手..
如果小朋友天生乖巧都好d叫易湊無咁勞氣,若果係比較好動無時停果d你仲辛苦啊!好像我仔咁!好活躍無時停!對住佢全日真係無咩私人時間架!我d朋友寧願返工都唔想全職湊仔呢!佢地覺得返工像避難所, 其實做全職媽咪換個好d角度來睇都好既,因為可以見到個小朋友成長,佢每每第一次你都能見到,童年過左就返唔到轉頭!好好珍惜同佢地的時間啦!你所付出..唔會白費架!支持你!

同埋我覺得你壓力有點大,放鬆d..咁樣對你精神上和教小朋友時好d架..小朋友都會feel到..學習上,慢慢0黎啦,又唔洗咁赶要佢識幾多幾多野既,根據返佢地的能力去教啦,我以前都像你咁..教個仔字卡等等..想個仔識野多d,而家我會覺得學習應該從生活上學習,唔一定要比好多字卡比佢地囉

大宅

湊b好辛苦,絕對唔係1份優差
原帖由 妹妹豬媽媽 於 09-7-11 13:55 發表
成日卑人以為我湊BB好舒服,包括我D朋友,我99…如果你同人講湊BB好辛苦, 人地會以為你講風涼說話, 又會以為你唔識湊, 點解要甘睇wor

我個女係早產BB,出世得三磅,住了4X日醫院, 係醫院試過肺炎, 唔識吸氣……坐月其 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

做左人啊媽先會明白,即使無人明白你,你女女都會明白你.
都係果句,世上只有媽媽好

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都有同感..我c6都以為我湊仔好舒服~佢d不知所謂同事又係咁講...其實家庭主婦仲辛苦過黎做野呀~!
亦有未結婚既朋友覺得享受少奶奶生活..事實唔係咁架~~真係好辛苦,,樣樣自己親力親為...樓主,你加油呀~唔好理人地點講?做好自己本份就ok~

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

辛苦到嘔, 辛苦到喊, 我仲有隻狗, 細仔仲食人奶, 但唔會辛苦一世嘛, 等埋細仔入 n1, 我就會好 d. 因為我覺得呢個我係責任, 仔女自己個肚生出來架嘛. 我就平時去會所玩見太多工人湊的小朋友, 有些情況真係好令人担心的, 我唔捨得仔女咁細個就要外人手上湊, 一日只能見媽媽一兩小時咁少.

工人始終唔同媽媽, 我試過有人地的小朋友走埋來叫我媽媽, 因為佢好羨慕我個女日日都有媽媽湊住去玩....佢地有時真係好寂寞~~

原帖由 妹妹豬媽媽 於 09-7-11 16:29 發表

係呢,你兩個小朋友年齡甘近,你辛苦嗎?
你好勁wor~~

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你又係一拖二呀....你講得岩呀, 得閒 c 都唔得閒病, 明明病都要 "開工" 服侍班大爺小姐, 真係連病的資格都無. 我仲成日工傷, 俾佢地整親, 多野做心急切野切傷, 差唔多日日有傷口. 有時小朋友唔聽話又勞心, 未停課就有校內活動, 課外活動一大堆, 停左課仲慘, 日日係家困獸鬧...唉~~~ 姊妹, 大家頂住啦 ...

原帖由 tszyan1001 於 09-7-11 18:45 發表
我以前做銀行,旺季時晚晚都O.T,有時仲O到9點十點,但都無依家湊住兩隻馬騮咁辛苦!因為返工有同事傾吓偈、有放lunch、有薪水、做掂啲嘢就o.k.!依家做housewife,自己就係工人,日日労心、労力,労功課、労佢哋反豆唔聴話 ...

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

多謝各位明白,我地全部無人幫手既全職媽媽加油~

其實我都好開心可以自己湊呀女,不失我開頭受老公黑面都要堅持湊,佢仲反問我:個女將來點? 其實我自己湊番先係為佢將來好,幫呀女係健康同學習上打好個底,我地早產BB要隔幾個月番醫院覆一次診,一歲前每日要食三種維他命,我實唔可以假手於人,但我老公今時今日終於明白我苦心~

至於呀女,我當然唔會勉強佢學習...但我不斷甘教佢係有三個原因,(1)其中一個係呀女本身好鍾意睇書同玩圖卡,我本身每日同佢玩半個鐘,我一收埋轉玩玩具就狂喊,我先加成一個鐘,同埋原來幾個月時卑佢睇Baby Can Read, 佢係會learn晒D野, 當佢一識表達,原來已認得好多生字,連我老公都叫我卑心機教...唔洗擔心,我唔係凈係教生字,我好互動ga, 連煮菜,蕃茄,水果,都會卑佢touch下,睇下,呀女好開心~

(2)第二個原因係我見我有早教同無早教既小朋友係有分別,我未想珍惜自己湊個女既機會,幫下佢打好個底,為學業舖下路,因為我自己條路好難行,唔努力,A level後入唔到day time U, 要慢慢讀part time U,好take time~
唔想個女好似我甘

(3)我個女早產,細細粒,(19個月得79cm,22磅)明明番緊14-18 months playgroup,人地都會問我佢一歲未,我擔心佢個發展,我自己辛苦D就盡下人事喇,盡下棉力,教佢多D野law~

不過,我眼見個女健健康康都好心滿意足,因為能夠生BB同有個健康BB都唔係易事~但我真係想等呀女入學,我出黎做一野...我唔想人地覺得我"無生產"好似好無用甘~

首頁

尾頁

跳至