想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

最緊要係d質量超水準, 來架次數多等於蛋蛋存貨少(我念係咁), 我一年來13次架, 但無(鬼)卵用, 質量唔好, 都係唔可以bingo.
你有無念過比ec針針佢呀, 可能一針完,你m小姐即來報到.

原帖由 lalamike 於 09-7-18 16:30 發表
哈哈……呢樣野令我諗起細個時候,見d同學成日都說肚痛,又說唔方便,真係體會唔到(當然後來就知佢地成日受m小姐騷擾啦)……仲覺得太好了,慳番d$$$,又唔駛煩!
呢幾年先知,原來m小姐唔來,有bb的機會係……比一般人少囉……人地一 ...

大宅

我如果不吃排卵葯的時候,都是3個幾月先來。一年先得4-5次度

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

係啦,我都諗住明天仲未來m就打下比ec問下先……
不過我早幾個月前已約左嚟緊星期二做婦科檢查,如果萬一針完來m,又係比佢kick住左……
所以……頭痕中!

原帖由 buu2 於 09-7-18 16:48 發表
最緊要係d質量超水準, 來架次數多等於蛋蛋存貨少(我念係咁), 我一年來13次架, 但無(鬼)卵用, 質量唔好, 都係唔可以bingo.
你有無念過比ec針針佢呀, 可能一針完,你m小姐即來報到.

...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 寶貝168 於 09-7-18 16:49 發表
我如果不吃排卵葯的時候,都是3個幾月先來。一年先得4-5次度

3個幾月黎 ?! 咁都算係季經, 其實你直情唔食排卵藥得唔得 ?

大宅

好媽媽勳章

我都等左4年2個月,
身邊既朋友、同事,
由佢未結婚到生仔再到生第二個,
人地個BB都兩、三歲勒,
但自己到而家仲係到等等等,
其實我已經接受,
接受自己呢一生都係無兒無女,
只係當想到呢度,
我仍然會流淚,
原來我根本一直都未放得低!!

With GOD all things are possible.

別墅

我都等咗差唔多2年啦,連遲過我努力成年的朋友下個月都生啦,我自己都唔知要等多幾耐,個個月都有用紅d,深粗+隔日dodo又有,連續三日dodo都有,早上又有深夜都有,但係都係唔中,好心灰,但依然會努力,我相信生bb係我地嘅天性,我地一定可以成功,係遲早問題,我地唔好放棄,大家一齊加油

複式洋房

Be strong.. don't give up!!!!

複式洋房

Co Co B,
不要比太大壓力, 放鬆d, 我身邊朋友個個都是這樣....

原帖由 CoCoB 於 09-7-19 00:45 發表
我都等左4年2個月,
身邊既朋友、同事,
由佢未結婚到生仔再到生第二個,
人地個BB都兩、三歲勒,
但自己到而家仲係到等等等,
其實我已經接受,
接受自己呢一生都係無兒無女,
只係當想到呢度,
我仍然會流淚,
原來我根本一 ...

大宅

好媽媽勳章

suki168,

多謝妳的安慰,
其實我都係呻下者,
無咩既,都5年勒,
咩都化啦,算啦,
疊埋心水,同老公好好地過埋下半世,
好好咁享受生活!!

你都要努力,開心過每一日呀!

With GOD all things are possible.

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

我都等左就快2年...好明日大家既心情...我而家都好想逃避, 如果身邊有朋友懷孕, 真係好唔想接近佢, 唔想令自己多想~羨慕~
但我有朋友....佢真係等左10年先可自然成功懷孕, 所以各姊妹都唔好放棄~願主祝福我地早日懷孕~

男爵府

我都係高齡,不過之前無想過要BB
近兩年因為老公想要先諗住生,
努力左年幾唔得就睇中醫,不育科,
想試埋IVF唔得就收工。

其實大家試左咁耐,不如試埋IVF啦,
因為IVF成功機會真係幾大架。

大宅

suki168,
你不要灰心,我覺得你要找一個好的不育c+醫生看一下,我有朋友又係試極都冇,紅d經常冇線,去醫生一照就知道出了婦科毛病。
有2個朋友又係多年冇所出,一食排卵丸就有左,生左添。
我自己都有多囊問題,試了3年不成,便早早找不育醫生,都看了一年有多,中醫也看過,但對多囊幫助不大,最後都是不育醫生幫到我。

這些醫生都很fully book,你依家book半年後有得睇,呢半年就靠自己啦!30歲仍很年輕,但懷孕機會是逐年遞減,把握時間啦!

quote]原帖由 suki168 於 09-7-17 19:55 發表
各位姊妹們, 其實我已經上親子好耐, 眼見很多姊妹又無到有....後在分享bb現在幾噤可愛, 在漫長嘅五年見證佢地成長1歲, 2歲, 3歲, 之後又有第二個小朋友, 加上身邊朋友一個又一個有bb, 心情由傷心到平常心, 我又一直 ... [/quote]

民房

我可能比你們好d. 我有一個5歲幾嘅仔, 但我一路追咗4年多都未有第2名. 睇過不育醫生, 做咗兩次iui, 醫生話d蟲蟲唔夠, 都無辦法, 唯有聽天由命啦!

子爵府

畀面勳章

我都努力咗近3年... 針灸加中醫, 舊年quit埋份工避開變態老細,減低工作壓力都未有聲氣, 年頭去睇西醫發現有多囊,結果等於由頭開始過...
大家都要加油~~
[

伯爵府

我都2年啦,
而家半放棄,
已經高齡,
明年都未有就直接去做ivf,
唔得就算啦,
求其冇咩大病痛,都算好好啦,
冇未同老公去多d旅行lor,
都可以開心架嘛

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

係呀, 唯有咁樣安慰自己啦..... 我小産左1個月左右....

只好安慰自己....係BB想奬我地兩個去多1,2 次旅行先再黎 :)

呢個星期去一個幾日短線....下個月去一個長線...之後再努力過...

咪珍惜下2人世界先law.....希望樓主同大家都唔好灰心....無論點都開開心心 :)

原帖由 sasatt 於 09-7-21 20:44 發表
我都2年啦,
而家半放棄,
已經高齡,
明年都未有就直接去做ivf,
唔得就算啦,
求其冇咩大病痛,都算好好啦,
冇未同老公去多d旅行lor,
都可以開心架嘛 ...

複式洋房

我個人認為對於不育治療方面,西醫比中醫快好多,而且比較針對性。我試左半年自然懷孕唔成功已經睇婦科,一年未懷孕已經睇不育,因為時間唔等人,咩年紀去做治療都係一樣價錢,所以我未夠30歲都照睇,而且如果年紀約30歲做IVF有一半機會成功。
如果試左好耐唔得就要轉下方法。我有個朋友經期時有時冇,睇中醫食藥就有,唔食就冇,睇西醫先知係多囊。

男爵府

我都覺得西醫比較快同可靠,
我之前睇中醫,成日都話我唔努力,
又話有瘀血未清,睇左半年都唔得,
而家都睇番西醫做IUI, IVF喇

複式洋房

回覆 35# sasatt 的文章

我都試了4年, 仲係踏入高齡(每個月都係期望m 小姐不好來), 我都會同你想法一樣, 真係上天安排我們無小朋友, 餘下日子都可以開開心心同老公去旅行

首頁

尾頁

跳至