跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

ai, 做乜咁遲先報生日会嘅?? haha, 不過我都係waitlist!!

原帖由 我老公是龜 於 09-8-20 07:40 發表
全職媽媽又報到

等待驗證會員

冇嘢wor, 放心la
btw, 妳係咪有諗過想轉FTmami?

原帖由 Minmo 於 09-8-20 13:25 發表

唔係呀, lovek, 我無意思o家, 你都唔好誤會!發表下o家咋!
其實我都想做全職mama o家!
我唔阻你地全職mama sharing 啦, 等我真係有可能做全職mama 先算啦! hehe! ...

別墅

各位,我都係FTMA, 我有一個仔三歲, 細仔八個月,我有一個工人, 但都係睇個工人唔順眼, 想炒, 但如果炒咗佢就好辛苦, 個大仔而家好頑皮, 又成日想同細佬玩, 但會無心咁整佢, 我講到口水都乾埋, 佢都當聽唔到, 所以暫時都要有人跟下睇先!
係呢, 見有媽咪請PT 鐘點, 請問幾錢, 我都想睇下可唔可行呀!

洋房

Hello 各位...我都係全職媽媽...我就好D..我有工人...99, 我媽同我老豆每天都輪流出來照顧BB...!! 唉....如果唔係BB 3 個月時大病了一場....我估我都未必會轉做FT MAMA...初時好唔慣....成日好唔開心...不過現在每日見到BB長大...又覺得好值得.... !!!

大宅

CSbaby,
請part time你預$50-70一個鐘, 視乎工作日數&每次時數, 如果part time住同區, 唔使交通費, 會平D

原帖由 CSbaby 於 09-8-20 17:01 發表
各位,我都係FTMA, 我有一個仔三歲, 細仔八個月,我有一個工人, 但都係睇個工人唔順眼, 想炒, 但如果炒咗
佢就好辛苦, 個大仔而家好頑皮, 又成日想同細佬玩, 但會無心咁整佢, 我講到口水都乾埋, 佢都當聽唔到, 所以暫時 ...

等待驗證會員

CSbaby,

http://www.erb.org/smartliving/care.php

See if the above website helps.
Long time ago (saying 2-3 years), I also asked about the hourly price, it was around $50. Even more expensive than hiring a domestic helper. But one of the conviences is you can easily fire her without paying a big amount of compensation.

原帖由 tokyogirl 於 09-8-20 19:46 發表
CSbaby,
請part time你預$50-70一個鐘, 視乎工作日數&每次時數, 如果part time住同區, 唔使交通費, 會平D

別墅

咁你工人係咪淨係做家務同煮飯? BB同唔同工人瞓?
我只係比工人餵食粥仔, 抱瞓覺, 同沖涼.

原帖由 dorothynpy11 於 09-8-20 19:09 發表
Hello 各位...我都係全職媽媽...我就好D..我有工人...99, 我媽同我老豆每天都輪流出來照顧BB...!! 唉....如果唔係BB 3 個月時大病了一場....我估我都未必會轉做FT MAMA...初時好唔慣....成日好唔開心...不過現在每日 ...

別墅

lovek,

唔該哂. 我會打去問下!
係咪有得試工?

原帖由 lovek 於 09-8-20 23:35 發表
CSbaby,

http://www.erb.org/smartliving/care.php

See if the above website helps.
Long time ago (saying 2-3 years), I also asked about the hourly price, it was around $50. Even more expensive than hi ...

複式洋房

原帖由 JWCBB 於 09-8-19 22:37 發表
我都係全職媽媽呀, 仲要係100%全職, 即係無亞媽, 無99, 無工人幫手, 自己一條友攪掂晒~

湊bb真係時間好快過, 又好辛苦, 但係眼見bb對自己的反應係最快, 最甜時, 辛苦都忘記晒啦~

lovek, 我囡囡同你bb一樣又係30/12 ...

我同你一樣都係一條友湊囝囝架. 平時起屋企同阿囝玩好開心, 最辛苦就係要去買餸, 因為天氣鬼咁熱, 又要揹住阿囝, 唔單止我辛苦, bb一樣辛苦.

複式洋房

原帖由 我老公是龜 於 09-8-20 07:40 發表
全職媽媽又報到

yee, 原來你都係FTmami嚟架, 得閒出嚟tea下吖!

複式洋房

原帖由 dorothynpy11 於 09-8-20 19:09 發表
Hello 各位...我都係全職媽媽...我就好D..我有工人...99, 我媽同我老豆每天都輪流出來照顧BB...!! 唉....如果唔係BB 3 個月時大病了一場....我估我都未必會轉做FT MAMA...初時好唔慣....成日好唔開心...不過現在每日 ...

你好幸福呀! 有咁多人幫你手照顧bb.

洋房

基本上我工人係咪淨係做家務同煮飯...有時會抱下BB訓..BB都係同我訓 (之前俾工人同BB訓...BB夜晚D衫拿起曬她都唔知,所以都係搬番來同我訓).........其他野都係我自己做番家....!!!

原帖由 CSbaby 於 09-8-21 00:15 發表
咁你工人係咪淨係做家務同煮飯? BB同唔同工人瞓?
我只係比工人餵食粥仔, 抱瞓覺, 同沖涼.

洋房

但有時D老人家又話咁, 又話咁既時候都幾煩....不過好在自己可以抽身出去行下....

原帖由 Townguest 於 09-8-21 01:12 發表

你好幸福呀! 有咁多人幫你手照顧bb.

大宅

我之前就係唔放心比工人湊bb,所以e+都係我湊,我個大女都係就快3歲,但佢成日好肉緊咁同細老玩,要我睇住佢地,有時都幾激氣,我個鐘點幫我做屋企野,我唔洗佢湊細老,每日3-3.5小時,好奇待9月大女返學,我就可以無咁辛苦啦,起碼可以落樓下買下野/tea
原帖由 tokyogirl 於 09-8-20 11:43 發表
菲比媽媽,

我同你一樣, 一個人湊兩個, 大女3歲. 細佬出世前請左工人, 做左一個月我就頂佢唔順炒左. 依家請左個part time保母上晝湊細佬, 等我可以同家姐出下街, 去下公園, 但煮飯清潔就要自己做. 真係好辛苦

...

男爵府

FTmama報到
自從琳妹妹出佐世之後,日日好似打仗咁過,要同時間鬥快啊,啲嘢好似做極都唔完咁啊
琳妹妹係1215嘅人奶B,我依家嘅時間係朝6晚12,做唔停手,趁佢瞓著都要密密做,如果佢果日乖嘅就俾我午睡,算係最好嘅全職媽媽福利啦

禁止訪問

別墅

我都係同你一樣,不過我就有工人幫手,但好多時我都會自己湊番細B,我個仔而家三歲,佢都好鍾意同細佬玩,成日都好肉緊,有時會整親細佬,我教極佢都係咁,就係好"猛",有時真係會好大聲鬧同惡佢,但之後又好後悔,其實對大仔少咗時間,尤其係佢而家每事問,有時真係無時間理佢,無辦法,手掌係肉,手背又係肉,兩個都要兼顧,所以湊兩個,仲係年紀都係細,就真係幾頭痛!

原帖由 菲比媽媽 於 09-8-21 15:47 發表
我之前就係唔放心比工人湊bb,所以e+都係我湊,我個大女都係就快3歲,但佢成日好肉緊咁同細老玩,要我睇住佢地,有時都幾激氣,我個鐘點幫我做屋企野,我唔洗佢湊細老,每日3-3.5小時,好奇待9月大女返學,我就可以無咁辛苦啦,起碼可以落樓下 ...

大宅

hihi~ 全職媽媽報到^^

我又係 一揍二嘅100%全職媽媽!!!

大女剛剛兩歲, 細女8個月大, 唉~ 細女 而家成日周圍爬, 又學人行, 睇少眼 又會自己跌親... 大女 又會無啦啦用玩具打 細女個頭[其實佢想同佢玩, 不過唔識控制力度, 兩隻豬 一時時又會"糖痴豆" @@"], 對住佢地真係頭都暈埋 @@"...

我無工人, 無奶奶, 全屋野都係我一個人攪掂!!!! 睇b, 餵奶/餵飯, 洗衫/浪衫, 早 午 晚 煮飯/洗碗, 清潔, 幫b沖涼, 洗天台, 餵狗/放狗... 全屋所有野都係我自己一腳錫!!!...

真係辛苦到想死 @@" 好懷疑點解自己可以攪得掂 @@" 有時又會諗點解攪到自己咁辛苦?!?! 返工咪好囉, 放假可以去shopping, 又可以去玩...

而家做左全職媽媽 咪講話想約朋友出去行下街呀, 去到邊都要帶住兩隻百厭星 [我住唐9樓架, 要出街都要孭埋兩隻豬 上上落落 行樓梯出入架 T^T"], 忙到一日24小時唔夠用呀...
不過, 我都好享受做全職媽媽, 可以睇住佢地每日成長變化, 時間過左就無架喇!!! 所以幾辛苦都唔怕嚕!!!

兩個寶貝囡~ 每日更新blog~

http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

等待驗證會員

做全職媽媽唔易,
做全職媽媽又沒有人幫手更加唔易,
做全職媽媽又沒有人幫手又要照顧多過一個小朋友更加更加唔易!!!

ai, 各位全職媽媽, 加油啊!!!

複式洋房

原帖由 lovek 於 09-8-20 16:37 發表
冇嘢wor, 放心la
btw, 妳係咪有諗過想轉FTmami?

硬係有唸過做ft mama 啦, 尤其係而家工作唔係咁開心!
昨日先同d fd 傾開做ft mama, 佢又嚇我啦, 供樓萬幾, 食三千, 工人四千, 只係護膚品都千幾, 比家用連還錢比屋企人五千, 管理費一千, 仲有以後仔仔學費, 興趣班, playgroup, 又話想生多個......點攪!
真係唔可以話一句工作唔開心就唔做!唉!!
真係好想請教下ft mama 既理財方法!

首頁

尾頁

跳至