自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都覺得只係識a-z/1-10,唔代表D咩.
我隻豬仔28個月大,我無特別教佢a-z,我覺得返學遲早會識,不過我隻豬仔有學phonics,佢識a-z嘅發音,所以佢見到abc會EE噢噢讀個音出,我由得佢.1-10佢都唔識順住數/見到個數字識講,但係我就教佢數數目,佢識數1-5內(係逐粒數果隻).
vocab佢都識好多,成句英文句子就未識,我隻豬仔講野好叻,好多野識講,好多唔係佢年紀知嘅野佢好知(可能我成日都會講D佢身邊嘅事物佢聽),同大人傾計一D都無問題,仲好世界仔,成日唔該晒,痳煩晒,多謝晒,下次見,小心D...掛嘴邊!

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

only broken English: want milk, want pooh pooh

子爵府

我個仔26個月識串80-90個英文字,講英文單字百幾二百個.句子就無.

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

2.5歲人仔...首先自問自已母語係咩,
如果係英文嘅話你就要努力啦,
但如係廣東話嘅話...唔使急,
打好中文基礎先...

[em:14: ]

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

2.5歲mouth: 要比英文???外國既bb...都未講到一口流利英文mouth: 都係單句,單字咁咋...

講真...2.5歲...有d..bb都係岩岩開口講野1,2個月...見好多人都問...bb2歲都未講野點算..

珍珠宮

但bk亦都有好多2歲神童!!!
原帖由 月希 於 09-7-14 23:18 發表
2.5歲mouth:mouth:" /> 要比英文???外國既bb...都未講到一口流利英文mouth:mouth:" /> 都係單句,單字咁咋...

講真...2.5歲...有d..bb都係岩岩開口講野1,2個月...見好多人都問...bb2歲都未講野點算.. ...

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hey, bk 幾個月神 b 都有啦. 半歲未夠同時上中英日法西班牙語, 呢一兩年真係越來越多. 有點 crazy 的感覺.

禁止訪問

大宅

人比人比死人呀.所以無需太介懷

別墅

小朋友慢慢學..唔洗太急既...有d 跟賓賓傾下就會學d..

子爵府

原帖由 marcus_lui 於 09-7-14 23:33 發表
小朋友慢慢學..唔洗太急既...有d 跟賓賓傾下就會學d..

除非生活係於全英語的環境中,否則應該都唔算太高

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 macca 於 09-7-14 23:21 發表
但bk亦都有好多2歲神童!!!

mouth: 咁都係既...現今好多神童...幾個月就上playgroup..學乜學乜..未識講野就學第2,3,4,語言

大宅

原帖由 kai3028 於 09-7-14 19:10 發表
我個囡成兩歲先識講野,,
到依家都講得麻麻地,,唔好話
講英文,,

我阿囡3歲半讀K1才開始學ABC,學前完全冇教佢任何英文,e家咪一樣讀band 1 英中,英文仲幾好添,小朋友個個潛質同進度都唔同,唔駛太緊張要同人比較架

別墅

由bb開始我們(父母工人姐姐)是全英文同bb說的, 直到上n1我們特意報主流班(有中文), 他才說多了廣東話, 國語學校家中有教所以他都ok. 我阿仔英文不算好叻, 但他完全不會怕和外國人說話. 2.5歲時我阿仔都偏向 中英文單字跟短句多, 單字是我們隨他興趣書上教的, 不是apple 個些, 可能是外太空 (outerspace ), 到現在3歲的6個月中, 他突然說多了很多句子, 現在如果我們教2-3次, 他可以邊看句子, 邊用手指逐個字讀出來, eg: The doctor give me some medicine . 所以2.5歲跟3歲的能力會有很大的不同, 2.5歲就不出長句不算太差吧, 他吸收得很快.

我自己英文叫做良好, 不過是讀書學的, 始終不是native, 所以一定是聽/ 看/寫 好過說, 反而好多"地道"的生活用語就不懂, 我自己覺得就算如此, 同小朋友早些開始英文對話都不是一件壞事, 我想不需太介意是否100% 牛津腔才對他說英文.. 就算英國人, 都有好多不同音的英文, 小朋友需要會聽不同的音, 其實他們又看VCD, 又上學, 只要習慣了多語言的環境, 就很自然會見人說人話, 見鬼說鬼話. 且發音很好.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 CBBCBB 於 09-7-14 23:37 發表

我阿囡3歲半讀K1才開始學ABC,學前完全冇教佢任何英文,e家咪一樣讀band 1 英中,英文仲幾好添,小朋友個個潛質同進度都唔同,唔駛太緊張要同人比較架 ...

係囉.
學我同事, 佢都係讀叻學校的, 都話, d英文你早學人地幾年又點? 人地一到適齡去學, 好快就PICK UP到, 根本唔駛驚...

洋房

我阿囡18個月未夠就識晒A-Z 及 a-z, 數字由 one
to ten; 好多單字都識講; 20個月識full simple sentences, 數字由one to sixty; 而家24個月已經全英文對答, 講東話也完全ok, 普通話識簡單的對答, 日文識唱我成日唱果首 "四季歌" 同簡單的打招呼, 還有聽西班牙文, 意大利文 及 法文CD, 雖然唔識講, 但如果你問佢而家聽緊咩, 佢會答你 It's Spanish, Italian or French! 或者你問佢想聽咩cd, 佢會答你其中一種, 如果你播錯左 (有時特登播錯), 佢會即刻話 It's wrong! 要你播番啱! (其實我地大人都未分到!)
其實每個bb都係天才, 真係要睇你俾幾多exposure佢, 如果你一日唔俾佢接觸, 佢就唔會學到, 好似你一日唔俾佢sir滑梯, 佢遲d都會學識, 不過係遲d咁解唧, 父母自己嘅選擇, 因為我相信每個父母都係想自己小朋友好嘅!
其實唔需要同人比, 咁細個亦唔需要講程度, 自已覺得自己小朋友ok及開心就得嗱!
不過原來教小朋友真係有辦法架, 我最初都係唔識, 好彩後來都學到! 如果唔係, 真係浪費左佢嘅時間!

大宅

英文真係容易學過中文好多.

我女認乜英文都得.但中文..............就唔認得.

子爵府

我個仔就快兩歲啦, 連自己叫咩名都未識講, 更加唔好話識幾多英文.

唔會刻意咁教佢識字方面既野, 反而會同佢玩多d, 砌下積木, 打下波波, 踩單車. 佢開心時我又無唔大壓力.

abc, 等佢返學先學都未遲..

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 pigletmom 於 09-7-15 00:19 發表
我阿囡18個月未夠就識晒A-Z 及 a-z, 數字由 one
to ten; 好多單字都識講; 20個月識full simple sentences, 數字由one to sixty; 而家24個月已經全英文對答, 講東話也完全ok, 普通話識簡單的對答, 日文識唱我成日唱 ...

XX語言學習中心

多謝分享

珍珠宮

原帖由 莎莎莉莉 於 09-7-15 09:08 發表

XX語言學習中心

多謝分享

玩凌空踢爆???精彩呀~~

首頁

尾頁

跳至