夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

問題咪解決左lo!
你想有兩個小朋友,
你老公唔想.
但佢成全你,叫你搵第二個同你生.

完滿解決!

原帖由 siubbsw 於 09-8-2 21:39 發表
同佢傾兩次佢都叫我揾第二個男人同我生, 又叫我嫁個有錢既.

瑪瑙宮

我 c6 屋企好多一孩之家, 我都係. 我唔覺我個 only child 好悶, 佢自己都話唔悶, 佢會安排自己搵朋友, 同學. 我有朋友又係獨生, 好獨立, 堅強, 佢呀媽過身, 一個人攪掂.

第日您地有事, 佢都有朋友, 親戚, 老婆/老公, 有商有量. 呢度都有網頁大家分享/支持/比意見. 呢個唔係選擇生 bb , 而忽視/漠視 c6 意見的原因.

您 c6 願意聽您講, 又講左自己的意見, 為何唔尊重佢, 一意孤行?

原帖由 siubbsw 於 09-8-2 21:39 發表
我都明白我迫佢生多個, 日後會有機會搞到家無寧日,老公唔鍾意返屋企.
但係我真係好想要多個, 因為曾經有人同我講, 當佢父親有重病時要決定做唔做手術,只有他一人承受壓力, 因為佢係獨生子女, 無兄弟姐妹同佢相量分 ...

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,

其實我大你一年,又係同老公結左婚15年,
不過我有兩個仔女,大女13歲,細仔6歲。
我本身好鍾意小朋友,而我老公係獨仔(有三個家姐),
所以我覺得佢為左傳宗接代,所以會生仔女。

因為我心目中係好想有個好鍾意小朋友老公,
係我腦海裡面成日覺得個男人放工返黎攬住仔女,
弄兒為樂個種溫馨畫面!
雖然我老公未至於係我心目中個種daddy,
不過佢都係一個負責任男人!

我覺得如果個daddy好鍾意小朋友,
對小朋友成長有好大影響!
我搭巴士見過對父女關係好好,
兩父女玩到嘻嘻哈哈,個女仔都六、七歲架喇!
場面好溫馨!
亦睇過唔知星期幾檔案定鏗鏘集之類,
見到個daddy一放工幾都好,
都好enjoy同對女玩,個女都中學架喇!
呢老豆米冇得頂囉!

相反,如果個男人唔多鍾意小朋友,
個畫面真係可以想像得到,
小朋友係咁嚴肅環境下成長都唔慌開心得去邊!

如果大家傾唔惦,唔到共識就唔好勉強生喇!
唔係到頭來搞到不歡而散對小朋友都唔好!
算啦!依家真係好多獨生子女家庭!
隨遇而安算啦!

複式洋房

Please don't have another kid. Otherwise, you will end up in my situation. I am 36 with 3 kids (6.5 / 3.5 / almost 2 years old). My c6 was ok with one child only. When I planned to have 2nd child, I was worrying if we all die, our only child will not have any family member left in the world. My brothers might not have kids and my c6 is the only child. Many of our relatives are living overseas.

My c6 does not help on any kid stuff. He is a selfish person who only considers for himself only. When he goes out with us, he walks straight from room to door. He does not carry kids or their belongings. He does not shop for baby care things. I bought everything from my pregnancy to present. People were shocked to see pregnant woman carrying many bags on the street, but this is my life.

When my 2nd baby was only a few months old, my c6 likes to pull the baby on the floor. He didn't like the baby. Taking care of 2 kids is a lot more difficult. One child cries will wake the other one, so it will end up 2 kids crying at the same time. Even I have Philipino helpers, they always bring troubles.

My 3nd pregnancy was an accident. My c6 convinced me to have abortion, but the fetus survived. Its heartbeat was very strong, so I decided not to kill it. My c6 was not very nice to his baby either. For example, he threw cushion to the baby to threaten him.

I become a full-time mom because I lost my job 9 months ago. I plan to work again in 6 months. Not to talk about money, the physical and mental pressure of raising 3 kids are heavy. My c6 is still living in his world. He occasionally helps to punish the kids, but he does not help much on the good things. For example, I noticed our maid is not feeding the youngest kid right. I told c6 that I can't watch 3 kids eating at the same time, and I asked him to watch the youngest one for me. All he needs to do is to spy the maid. My previous maids pretended feeding my kids, but the food dropped either on the table or floor. Spying is not a difficult job, but my c6 didn't have interest.

These are a few samples in my marriage history. I can write a book. The biggest problem is I can't divorce my c6 because I must retain a complete family for my kids.

原帖由 siubbsw 於 09-8-2 11:51 發表
其實我都有d積蓄, 唔做野五,六年都可以應付. 至於同佢, 都係老夫老妻咁, 因為我地拍拖到而家都十五年. 佢一向鐘意無管束, 唔鐘意同我分享佢的感受, 亦都唔鐘意聽我的, 我地學歷一樣, 我一路都有工作, 所以應該唔係 ...

大宅

原帖由 worthy 於 09-8-2 20:33 發表
雖然我係支持生兩個, 因為我生咗兩個. 不過這是我和我C6婚前的共識, 完全無爭論過, 因為我地知道我地嘅經濟能力可以負擔到. 但係只要有一方唔願意就千祈唔好勉強. 生咗出嚟佢就一世都跟住你, 無得後悔, 無得返轉頭 ...

大宅

我完諒左佢兩次, 第一次佢係外國揾到工, 佢同我結婚想我照顧佢父母, 佢走左之後俾我發現佢欠債,我叫佢返來,計好數, 一齊慳 諗住佢會每月去還, 當時佢唔俾我管佢d錢, 我無勉強, 到最後原來佢無還. 四年後條數大到一係要破產, 一係要按左佢屋企層樓來還, 佢先至講出來. 之後我就完全管住佢d財政.
佢講好多大話,俾唔到安全感我, 佢而家忍我好辛苦, 因為而家跟本唔係佢想要的生活.佢要自由,追潮流,同人地比較,人有我有, 我怕六年後佢還哂錢會再亂用錢. 諗深一層, 我想離婚已經唔係生第二個bb的問題, 而係大家對家庭的期望不同.

原帖由 ctwy0.0 於 09-8-2 09:27 發表
樓主, 其實我同你差唔多, 我老公係我結婚之前又係因為洗大左而欠債累累, 但係我一直都唔知, 直至結左婚之後既第一年, 有一晚佢壓力太大先爆左出蒞. 果一刻我都曾經有問過自己接受定離開. 最後我揀左接受, 我原諒左佢 ...

大宅

樓主,我覺得如果你想生,味生0羅,但係到時唔好話你老公乜都唔理,其實我唔係好明,完滿家庭為何一定要一家四口呢..........為咗生仔而同老公吵架,我覺得真係唔值得,唔通你真係想同第二個男人生(意思即係你哋為咗呢件事而感情生變,到時有咩後為証,我想樓主你會很清楚).......

別墅

無謂講到自己有幾大諒又幾偉大又幾對去好呀!

因為個男人係你自己簡,仲話識咗幾耐.....你明知佢嘅為人同性格,你都要同佢繼續仲生BB,仲話想生多個.....所有都係你自己選擇,你咁唔滿意一早可以say no

唔通你唔明每個人都有"自己本性"嘅咩?!?!人係唔可以改變另一個人的, 就算老豆老母都唔得,d亞爸亞媽由細到大都會叫d仔女做乜做乜,把口都係講住"為你好啫",咁有幾多仔女聽話架!

除非佢本人自願,你附加咁多你"心目/理想/應份中嘅佢"係佢身上都無用,只會失望再件失望,口中又係嗰句"我都為你好啫",其實你心知肚明佢一直都唔係你想要的男人,但可能你以為自己可以改變到佢吧!

佢唔願意變,你都應該一直都知,仲要話佢幾差同冇良心....根本由頭到尾都係你一廂情願唔面對現實,從開始你都冇接受過佢係乜嘢人,你只係覺得你一定可以改變佢成為你心目中嗰位男人....

我發覺好多女人都係咁"唔甘心"/"我咁好佢一定會為咗我變"/"我都係為佢好啫"/"我付出咁多"/"都咁多年"....e d 字句害咗自己同下一代.....

不如你好好接受個老公,同佢好好地生活,享受一吓家庭樂,唔好再嘗試為改變佢而自討苦吃,感情唔係等價交換,唔好以用數字量度,用多d愛/諒解/包容,可能遲d你同佢慢慢都愛上個"家",再生多2/3個都得.

面對現實,小朋友都有了,為咗個女重新出發,忘記以往,努力向前,俾你遇到另一個男人都唔會係"心中"十全十美的,珍惜眼前人.仔女需要有"愛"的家,而唔係岩"人數"的家.有爸爸有媽媽有細佬妹...但冇愛互不關心互相埋怨.....幾齊人都冇用.小朋友有好敏銳觸角的.

原帖由 siubbsw 於 09-8-3 13:09 發表
我完諒左佢兩次, 第一次佢係外國揾到工, 佢同我結婚想我照顧佢父母, 佢走左之後俾我發現佢欠債,我叫佢返來,計好數, 一齊慳 諗住佢會每月去還, 當時佢唔俾我管佢d錢, 我無勉強, 到最後原來佢無還. 四年後條數大到一係 ...

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

你有一個都算好呀,,,,我一個都未有呀, 都唔知點算, 仲要進入高齡產婦階段tim
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

你講得好啱, 我們跟本性格不合, 無謂勉強. 如做不到互相遷就, 家嘈屋敝,離婚可能對雙方及小朋友都好.

原帖由 Amytell 於 09-8-3 15:22 發表
無謂講到自己有幾大諒又幾偉大又幾對去好呀!

因為個男人係你自己簡,仲話識咗幾耐.....你明知佢嘅為人同性格,你都要同佢繼續仲生BB,仲話想生多個.....所有都係你自己選擇,你咁唔滿意一早可以say no

唔通你唔明每個 ...

水晶宮

原帖由 siubbsw 於 09-8-3 18:56 發表
你講得好啱, 我們跟本性格不合, 無謂勉強. 如做不到互相遷就, 家嘈屋敝,離婚可能對雙方及小朋友都好.

我覺得好怪, 點解樓主你對c6充滿怨恨但仍然要同c6生多個? 如果我憎一個人, 真係連ml都做唔到呀!

大宅

我無對佢充滿怨恨, 要同c6生多個係想同佢有個(我心目中的)美好家庭, 佢做左咁多唔好野,其實我只是心裡有條刺, 所以我想佢遷就我, 當係補償吧!
不過已明白始終大家對家庭的期望唔同, 勉強遷就不會有好結果.

原帖由 wewe 於 09-8-3 20:02 發表

我覺得好怪, 點解樓主你對c6充滿怨恨但仍然要同c6生多個? 如果我憎一個人, 真係連ml都做唔到呀!

別墅

做人唔好同自己"鬥氣",唔好咁偏激(鑽牛角尖).

本應為生第2個B煩,講講吓又話同老公點唔好/性格不合...

老實講冧得生第2個B,關係真係冇可能差到話原來一直冧緊離唔離婚架吓?!?!

你泠靜D搵個好朋友傾吓計吧!

如果倆夫妻未有小朋友,離離合合最傷都只係兩個大人,但你已經為人父母離婚係影響無姑嘅小朋友.....

我希望樓主係成熟嘅人,唔口句句都話為咗個女好,動不動便閙離婚,到頭來只係意氣用事,俾你win咗場交,但輸咗頭家,為乜....為度氣????

原帖由 siubbsw 於 09-8-3 18:56 發表

複式洋房

可否輔導一下我

你真係諗多咗! 仔女1個2個要揍要教巳經係兩回事, 使費雙計, 好多嘢打孖計, 唔係講笑, 生細路, 都係諗清楚、度掂晒先至做好D, 人又有不測之風雲, 留多個錢係屋企, 對3個人都好, 你係咪好怪你老公洗大咗無話你知依件事? 佢一定洗得好大, 要還6年, 我諗佢係諗到生多個使費又再加上去, 都唔知幾時甩身, 而且生係你, 揍係你, 無錢用又係你, 值得咩? 佢都有為你諗的, 事情唔係一定咁就完美, 唔係咁就唔完美, 困死你自己咋, 唔好咁諗啦! 真係好扯火C6瞞你既, 咪係依件事上死鬧佢一餐發洩, 唔好搵自己嚟攪, 係咪?

伯爵府

我覺得樓主好自私, 似乎愛自己同愛囡囡多於老公, 老公唔想生, 係唔可以迫佢的, 佢講得出叫你出去同第2個生, 你地的感情生活都唔慌好, 既然係咁, 又點解要生多個, 照顧一個小孩子由出生到成長, 唔係一件容易的事, 好多時唔單係指錢的問題, 到佢大D, 教導佢成為一個有用的人, 在各方面都要下一番功夫, 有時你幾有錢都解決唔到

獨生子女又如何?成屋兄弟姊妹又如何? 可能樓主淨係見到一個CASE 獨生子女如何面對父母老了要面對的問題, 同成屋兄弟姊妹的相處, 但係同時的, 又有好多獨生子女能找到朋友, 又獨立, 另外就算有兄弟姊妹都未必能有溝通, 有好多都係成年唔見一次

瑪瑙宮

心理學話獨生子女或頭生的子女係具有天生的 leader 才能的. 我 D 朋友或我家姐係例子, 問題考唔起佢地的. 您咁多担心/多心, 証明您唔係獨生或頭生的子女.

複式洋房

Having more kids won't solve the problems in marriage. You will get more problems with 1 more kid.

大宅

樓主對佢老公有怨恨同不滿係好正常...俾我都會發顛...

佢老公本身應該搵唔少(每月可以俾到15K做家用&要還錢),但都可以洗大左,欠人巨款...好啦,爭人錢又唔同樓主講,搞到結左婚,要樓主發覺先知...迫住要幫佢,諗住平時慳D,等老公快D還啦...結果,佢老公又將D錢花左去都唔還錢...係4年喎...樓主白捱左4年...佢老公將本來一個大麻煩,搞到變左個大災...又要樓主幫佢繼續捱...家人要按左層樓幫佢還...

好啦...樓主想生BB,又要吵過至肯生...(經濟上係可行的)

現在樓主同佢講想生第2個時...又叫樓主搵另一個男人生...又話"佢要自由,追潮流,同人地比較,人有我有"...

俾我會叫個老公去死先啦...一早想咁就唔好累人...早就講唔結婚算啦...

樓主同老公相同學歷,即係搵錢都唔少,本來就咁普普通通,都可以生活得唔錯...

我唔話樓主錯...係起得個topic差...點輔導jar...

直頭話"老公唔生性,又要怨我,我好辛苦"就算啦...

其實離婚可能對樓主係一個解脫...但樓主,你有個囡喎...你要考慮埋佢...對你+個囡,離婚是否係一個最好的方案??

俾我,就現階段唔會諗生第2個啦...係吵都吵個老公俾D咁差的生活我...等佢話忍得樓主好辛苦...問佢俾到D咩俾樓主...係"樓主忍佢"定"佢忍樓主"...叫佢生番個腦"荀"至好講野啦...

原帖由 siubbsw 於 09-8-3 13:09 發表
...佢講好多大話,俾唔到安全感我, 佢而家忍我好辛苦, 因為而家跟本唔係佢想要的生活.佢要自由,追潮流,同人地比較,人有我有 ...

禁止訪問

大宅

昨晚老公突然話要同我傾, 大部份內容都係講我的缺點, 要我改我的性格, 又要對佢同佢家人好d等等, 對話中我想解釋不過佢都唔俾我講, 我問返佢覺得佢自己有無缺點, 佢輕輕的答我話有不過佢無好似數我咁數自己. 最後佢仲話發覺佢已經唔愛我, 又感覺唔到我愛佢. 叫我諗下點樣改我的性格,點樣對佢同佢家人好d等等.
其實做雙職媽媽真係好辛苦, 每日在公司做野趕頭趕命,要快d做哂d野放工接埋個女放學,返屋企煮飯, 照顧亞女食飯沖涼, 玩同瞓覺. 點解唔請工人? 試過,要管多個工人仲大壓力,變了做三職媽媽. 想同下老公傾計佢又唔想傾,佢最鐘意對住部電腦. 星期六日又瞓到下午一點都唔起身, 得我自已起身湊女. 究竟佢仲想我點, 我愛佢, 佢做錯事我原諒佢, 我只想同佢組織美滿家庭庭,生兒育女,洗衫煮飯,做個普通的家庭主婦. 佢唔俾, 仲要話我唔愛佢, 又話佢己經唔愛我.

大家俾d意見我應該點做?

原帖由 CYK 於 09-8-4 11:08 發表
樓主對佢老公有怨恨同不滿係好正常...俾我都會發顛...

佢老公本身應該搵唔少(每月可以俾到15K做家用&要還錢),但都可以洗大左,欠人巨款...好啦,爭人錢又唔同樓主講,搞到結左婚,要樓主發覺先知...迫住要幫佢,諗住平時 ...

首頁

尾頁

跳至