自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

男家通常都係老公姐夫比~因好多時佢都帶埋佢父母細妹一齊食,同埋我地冇佢咁有$佢都唔洗我地比$

女家就幾兄弟姊妹夾~父母or小朋友就唔計

大宅

老公o個邊好多分枝,出親去食都係"爭"找數
今年新年老公比左筆錢奶奶過節
呢幾次食飯姑奶都預早同老公講唔好爭
佢筆錢仲夠食

我屋企人小,一係我比一係細佬比,大家無計

大宅

睇下咩情況啦. 我外家嗰邊, 大時大節嗰d, 無論每個family有幾多人出, 我地都係照"家庭單位"除(阿爸媽咪唔使). 但平時飲下茶/食下普通飯呀, 多數大家都會醒目, 輪住請.

大宅

原帖由 hodoyoudo 於 09-7-20 10:42 發表
我咁問係覺得我其中一個家姐針對我. 所以有d唔開心囉.
都唔係錢問題, 佢針對我, 我咪企硬囉

唔好咁唔開心喇
可能依家環境都麻麻,大家使錢都就住
雖然你覺得佢計較左d,但算均真
既然你老公同小朋友都有食咪當夾返囉

好似下面有媽咪話
一家人齊齊整整食飯都係福氣黎

伯爵府

我地 (男家或女家)都係計人頭, 不計小朋友同父母.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我家...如果得我同阿媽...當然係我比啦 不過如果係快餐店果d...就我媽比 因為係佢去買...佢去拎(佢知我成日烏下烏下唔知去邊度拎野食 )
如果同阿哥一齊...就阿哥或媽咪是旦一個比..反正佢地d 錢係share用的..
如果係同老豆果邊d屋企人出街食..就係一家家人囉..我同仔仔都加入媽咪果一家
同媽咪果邊d屋企人...真係少之有少..通常係屋企食..偶然出街...應該係我阿姨比

老公果邊最簡單..兄弟間好少工作以外既來往...唔會一齊去玩...所以一定唔會有機會邊個要比錢或夾錢等
如果係一大班人同老爺食..就係老爺比錢的

珍珠宮

原帖由 hodoyoudo 於 09-7-20 01:13 發表
一家人 有d單身 有d兩夫妻 有d有小朋友
通常埋單點計?

父母都不在了. 兄弟姊妹都有工作, 所以不論年齡, 大小同價. 大家都好接受這個方案.

男爵府

我亞爸媽個邊, 係由我四姊弟每月儲既飲飲食食既儲蓄度拿出, 因我地會每月入一定既數目(數百元), 當係一d娛樂飲食消費, 所以唔駛下下去計, 但每月會有條數出黎, 等大家知個pool有幾多$$$

我c6個邊就食左會除番仔女既人數(我都計算在內), 然後再夾...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 hodoyoudo 於 09-7-20 01:13 發表
一家人 有d單身 有d兩夫妻 有d有小朋友
通常埋單點計?

我地就有個基金. 6兄弟姊妹每月會供錢, 如出去食飯, 就用基金錢比.

大宅

原帖由 qq媽媽咪 於 09-7-20 11:09 發表

我地就有個基金. 6兄弟姊妹每月會供錢, 如出去食飯, 就用基金錢比.

一家人如果要計到咁足(我講我屋企)
就算有基金都會計較人頭計定家庭計喇.:-|

如果真係有人不滿, 下次我想除埋c6果份.
不過其他家庭(即使單身)都prefer家庭做單位.
尷尷尬尬:cry:

伯爵府

原帖由 hodoyoudo 於 09-7-20 11:24 發表

尷尷尬尬:cry: ...

咁究竟你家姐點同你計先???

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

都少少長﹕

我屋企人是超計較個隻,因為人多(有三十幾人)。最大個姑姐仲成日講佢兩公婆退左休,都要比咁多錢,但係佢一家四口連兩個仔既女友(即一6人),而食飯通常都係仔囡比,個個都出身搵錢。以前是除開每一家,但係又有D人話,大姑姐會著數,6個大人,佢D仔搵咁多錢﹗唉~~~

為左平息佢唔想比錢(又或者比少d)既性格﹐我們不分大小,都要付款﹕
退休、part-time人仕及未搵錢的小朋友﹕當半個人頭計(即0.5)
搵錢及全職人仕﹕付1個人頭計(即 1)

雖然除人頭複雜左d,但為了塞住姑姐把口,連小朋友都要計時,佢就無得出聲。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

原帖由 hodoyoudo 於 09-7-20 11:24 發表

尷尷尬尬:cry: ...

唔好唔開心啦!
點計都好, 當賺或貼都是給家人, 不要理會她, 忍到就忍, 忍唔到就不同她一起吃, 我姊都是喜歡針對我, 到現在我都忍唔到, 所以都不跟她一起吃飯 la, 有時想可能大家沒緣份 la

子爵府

媽咪生日或者母親節就我哋三兄妹夾份, 其如食飯多數阿哥/家姐俾 (我最細), 佢哋都唔介意, 我就梗係冇所謂, 呵呵.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

每個家庭計

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我老公屋企有個基金會,每個仔女每月就入幾佰元,用嚟大節日用ge,例如:老爺、奶奶生日,中秋節食飯等等,平時普通食飯就會另行再夾,如果大日子有啲仔女嚟唔到,都要照夾。因為我老公同佢啲家姐,細佬妹已事先講明(係我教佢講ge。費時麻煩

大宅

原帖由 123!@# 於 09-7-20 11:30 發表

咁究竟你家姐點同你計先???

有五個兄弟姊妹 :
兩位single
一家有四口
一家兩口(計果位)
我地一家三口, 小朋友7歲.

但因為佢地d家人唔係經常出現, 而我c6就每次都出現, 所以覺得唔抵掛.

大宅

原帖由 mei524 於 09-7-20 11:40 發表

唔好唔開心啦!
點計都好, 當賺或貼都是給家人, 不要理會她, 忍到就忍, 忍唔到就不同她一起吃, 我姊都是喜歡針對我, 到現在我都忍唔到, 所以都不跟她一起吃飯 la, 有時想可能大家沒緣份 la ...

你都講得岩既.

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

除左62, 99全部照人頭計數

公爵府

我屋企人唔多, 2姐妹 (妹妹細10年, 未搵到野做) 所以一定係我俾哂~

老公果邊好少出去食飯, 如果出, 一係6299自己俾哂, 一係我老公/ 叔仔俾哂, 唔會SHARE既~

首頁

尾頁

跳至