跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 mademoiselle 於 09-10-8 00:39 發表
原來仲有bb係同我阿囡一樣未肯自己放手行!其實我都會擔心,我打算睇埋呢個月,如果仲係咁,我就決定同佢睇兒科!

hebemami, 請問你係全職媽咪or在職媽咪?

因為我係在職媽咪,有時我自己唸,會唔會工人唔多同阿囡行之外,仲成日抱住 ...

我係全職媽咪! 我之前都係好少拖佢行同由細到大都成日抱佢, 我覺得都係呢個原因多!

你都好阿! 你囡囡可以完全自己放手企, 我覺得佢無耐會放手行, 而我囡囡咁耐只試過無意間放過一兩次手企, 當時係佢扶野企緊(在拎緊d玩具時) 放手企, 因佢好多時鍾意個身挨住枱or傢俬, 而用對手來拎野, 未能完全離空企, 所以佢更加有排, 而且我14個月時已同佢睇左私家兒科, 醫生話個個bb都有快慢, 只是慢d, 唔會唔識行, 叫我不需擔心, 同理叫我唔使特別做d咩, 佢夠時間自然會行, 另外又聽其它醫生講bb爬多d, 企多d可以鍛練到大肌肉, 對行會有幫助, 我阿b又唔爬 , 唯有拖佢行多d, 比佢企多d, 都係睇時間一個月過一個月,擔心定先 law!

複式洋房

原帖由 Baby200806 於 09-10-8 09:03 發表

bb 大約15個月開始扶住我雙手行, 佢好鍾意我扶住佢行, 但最初(14個月)時, 只肯企唔肯行, 後來佢開始係牀上企, 放手, 坐下, 玩下玩下就開始唔再坐下而肯自己企, 我們就拍手,讚不絕口, 佢就好開心再試, bb好特別佢知 ...

即你bb可以放手企 , 我唸佢都好快會放手行, 係我阿b最慢! , 另外, 點解你要排半年先有得去尢德睇 ? 我阿b今個月可以去醫院見兒科 , 睇下醫生點講先!

複式洋房

大家都一起努力, 加油!

首頁

尾頁

跳至