論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 gromityaya 於 09-8-4 10:53 發表
佢地只係扮嘢,啲嘢抹得好徹底,因為佢地只係抹一次,之後想要佢地搬出來抹,好難啦!我開頭都好似樓主咁,覺得自己請咗個好幫手,因為佢乜都自動波,唔使操心。就係佢醒目過頭,而家勞氣到爆。 ...

你個工人几時先現形呀? 我態度都時硬時軟,但c6就時時都軟,去99屋企仲問佢飲唔飲coke 買俾佢,真係激死我! 琴晚同工人傾出糧用cheque,c6在旁仲問"點解唔出cash 啫!" 我即叫佢唔知唔好出聲啦。 工人對出cheque個様好似有保留咁,個様唔知點形容,唔出聲囉。我唔理佢啦,仲之我係出cash cheque,佢自己排隊拎。

大宅

原帖由 chowhui97 於 09-8-4 10:57 發表
我想問要過幾耐個工人先現形呢???

我個工人離咗個半月, 又係好自動波, 好勤力, 真係6點幾到10點都無乜停手, 我有裝 cam, 見佢同 bb 都有玩, 玩得好開心tim!

題外話, 我個bun又係將啲underwear摺到春卷咁!!! :excit ...

你都係新工人黎左半個月呀? 唔通呢個世界真係無好工人? 我表姐話佢個個好好,在佢度做左8年,因為佢健康問題自己唔做野返去湊女,所以先唔要個工人,但個工人去左佢老公個親戚度繼續服役。我相信真係有好工人,不不過真係好少好少,希望我係幸運既一個

男爵府

agree

原帖由 mavisw 於 09-8-3 10:04 發表
真係唔好開心住.有經驗嘅工人, 開頭都好自動自覺, 因要比表現你睇. 俾rules 佢其實係好事, 等佢清楚明白你嘅要求, 先唔會日後對佢有多多不滿或要忍佢, 又唔會比佢話不嬲都係咁. 最緊要啲 rules 合理,過得人過得自己. ...

別墅

rules 係一定要 set. 對蠢工人嚟講係調教, 對醒工人嚟講, 係等佢知道你嘅要求同標準, 日後唔會有咁多不滿. 亦可使大家生活得舒服. 切記, 唔好對工人太鬆, 總之依規舉做, 佢就無咁多要求. 仲有, 叫你老公唔好係工人面前同你意見唔同, 工人會覺得係你有問題, 連你老公都出聲. 慢慢工人就開始有問題出現. 所以處理工人唔容易, 要小心同合理就可以.

大宅

原帖由 mavisw 於 09-8-4 12:58 發表
rules 係一定要 set. 對蠢工人嚟講係調教, 對醒工人嚟講, 係等佢知道你嘅要求同標準, 日後唔會有咁多不滿. 亦可使大家生活得舒服. 切記, 唔好對工人太鬆, 總之依規舉做, 佢就無咁多要求. 仲有, 叫你老公唔好係工人面 ...

是rule一定要set比佢, 如果唔係佢地遲下會試你既容忍度架啦 到時你有排煩

我個新工人來左一個week都set左d rule比佢, 佢係hk6年都係精來, 又係自動波, 佢做左d咩一定講反你知 驚c我唔知咁, 開頭個個工人都好落力, 過幾個月就會發現佢d偷懶野架啦.

男爵府

原帖由 sally1 於 09-8-4 13:32 發表

是rule一定要set比佢, 如果唔係佢地遲下會試你既容忍度架啦 到時你有排煩

我個新工人來左一個week都set左d rule比佢, 佢係hk6年都係精來, 又係自動波, 佢做左d咩一定講反你知 驚c我唔知咁, 開頭個個工人都好落力, ...

我覺得呢啲工人最難頂, 我以前個就係, 做咗乜要話我知, e.g. 太太呀, bb今日好乖呀, 我有時間做乜乜乜呀. 我覺得好煩, 老實講, 佢地抺得乾淨我地自己都睇到啦! 依家嗰個唔講, 但係係人都 feel 到間屋乾淨過以前, 周圍"另立立"!

男爵府

原帖由 BKVIP 於 09-8-4 12:27 發表

你都係新工人黎左半個月呀? 唔通呢個世界真係無好工人? 我表姐話佢個個好好,在佢度做左8年,因為佢健康問題自己唔做野返去湊女,所以先唔要個工人,但個工人去左佢老公個親戚度繼續服役。我相信真係有好工人,不不過真係好少 ...

個半月啦! 連好多要求的我媽都話我依家個工人好!

不過真係唔知維持幾耐... 我只可以盡我能力同佢好好相處...

伯爵府

畀面勳章

絕對同意,我老公之前O係屋企大大聲話我無手尾,又話我沖完涼廁所地下濕晒之類,我夜晚訓覺時同老公講有咩同我細細聲或者入房先講,如果唔係工人覺得太太你都唔方好,你老公都話你,到時我話佢一定唔服氣...
rules 係一定要 set. 對蠢工人嚟講係調教, 對醒工人嚟講, 係等佢知道你嘅要求同標準, 日後唔會有咁多不滿. 亦可使大家生活得舒服. 切記, 唔好對工人太鬆, 總之依規舉做, 佢就無咁多要求. 仲有, 叫你老公唔好係工人面 ...

大宅

多謝提點,只係我c6同我係包"ur"頸架,我講咩佢都要band我,所以好難話會在工人面前意見一致囉。始終佢未見過工人真面目,未知死,成日話我睇埋晒呢d網,杞人憂天,話要當佢一家人,咁人地就會對你好,連99都叫c6對工人好d呀,仲要在工人面前講呢句野,雖然佢講廣東話,但我估工人係識聽少少囉。

大宅

原帖由 chowhui97 於 09-8-4 14:43 發表

我覺得呢啲工人最難頂, 我以前個就係, 做咗乜要話我知, e.g. 太太呀, bb今日好乖呀, 我有時間做乜乜乜呀. 我覺得好煩, 老實講, 佢地抺得乾淨我地自己都睇到啦! 依家嗰個唔講, 但係係人都 feel 到間屋乾淨過以前, ...

我都會覺煩啦,慌死人唔知佢有做野咁。就好似有d人做清潔,抺完野d野永遠走晒位,慌死人唔知佢抺左咁!

大宅

原帖由 chowhui97 於 09-8-4 14:44 發表

個半月啦! 連好多要求的我媽都話我依家個工人好!

不過真係唔知維持幾耐... 我只可以盡我能力同佢好好相處...

想請教你對工人的相處心得。

大宅

原帖由 pakyin1108 於 09-8-4 14:48 發表
絕對同意,我老公之前O係屋企大大聲話我無手尾,又話我沖完涼廁所地下濕晒之類,我夜晚訓覺時同老公講有咩同我細細聲或者入房先講,如果唔係工人覺得太太你都唔方好,你老公都話你,到時我話佢一定唔服氣... ...

死!今朝我先在工人面前大聲話我老公

複式洋房

我之前個極品,初時做野都好自動波,連涼茶都識煲,初時真的以為自己好好彩,請到個好工人. 一個月後,漸漸現形,偷雪櫃野食又唔認,自把自為,無大無細,以為自己真係好掂,完全都不尊重我.最後好辛苦忍了一年,都係要炒(但要補一個月給她,真的好肉赤).

別墅

不要開心住,工人亦同時測試你既底線,

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 BKVIP 於 09-8-4 14:51 發表

我都會覺煩啦,慌死人唔知佢有做野咁。就好似有d人做清潔,抺完野d野永遠走晒位,慌死人唔知佢抺左咁!

係呀係呀!!! 我以前個工人就係咁!!!

我同佢講唔好整亂晒啲位, 佢話佢攞晒出離抺唔記得啲位放邊 (其實得幾件...)

大宅

我個賓都年半啦.佢初黎報到都好似你個maid o甘,話頭醒尾.唔駛我點多講.我自己就比o左daily routine佢跟羅.基本上我都冇咩講規矩.我好似連唔比講電話都冇同佢講.因為我覺得唔太過份我可接受.同埋因為我冇裝cam,所以我返o左工佢有冇講電話我都唔太清楚.不過好肯定佢冇當初o甘勤力同埋有禮貌羅.佢做o左幾個月巳冇同我講good night, 不過morning到而家都keep住有.有時話佢仲會黑面比面色我睇.我都嬲o架.不過有邊個maid唔會黑面呢,我問10個10個都有呢個問題.同埋當同人地比較時,先知我呢個maid其實都唔算差.對我兩個女都幾好.我媽咪就成日讚佢,話覺得佢唔錯.叫我有時要隻眼開,隻眼閉.要用人唔可以太計較.其實我都知佢有打斧頭,不過都係果句唔太過份我當唔知.始終佢有頭家要養,都知佢負擔大.不過最近比我發現佢沖涼原來唔係用shower, 而係晚晚浸浴,我有點激氣.因為我地都未有o甘嘆.問佢就緊係唔認啦.咪為有叫佢唔再沖o甘耐羅.佢話佢o甘耐係因為要幫我洗浴缸.都冇咩改善 .成日話佢我又唔想,唔通裝個cam o係toilet咩,又會犯法.真係冇咩計.
我暫時都唔會唔做野住,所以都要keep住請.請個第2個又要train又要博.都唔知好唔好,話哂呢個相處O左成年半,不過不失.為有繼續隻眼開,隻眼閉捱多兩年.到兩個女上小學就可以飛佢:;pppp: :;pppp: .

男爵府

原帖由 BKVIP 於 09-8-4 14:52 發表

想請教你對工人的相處心得。

其實都無架... 得閒咪同佢傾下計, 講下佢個仔呀, 放假問佢買咩呀... 講下佢個future plan (提下佢份工對佢係緊要!) 出糧咪話多謝佢幫手, 叫佢 keep it up.. 出街就提下佢小心啲病人呀, 壞人呀... 問佢夠唔夠錢駛呀 (因為初離步到), 識唔識路... 有時問下佢識咩朋友去邊度玩.

我講明生果, 小食, 日用品唔包, 不過話佢第一個月離無銀糧我會俾啲佢, 所以得閒咪俾啲小食'dum'下佢law...

不過佢一做錯嘢, 做唔啱我就會即刻講, 又唔駛黑面住, 只係唔笑好 serious 咁同佢傾, so far 佢都會改. 盡量忍住唔好黑面, 對佢有禮貌, 多啲用 please, thanks 咁, 我諗順耳啲掛! 另外要同佢講good morning, hi, bye, good evening, good night. 你要佢有個習慣同你講, 咁你就要先同佢講, or 應佢law.

我都係度學緊, 我唔想佢變壞, 更加唔想好似上一個咁用成萬銀送佢走!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至