自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

呢類型嘅小朋友,你一定要佢明白聰明唔係代表什麼,再聰明嘅人都要讀書,學習,經過努力得出黎嘅成果,一定會比冇付出嘅好,我仔就係呢類型,老師覺得佢上課唔專心,因為佢認為已經識晒,咁我地就要解釋俾佢知囉,其實家長會幾煩架

男爵府

我個女正正係咁, 你話佢, 佢大把道理講, 仲要好多時係比佢講得通, 其實之前問過佢學前班既班主任, 我問我個女咁樣好唔好同佢揀活個D學校, 佢話佢既性格要谷先迫到佢做野, 所以同佢揀左間幾傳統既(聖心), 因為佢性格幾似我, 我細個讀活個D讀到一PAT野咁!但係佢專注力真係麻麻地架, 有咩方法可以改善。
原帖由 cmmcbb 於 09-7-20 17:31 發表

情況差唔多...我個囡歲半...
佢亂咁攪野...見到我發現左就會話 "我擺....,擺 E 道"
我冇諗過歲半人仔會識得咁樣.....佢好古惑囉...

男爵府

都唔知係咪個天玩我, 一個就轉數快, 一個就去健康院話要跟進…..

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 mat媽 於 09-7-20 16:59 發表
係香港的教育制度下, 這些 轉數快 + 觀察力強 + 每事問既小朋友 唔會好著數

咁有陣時又唔可以怪晒香港教育制度既
有d父母一樣係會催谷自己的仔女
香港一樣有d唔多催小朋友的學校
但父母一見仔女有d小聰明, 就已經想佢讀高一級
讀深d, 再讀深d....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 anma 於 09-7-20 17:28 發表
鋒芒太露未必佳.
做人好, 讀書好, 沈實內歛為上.

同意,
最重要都係小朋友要有正確價值觀同人生態度
我個仔一樣三歲幾就搏咀好叻
但係, 我係擔心多d...
好驚好難教...

男爵府

呢個都係我好擔心既問題, N個人同我講我個女會好難教, 所以我自己都心中有數。
原帖由 莎莎莉莉 於 09-7-20 18:08 發表

同意,
最重要都係小朋友要有正確價值觀同人生態度
我個仔一樣三歲幾就搏咀好叻
但係, 我係擔心多d...
好驚好難教...

珍珠宮

好媽媽勳章

我以前教過書, 轉數快 + 觀察力強 + 每事問既小朋友,
長大後通常老師唔多鐘意, 覺得佢地係搞事份子.

你不如選間活動教學式的學校/國際學校, 等佢讀得開心D.

我覺得讀書叻的, 大多係低調沉潛.

珍珠宮

原帖由 jaycee_mami 於 09-7-20 18:16 發表

我覺得讀書叻的, 大多係低調沉潛. ...

講得岩呀~~ 我亞三完全就係topic講尼個特質..可惜.. 到而家仍係激死亞媽等山拜..

珍珠宮

原帖由 060905 於 09-7-20 16:17 發表
轉數快 + 觀察力強 + 每事問既小朋友 係咪真係會讀書會叻??
但係佢專注力唔算太好, 好多時都坐唔定。
唔好比呢種評語呃左,如果李雲迪練少d琴,佢今日仲有冇呢個成就?

聰明只係可以在學習上幫一把,但永遠取代唔到勤學的態度!

珍珠宮

原帖由 jaycee_mami 於 09-7-20 18:16 發表

我覺得讀書叻的, 大多係低調沉潛. ...
絕對同意!

調轉諗諗,選間活動教學式的學校/國際學校,會唔會更加助長左呢種小朋友的唔專注/冇耐性/冇毅力呢?

男爵府

我就係驚, 因為盈盈D性格好似我, 我細個都係好懶個隻, 我去讀活動教學個D, 返學遊雲, 最弊我唔係聰明個D, 愈整愈懶, 結果跟唔上 。

好苦惱呀家下, 谷又死, 唔谷又死。
原帖由 VKwan 於 09-7-20 18:27 發表
絕對同意!

調轉諗諗,選間活動教學式的學校/國際學校,會唔會更加助長左呢種小朋友的唔專注/冇耐性/冇毅力呢?

男爵府

我都知, 幾聰明既人, 懶係會害死佢, 點樣可以令佢唔好咁散慢呢??
原帖由 VKwan 於 09-7-20 18:24 發表
唔好比呢種評語呃左,如果李雲迪練少d琴,佢今日仲有冇呢個成就?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你另一個咩事呀

原帖由 060905 於 09-7-20 17:51 發表
都唔知係咪個天玩我, 一個就轉數快, 一個就去健康院話要跟進…..

珍珠宮

原帖由 yuyumon 於 09-7-20 04:51 PM 發表
路遙知馬力....小朋友仲細,做家長從後幫助同糾正先重要呢.
宜家D小朋友真係叻左,精靈左.
位位都有自己特性.

Agree!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

男爵府

佢歲幾仲未識企, 唔係好大隻, 怕佢有腿肌肉有問題, 同埋佢未識講野。
原帖由 wingogo 於 09-7-20 18:46 發表
你另一個咩事呀

珍珠宮

我細佬 就係咁 ...

以前個年代無咩活動教學 ..
佢坐唔定, 後來小學好似2年級就比踢出校
中學時就除左 PE, 科科紅

好彩來左 uk, 上課比較活動. 都讀完大學

男爵府

我本來都唔太信, 不過當好多人同你咁講既時候, 你點都會信dd!
原帖由 VKwan 於 09-7-20 18:24 發表

男爵府

轉數快 + 觀察力強 + 每事問既小朋友 係咪真係會讀書會叻??

我個仔都係咁,老師講嘢仲要八掛身邊發生嘅事情,學嘢學得好快,家中大小事務都要插手,又要自己去做,依家仲識駁咀,又識找籍口去掩飾做錯的事情,真係日日比佢激到我想死
但係學校個評估報告都ok,希望阿仔保持到,我已經好滿意
進一步挑戰 GO!GO!

水晶宮

畀面勳章

原帖由 060905 於 09-7-20 16:41 發表
你個小朋友係咪呢TYPE??

NO 我仔係唔聲唔聲,成績嚇你一驚,返學遊魂,長期欠交功課果類!

大宅

但還事肯温課本,以心機做功課, 睇課外書, 如果專注力差, 亦會同時出現記憶力不持久, 所以要經常重覆温習, 最後重要語文能力强咁就差唔多。

首頁

尾頁

跳至