懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 2# candy0qq 的文章

多謝你ga解答呀,我都放心D。。。

洋房

我的問題系今日見過醫生後都有答案啦!系需要拆線的,而拆線的時間可以系出院個日,亦可以出院後再拆(哩層無問到系吾系要去張E生診所拆:;pppp: );拆線後醫生會清洗傷口貼防水膠布,個防水膠布系一個星期後自己撕就得了,期間吾需要去找醫生再洗傷口的。

洋房

原帖由 candy0qq 於 09-7-25 11:17 發表
大家好,我系09.8.12需要在法國醫院由張國良醫生剖腹。現在有兩個疑問,請問今年由張醫生剖腹的媽媽們要否拆線呢?能要求用可吸收線?法國醫院的剖腹套餐系4天3夜,是否出院後第7天要回到醫院拆線?出院後要否找醫生洗傷口? ...

我出院一星期啦!給有興趣的朋友一個答案,要拆線但一點都不痛,醫生手藝太好了,止痛藥效很強,我手術第二日就可以自己落床去睇BB了!出院後不需要洗傷口,而且還可以洗澡因為貼了防水膠布!希望每個張E生接生或開刀的准媽媽們都放下心頭大石一切都會很順利的!

大宅

Hi,
Dr Cheung helped me to deliver my baby by c/s (emergency) in the mid of July. My experience is same as yours. Dr Cheung’s 手藝 is very good. I did not feel any pain during the operation, 落床, 拆線 and when I return home. I need not to take any 止痛藥 when I return home too.

洋房

原帖由 candy0qq 於 09-7-27 21:32 發表
我的問題系今日見過醫生後都有答案啦!系需要拆線的,而拆線的時間可以系出院個日,亦可以出院後再拆(哩層無問到系吾系要去張E生診所拆:;pppp: );拆線後醫生會清洗傷口貼防水膠布,個防水膠布系一個星期後自己撕就得了, ...

我出院時就拆著啦一點都不痛!

大宅

原帖由 candy0qq 於 09-8-20 11:26 發表

多謝報告, 又多位媽媽讚張醫生, 咁我十一月開刀都冇咁驚 ~~~

大宅

你住左幾多日院呀? 係咪係法國生? 幾錢找數呀?
我12月都係搵張醫生開刀想有個預算

原帖由 candy0qq 於 09-8-20 11:26 發表

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我出咗院已然個幾月,可以同大家分享一下
入院前問過張醫生大約幾錢,佢話6人房預3萬幾埋單,最後我住3人房3萬有找
費用包括醫院收費+張醫生收費+兒科醫生收費+麻醉科醫生收費,其實6人房同3人房都係3等房,雜項收費一樣,只係房價差幾十蚊1日,住幾日埋單相差很少,但環境好好多
3人房分ABC床位,A床位比較大少少近窗口,
B床位係中間對住電視機,C床位近Toilet及門口,我住B床位覺得好好,因為我喜歡看電視

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我後來先知,原來政府醫院生會同BB做聽力測試先出院
但法國醫院同BB做聽力測試要報名同另收$500,如果唔做可以到健康院book期做(免費的)
不過可以再選擇的話我會在法國比錢做埋,因為做聽力測試要BB睡覺時做的,去健康院做的話,妳要想辦法確保BB在預約及輪候的時間內要睡覺,讓姑娘可以幫BB做到測試,但在法國醫院做他們會處理,不用妳操心

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

張醫生手勢好好,而且開的止痛藥很有效,
基本上由生BB到現在都沒有怎樣痛

大宅

請問你開刀係全身or半身麻醉呀?

原帖由 candy0qq 於 09-8-20 11:05 發表

我出院一星期啦!給有興趣的朋友一個答案,要拆線但一點都不痛,醫生手藝太好了,止痛藥效很強,我手術第二日就可以自己落床去睇BB了!出院後不需要洗傷口,而且還可以洗澡因為貼了防水膠布!希望每個張E生接生或開刀的准媽媽們都 ...

首頁

尾頁

跳至