夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

原帖由 潘高壽 於 09-8-16 18:55 發表

我無睇到你之前既野,但我覺得有時 d 野退一步,係 =比個機會自己,從新黎過,而唔係佢,做人日子唔多,開心既時候就更加少,你都好丫,你重有 mami ,別讓你 mami 同你家人,朋友擔心你啦,明天既路你要自己努力行出黎,走啦.. ...

好多謝你, 如何到最後真係要分可能我真的會找你介紹....

想同大家講我現在個心真的好平靜, 所有野都清楚哂, 不再估估下, 我自己的將來我很清楚到時要點行. 當然仍會時時有d負面既思想, 有的想起以往很留戀, 想起自己的付出很不甘心, 被背叛覺得很憤怒, 對自己選擇的先生很失望, 對一個那麼單純到白癡的男人覺得很無耐....但我真的很平靜

我對過往已付出的一切覺得很自豪, 也終於了解到自己並不是完美的, 也不需要完美, 我要對我的婚姻負上一部份責任, 欠缺溝通以致他搞到如此田地, 他真的很單純、很老實(不是因為我不捨得才這樣說), 只是因為他身長的家庭(父母及經濟)環境導致他被動、無知、不懂自己要的是什麼, 從來都不會和人交流、求助, 因為男人的自負抗拒我或其他所有關心的人伸向他的手, 就像他對我說的話:"係你攞黎既!"

現在我們已暫時分開, 我叫他去老爺度住, 諗清楚自己要d咩, 先好黎揾我坐低傾, 他搞出黎的結果要自己承擔, 不要期望我幫佢落決定, 如他決定留下,我也不會擔保自己可以走出呢個陰影, 也不會擔保會不會再同他生bb...

到以家我仍很擔心他, 很怕他是不是心理上出了毛病, 很鄧個第三者可憐(點解以家d後生女玩得咁不負責任), 也很可惜她的bb有雙咁既父母, 佢將會係因為個咁既緣由來這個世界...

好多謝呢度咁多人為我付出時間看我的故事, 鄧我激氣, 陌生人給我的關心幫了我很多, 我會試著去識多d朋友, 努力過呢關, 也請您們在我以後的貼子上繼續幫下我呢個被動、受傷的人給一點點關心和安慰!

大宅

樓主,看完你所發生的,我也戥你難過,也許計劃自己散散心吧!做夫妻也要講緣份,有時勉强都未必有幸福,有好多野都係"至諸死地而後生",比過機會自己去忘記以前,重新開始罷,相信會找到更好,因為這個男人已經唔係你杯茶,祝你幸福

瑪瑙宮

唔知形容您痴情定懵好, 您 c6 又唔想做醜人話離婚, 如您接受, 佢便即享齊人之福, o係佢有女人之前, 您攬第二個男人瞓得唔得鴉, 而家佢想點就點, 要您暗啞底又要坐 '咩', 您制佢就全心去個女人度過夜, 人地都三人行. 您無謂晒自己的時間和青春同呢個人地的家庭糾纏了.

男爵府

我覺得你應該撤底死心啦,就算個死佬想返你身邊,你都無成應啦,甘咖男人,早走早著啦,遲走我怕你訓唔著啊,祝你好運啊!

大宅

好媽媽勳章

人生,我們會去愛,享受被愛,但最緊要懂得自愛,支持你的決定,我自己也有難關要過,一齊努力吧!

子爵府

畀面勳章

拍戲呀??
有d咁既劇情發展既~~~你老公都好自私
咩叫做'是但搵個女人生左bb就一腳伸開佢唔要'??
講真,即是今次件事解決左,個女人肯落左個bb,都唔保證一段時間後,你仲未有bb,你老公又突然好想有bb,咁唔通又再是但搵個女人呀????
我覺得而家唔係解決個女人同bb,而係對呢件事既態度,即使你地好耐都冇bb,但唔係代表你老公可以用呢個方法解決問題!!!你做老婆都有責任了解點解你老公會有咁既諗法同做法,虫兒戲喇,人命黎架,人地都有阿媽生架,點解你地可以咁不負責任???
可能你會覺得我唔應該咁樣話你,但我覺得係呢件事裛面,你老公好錯,錯到係做d咩都補救或補償唔到3個大人,一個生命,
講真,人都係自私,我自己都接受唔到,亦接受唔到個老公有咁既行為,我真係唔知你會點諗??
其實除左自然生育外,而家既科技,根本仲有好多方法去增加受孕機會,我唔知點解你地會無啦啦害左個小生命,
個第三者就真係唔知佢究竟知唔知自己做左即棄代替品,但都對佢好唔公平!!!

大宅

我當期時有一個心理就係,我點都唔開心架啦,要搵人陪葬,先唔離婚,話知你死,個bb係你地,又唔係我理你死 ,個女人都有咗時我又唔急 橫點都係生不如死囉,但你都唔會好受架

大宅

bb1901 你話得啱! 我真係要負一部份責任, 呢個亦係我尋晚諗既野, 佢係話得我啱, 攪到咁既田地係我攞黎既, 我一直都不察覺我地婚姻既問題係邊, 佢有外遇, 我第一時間係本能咁捉住佢, 挽救婚姻, 在那時才漸漸一步步接觸到自己內心, 了解自己真正想要d咩, 直至我社工借左本書比我, 我先領悟到~~我不懂要求別人給我需要的, 或者係表達方式錯咗.

以家反省, 了解我當時太急挽留佢, 當時要求佢答應不要再找第三者,盡量唔好再諗佢, 呢樣嘢我無錯, 但我無考慮到第三者感受, 就算大家都好清楚係玩玩下, 中間都有某程度既吸引力, 就算個女人係傻既,都一定係鐘意佢先會做出d咁既事, 咁我要先生突然係佢面前消失, 她一定都會傷心、痛苦, 無論她"有咗"係真係"咁橋一次就有", 定係她拉住我先生既手段, 我都無顧到她感受...

我不會推卸責任, 只係好掙扎自己應該點做, 我真係好痛, 也體會到c6真係好大壓力, 我係咪要為佢着想決斷地同佢離婚? 成全佢地三個? 第三者得到想要既男人, c6得到bb, bb得到生存既權利?

我要c6諗清楚自己要d咩, 唔係要報復佢/第三者/bb, 係我已對佢付出太多,不能承受再付出多些! 我好想話比c6聽: 攪清楚係咪真係有咗先, 但呢一刻已經唔到我教佢點做...
原帖由 bb1901 於 09-8-17 01:25 發表
拍戲呀??
有d咁既劇情發展既~~~你老公都好自私
咩叫做'是但搵個女人生左bb就一腳伸開佢唔要'??
講真,即是今次件事解決左,個女人肯落左個bb,都唔保證一段時間後,你仲未有bb,你老公又突然好想有bb,咁唔通又再是但搵個 ...

大宅

我一早係雙親(係我小學時已離婚)既婚姻關係度了解到姻既破裂唔係單方面既責任, 也知道生bb唔係咁簡單既事, 壓力好大...攪到咁都係因為我以為自己好識諗,以為自己計劃得好好, 其實全部都個錯誤!!!

真係自己囉黎既!

別墅

得罪說句~樓主你根本就自欺欺人,不接受事實,認為你c6是如何的單純,不要再說笑啦~因就算如何單純,當經過時間的洗滌人不多不少也會"老練"吧!當他行錯第一步時就應該知結果,只是你盲目地附和他,就算這裡有n個支持你離開這"極品",你都只是會say "no" !!!!!!

別墅

點解你將你c6嘅錯當成自己嘅錯, 又話自己攞嚟? 千其唔好將所有責任放上身, 你c6都有錯仲要係大錯! 佢係出面玩女人仲搞大人地個肚, 佢應該要付全責!

大宅

麻煩大家有時間睇番 09-8-16 04:27 我既post, 我當時好激氣講哂佢d衰嘢, 我補充左d細節(d勞氣既網友可能又會話我幫住個"極品", 唔緊要, 我一d都唔會擺響心度, 我知道大家都鄧我唔底, 唔明點解到以家都唔死心, 女人都係好識得身同感受, 我以家只求"就算離婚都係開開心心咁走,唔想帶住<恨佢>咁走"

伯爵府

原帖由 sandy1425 於 09-8-16 13:07 發表

點解你可以忍受?你問有無人可以教你點做,其實到呢個地步我相信所有人都會叫你同佢分開,但好多時做決定ge係你自己,你願意永遠比佢精神折磨嗎?女人就係甘,太感性,好多時自己心中已有答案,但又想呃自己...好多時又會 ...
agree~我朋友既爸媽早2年都有依個問題,佢爸爸係大6有左個女人,比我朋友媽咪發現後又話同果個女人無感情架,一定會同佢分手...但之後拖拖拉拉,到上年又話個女人有左bb唔可以分手,又話個女人要錢先肯走...最後打返黎香港問我朋友媽咪同我朋友比錢佢,佢要比果個女人喎~如果佢地唔比錢幫佢,佢就會留係大6唔返黎喎~我個朋友已經好憎佢老豆,唔會理佢..但佢媽咪就唔捨得所以唔肯離婚,所以又生又死咁叫我朋友出錢比個老豆攪掂個女人!!!好喇,依家又話個女人走左喇,但我朋友個媽咪口講就話接受到個老公同人出面有個bb,但係內心又好痛苦..成日都打比我朋友喊,話怕個老公會搵返個女人返黎(因為個細佬依家係我朋友個嫲嫲揍)我朋友個爸爸好多時唔返屋企就話去左佢阿媽道睇/陪個細佬喎~所以我朋友個媽咪話想接果個細佬返屋企自己揍,唔比個老公有藉口唔返屋企...但我地都話唔好囉,始終果個細佬係佢老豆同出面個女人生既,接返黎住實攪到大家都唔開心...依家我個朋友憎到佢老豆死,唔會理佢d野同幫佢,攪到我朋友做晒衰人咁,比佢屋企男家果面d親人話佢不孝喎....所以我都想同樓主講,依家係老公同出面個女人有左bb,唔係話咁易就斷到果隻,就算個女人肯唔要個bb又點,到時生左出黎比你地,你係咪可以接受到先???而且個女人依家都唔肯落仔,你都無辦法架喇...你老公一早已經打算同第2個生bb,佢依家唔離開你,唔代表佢遲d唔會...你都係為自己打算下喇...

大b駿逸細b駿晞

子爵府

畀面勳章

到而家呢個地步,我只覺得做任何決定要對得住天地良心,要知道做任何決定之後帶黎影響唔止你地三個,仲需要面對各自既親朋好友!!

你講得o岩,而家唔到你教佢點做點揀,但我覺得你自己都有選擇權係手架,唔係佢過放棄外面所有野同返你一齊就係咩事都冇發生過!!!

不過,如你覺得你要瞞騙所有人都願意去選擇相信佢既,呢d都係你自己既決定,還掂而家做咩決定都會有人受傷害,起碼忠於自己心意,但要記住,係呢件事發生之後既呢段時間你都過得咁辛苦,你覺得你會唔會忍受到呢d自欺欺日既日子??你而家就係個困局,試下豁然地放手,可能你就會諗得通,得到你最心底裡真實既答案!!!
因為我覺得你而家係當局者迷,你仲係心思思咁,但從你既對話,我覺得你已係會成熟思考既一類人,你只係迷緊姐,行開下,我諗會好d,易d諗野!!

大宅

男人出去滾,可以有千千萬萬個充份理由,滾完仲可以理直氣壯咁話比人知又得,一係滾完可以做埋個樣比人睇,受害果個係佢自己又得,總之層出不窮......唔理咩理由藉口都好,在我黎講,一次不忠百次不容,反而我覺得,個男人依家好污糟囉,得罪d講句,簡直就係姣婆遇上姿粉客!

原帖由 貓甦 於 09-8-16 04:27 發表

一直話比自己聽講左原諒就要信任, 一直話比自己聽佢真係返工、好辛苦, 但係佢的忽冷忽熱就比我覺得有問題.

前晚冇返,到尋晚12點多才回來, 我好唔開心(本來因為阿媽d野,加埋佢無返,又有d奇怪點解次次到我打比佢咁" ...

複式洋房

你真係唔好心軟呀!要為自己著想,愛自己,無謂係呢個3角關係糾纏落去!
個女人有BB都唔係1次搞野就中招,我諗你C6同佢鬼混一段時間先有......
你好好人,仲幫第3者諗,如果我係你我會冷靜咁同第3者講,我已經打算離婚,個男人話你一生完一腳伸開你,你好好想清楚!'
一個男人可以講出咁無情既說話,你真係唔好同佢過世!到時佢都係一腳伸開你.....
加油呀!

大宅

尋日無聊磅下重, 至少輕左4~5磅, 真係多謝哂!

大宅

星期日佢走時話"有事揾佢", "好近"咁, 尋日sms佢問佢有冇時間傾下,如冇心情傾都可以,我明白的, 請覆我", 等左2個鐘先覆話"明天致電給你", 今日係有打比我問我有冇事, 我話冇事, 係尋晚3:30食安眠藥都一直瞓唔到, 一路涯到今朝9:00即刻約社工落去傾傾傾....番黎先瞓到, 咁佢又好多停頓好似等我係電話同佢傾, 見我冇咩出聲就叫我休息下先, 佢收工先打比我.

頭先落咗去食野, 返黎發覺點解我又係度"等等等", 咁費事再等, sms佢問: "今日係咪會夜?如太夜的話下次先, 我最怕等,大家都辛苦!", 佢sms黎話"好"...

自己記番哂d細節, 睇睇下又覺得中間既溝通好有問題:
佢係咪以為可以係電話傾? 我係咪誤會佢"有冇事"係關心我? 其實佢係問我有咩事揾佢傾? 跟住又等我係電話傾呢?

真係覺得諗野諗到傻左...

大宅

原帖由 kalincliff 於 09-8-18 14:15 發表
你真係唔好心軟呀!要為自己著想,愛自己,無謂係呢個3角關係糾纏落去!
個女人有BB都唔係1次搞野就中招,我諗你C6同佢鬼混一段時間先有......
你好好人,仲幫第3者諗,如果我係你我會冷靜咁同第3者講,我已經打算離婚,個男 ...

我覺得首先要攪清楚係咪有左先囉, 可能你地又會話我仲係好單純咁信佢無講大話, 只係度信d自己想信既野, 冇野既咁告人都要有證據啦, 一日未判都要當佢冇罪先, 何况以家都唔知邊個係度講緊大話...

之但係又唔知點先可證實佢係咪有左喎?

大宅

以家佢屋企全部知哂件事, 個個姑仔同我傾時都話:"係咪有咗架??", 大嗰個仲話:"真係有咗, 都唔知係邊個架?!"

問題好似越黎越多咁...

首頁
12345...7

尾頁

跳至