跳至

首頁

尾頁

大宅

唔洗擔心, 大把人同你一齊面對同一問題,包括我在內。 我仔仔都係未識講嘢, 所以age 2都要再返健康院. 之前, 當我在做家務時, 他都可以自己玩不用我理會他,又願意俾其他人抱. 但當一踏入18個月......180度大轉變(果種感覺幾神奇 ) 現在他的表現就如同你囝囝一樣 有時我都會覺得好煩, 好'蚊'。 但明知嬲都無用, 唯有繼續笑住面對啦!

加油呀!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油呀 ...做父母真的非常辛苦....大家繼續俾心機, 但謝謝各位提供意見

禁止發言

禁止發言

大宅

12000分感激所有媽媽的鼓勵與支持
&
carton514:我都買埋你所講的書.....

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

大宅

畀面勳章

多謝分享, 資料好有用呀......
原帖由 陳家大少奶 於 09-8-3 15:55 發表
我昨日去 Playgroup, Dr. Poon 話呢個時期 ga bb 會測試自己的能力,大人做乜佢就想做乜,要盡量比佢做,同埋肯定佢,除非係道德問題或危險,否則不應阻止,咁樣,bb大左就會有信心和能力。

以下是我上左10個月 Dr. Poon playgrou ...

大宅

見到這個資訊,令我記起我小時候都是平日爸媽上班,嫲嫲湊時就好開心,到爸媽放工返來,就會好驚被人罵,會收儉好多,又有好多規舉,又會無咁開心,曾經都試過唔想爸媽回家,咁我們就可以一直玩得好開心,不過現在大個了,同爸媽的感情都好好,耐無見都會掛住...

原帖由 陳家大少奶 於 09-8-3 15:21 發表

我收到這個資訊:
Your Toddler This WeeK:

Is your child a little ray of sunshine at daycare but a thundercloud when you show up on the scene? Try not to get upset by these end-of-day meltdowns. They'r ...

禁止發言

複式洋房

我都成日同人講個囡成日發脾氣同丟東西,不過我會明白有很多因素令佢咁樣,如:家庭環境、家人的態度、同埋這個年齡的特性等。所以不要灰心,加油吧!

仲有男孩子講野係會慢D既,不耍擔心,但真的要留意他對別人的反應,會唔會有過激的反應,同埋有沒有眼神接觸。

子爵府

When my kid tries to test my reaction, I will let him cry and lie down. Sometimes, it 's cute to see him crying. What a funny face!

If you really want your kid to stop quickly, use some interesting toys / songs to attract him/ her.

Then, I will hug / kiss him and explain to him when he calms down.

首頁

尾頁

跳至