母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 chu_muimui 於 09-8-19 19:39 發表
我一開始係全人奶既,
但係真係好辛苦,
因為我用medela mini 泵到損晒, 好痛,
改用avent 手泵呢,又泵到隻手痛、發炎,
我都一樣堅持住。
點知後來乳腺炎,(baby week 3)
之後就一直跌奶量,
而阿b就越來越大食。
而家week7,我一 ...

你損咗就唔好用泵喇,用手ji啦,唔會再傷到個nipple
我試過損咗再用手泵,啲血直頭標出來呀

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 gigeelampqQ 於 09-8-20 12:13 發表

你損咗就唔好用泵喇,用手ji啦,唔會再傷到個nipple
我試過損咗再用手泵,啲血直頭標出來呀

我之前都有損
去左健康院問姑娘
佢教左我餵奶方法後
我損左都照餵
餵餵下好返啦(我2邊都損....冇得停呀)

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

其實你已經好叻, 我阿b都試過食損我nipple, 真係痛到入心入肺, 佢每啜一下, 我就痛一下. 就算而家用泵, 有時都會因為心急, pump大力左, 搞到個nipple 同乳房中間裂左少少.

不如你試下租pump, 我朋友話租medela個pump好舒服架, 唔痛又快! 我都唔知點安慰你, 同老公傾下, 佢既support真係好重要, 我餵得唔好, 我都會同老公講, 喊下發洩下, 下餐再餵過!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 nono76 於 09-8-20 09:52 發表
唔好放棄!!!
我雖然nipple無捐,阿b肯埋身,但因我奶量唔多,avent手泵我泵唔到1oz,之後買個medela swing先可以每次泵到2-3oz,一日泵3次,半夜埋身,但都唔夠阿b食,仲要補奶粉,所以阿b到而家都唔係全人奶,不過我都無放棄, ...

真係唔好放棄, 我既情況同nono76一樣, bb已經3個月, 但我每日返工泵2次, 左溝右溝加埋先夠呀b食1餐, 身邊人都話唔夠奶就唔好餵, 但我覺得我有幾多佢咪食幾多囉, 有1餐都好過無吖~

大宅

好媽媽勳章

其實你哋嘅情況呢度好多媽咪都試過, 我BB出世頭一個月都唔識埋身食, 健康院姑娘又係叫我泵...我又係比BB食到損晒, 好痛...而且反工都要泵, 咪泵囉! 不過埋身真係方便好多! 我唔甘心全泵, 因為全泵真係好辛苦好忙.

BB大個仔大個女係會進步架, 果陣我BB食奶樽時我推入少少個奶咀, 眼見佢個上下唇都向外反, 心諗個咀型都啱吖, 咪埋吓身囉, 又冇之前咁痛喎, 慢慢可以埋身呀! BB大大吓會可以埋身食架, 所以你哋唔好灰心, 比時心機吖!

而且我覺得唔全人奶, 半人奶都好吖, 有人支持梗係好, 冇都唔使理其他人點講, 你先係BB媽媽, 如果自己係想餵人奶, 咪餵囉, 做咗人媽媽, 要STRONG啲, 先可以PROTECT自己下一代架嘛! 有時間多啲上嚟BK睇其他媽咪嘅EXPERIENCE, 好有用同好正面, 可以比力量自己架! 加油呀!

另外, 一個好泵真係好重要, 我用過MEDELA MINI 同MEDELA SWING, 初頭用MINI, 有啲痛, 不過都快架, 反工開始用SWING, 靜好多, 反工MINI太嘈, 不過慢啲.

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 natcalbb 於 09-8-20 13:53 發表

真係唔好放棄, 我既情況同nono76一樣, bb已經3個月, 但我每日返工泵2次, 左溝右溝加埋先夠呀b食1餐, 身邊人都話唔夠奶就唔好餵, 但我覺得我有幾多佢咪食幾多囉, 有1餐都好過無吖~ ...

係AR!餵得一餐得一餐,初初家人見我辛苦都唔係好支持,後來自己堅持落去,家人見我甘,都開始支持我啦,所以加油AR!!!有奶我已經當係BOUNS.
一個好泵都好重要!

大宅

回覆 1# nono76 的文章

我都遇上類似的問題。
上星期臨返工前乳線炎(第二次),發燒又發冷,呢個星期放完產假返工,發炎好番啲,奶量卻drop咗好多(可能因為唔夠瞓),現在剛剛夠儲備,但再drop落去,就唔可以全人奶。本來我很不開心的,也哭了很多次,但看到這兒人奶媽媽的留言,真的很鼓舞。現在收拾好心情,決心繼續戰鬥落去,正所謂「餵得一餐得一餐,餵得一日得一日」,希望各位同路的媽媽一起努力﹗

My BB info: Birth 3.7kg, 1m 4.5kg, 2m 5.4 kg

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

無印良品有得買. 十小包$18, 都幾香.

你都可以自己整.

買一斤青仁黑豆, 抓一些洗乾淨, 晾乾.
然後放落 microwave 用高火叮 2min.
你聞到香味 架.
之後我用茶包代入. 每次大概整 十包到. 當茶咁飲.

不過黑豆漿, 黑豆茶...好像對於我來講, 無乜效...

原帖由 cherryird 於 09-8-20 15:38 發表
想問下黑豆茶在那裏買的?還是要自己煲?有無人可以教我

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

休息多d, 食多d飯, 飲多d 水 會多d 奶.
心情唔好好影響奶量.

原帖由 kristinecheng 於 09-8-20 15:22 發表
我都遇上類似的問題。
上星期臨返工前乳線炎(第二次),發燒又發冷,呢個星期放完產假返工,發炎好番啲,奶量卻drop咗好多(可能因為唔夠瞓),現在剛剛夠儲備,但再drop落去,就唔可以全人奶。本來我很不開心的,也哭了很多次,但看到這兒人 ...

大宅

多謝你地呀!
我而家都無執著全人奶, 我都係半人奶架!
我最擔心係下星期返工之後, 自己仲可以餵到幾多... 唉~~~~~~~~
大家有無租過medela既 symphony呀?
我到時一日可能pump得一兩次....
七百幾一個月租唔租得過呢?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 chu_muimui 於 09-8-20 19:05 發表
多謝你地呀!
我最擔心係下星期返工之後, 自己仲可以餵到幾多... 唉~~~~~~~~
七百幾一個月租唔租得過呢? ...

咁買個ameda電泵好過
千幾蚊

水晶宮

Chu miu miu

加油呀!你不如慢慢教女女埋身食呀。好多bb都可以慢慢學反埋身食架

大宅

一個月7佰幾我個人覺得制唔過
我初初用手動pump到損晒果陣,又係諗住不如試下租機
但發覺好唔化算囉, 除左唔平既租機費外,我地睇既果款仲要自己買配件,又要幾佰
結果我上左yahoo拍賣,買左部medela Swing...雖然話係二手,但有晒收據,只係買左一星期, 八佰蚊有交易...如果介意二手貨, 買部全新我都覺得值囉

實在好靜..我都唔明點解pump奶要咁鬼鼠, 大聲d都怕俾人聽到:p....而且我初初用果陣,我乳頭係俾之前部機仔整到起晒pop,但都可以pump到,唔太痛

個人經驗.真係唔好太執著全奶半奶,你越緊張奶就越少,我有時太支力(pump媽),或者同阿b出街, 都會俾佢食一餐半餐奶粉
一定要夠訓,唔夠訓,奶量即跌

同埋唔好因為唔夠奶想出多d就用盡力吸(我初初就係咁),咁樣只會越整越痛越挫敗, 最好一邊pump一邊做其它野分散注意力,我會上網睇下野, 輕鬆下又會好d多d

原帖由 chu_muimui 於 09-8-20 19:05 發表
多謝你地呀!

別墅

最近我食緊D上奶的supplement, 都feel 到好咗d, D奶杰咗同多咗, 但唔知講唔講得, "more milk special blend"
版主唔啱勿刪, 只想幫人

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

原帖由 jenniecatcat 於 09-8-20 21:08 發表
Chu miu miu

加油呀!你不如慢慢教女女埋身食呀。好多bb都可以慢慢學反埋身食架

我耐唔耐都試埋身, 佢都係玩玩下唔食, 再唔係就發脾氣!唉~~~~~

大宅

if you rent for longer period of time, the rent should be cheaper. the pump is very good but pumping too infrequent does not help.

多謝你地呀!

大宅

原帖由 gunsou 於 09-8-20 23:00 發表
if you rent for longer period of time, the rent should be cheaper. the pump is very good but pumping too infrequent does not help.

does ameda better than medela?

大宅

原帖由 dp963852 於 09-8-20 21:11 發表
一個月7佰幾我個人覺得制唔過
我初初用手動pump到損晒果陣,又係諗住不如試下租機
但發覺好唔化算囉, 除左唔平既租機費外,我地睇既果款仲要自己買配件,又要幾佰
結果我上左yahoo拍賣,買左部medela Swing...雖然話係二 ...

你有無用過medela mini? 我係用個部攪到損晒... 唔知swing會唔會一樣損?我見symphony係雙pump, 同專業型號, 所以先想試下~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊